Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Miro Žbirka zazpívá s ostravskou filharmonií své písně, ale také Beatles

Miro Žbirka zazpívá s ostravskou filharmonií své písně, ale také Beatles

22.4.2015 00:00 Hudba

Atlantida, Balada o poľných vtákov, Múr našich lások, ale také slavné hity skupiny Beatles All You Need Is Love a Hey Jude. Tyto a mnoho dalších písní zazní na exkluzivním koncertu stálice česko-slovenské popmusic Miroslava Žbirky s Janáčkovou filharmonií, který se uskuteční ve čtvrtek 30. dubna v multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích.

Zvětšit obrázek

Stálice česko-slovenské popmusic Miroslav Žbirka.
Foto: Archiv

Návštěvníci koncertu se mohou těšit na výsledek fúze klasické hudby a poprocku. Idea tohoto projektu se zrodila při koncertu v Obecním domě v Praze v roce 2009, kdy si Žbirka poprvé vyzkoušel, jaké je to stát celý koncert před symfonickým orchestrem. Vystoupení mělo velký úspěch a slovenští organizátoři přišli s návrhem, udělat něco podobného v Bratislavě. Nakonec z toho bylo velké symfonické turné po slovenských městech.

Během tohoto turné se Žbirka sblížil s dirigentem Adrianem Kokošem a úspěch turné je povzbudil k tomu, aby přemýšleli o natočení něčeho podobného ve studiu. Tak ve Slovenském rozhlase vzniklo Symphonic Album. Aranže ke skladbám napsal Martin Hybler. Hlavním kritériem výběru jednotlivých písní bylo, vybrat takové, které v podání symfonického orchestru dávají smysl. Tedy například Balada o poľných vtákoch, Atlantída, Čo bolí, to prebolí, Jesenná láska a další.

A všichni, kteří byli na některém z koncertů, by jistě potvrdili, že slyšet tyto skladby v plném zvuku všech klasických nástrojů – smyčců, dechů a i harfy, je určitě zážitek.

Symphonic Album se nakonec stalo platinovým a naživo bylo prezentováno na Symphonic Tour, které vyvrcholilo koncertem ve Státní opeře Praha na podzim roku 2011. O rok později slavil Miro životní jubileum, a to koncertem ve vyprodané pražské O2 aréně a bylo to za doprovodu Moravské filharmonie Olomouc a za účasti České televize.

Momentálně jsou podobné koncerty Mira Žbirky spíše výjimečnou exkluzívní záležitostí, což je i případ spolupráce s Janáčkovou filharmonií a jeho chystaného vystoupení v Ostravě.

 

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.