Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Divadlo Petra Bezruče ve své 70. sezóně uvede i Škvoreckého Zbabělce

Divadlo Petra Bezruče ve své 70. sezóně uvede i Škvoreckého Zbabělce

18.5.2015 00:00 Divadlo

Divadlo Petra Bezruče plánuje uvést v nadcházející sezóně 2015/2016 jako už tradičně pět nových titulů různých žánrů. Z nabídky by si měl vybrat skutečně každý, nejlepší ovšem bude vidět připravované premiéry všechny. Už jen proto, že půjde o jubilejní 70. sezónu tohoto divadla.

Zvětšit obrázek

Vizuál pro novou sezónu Divadla Petra Bezruče.
Foto: DPB

První premiérou bude už v září inscenace hry Jana Krause Nahniličko v režii nové umělecké šéfky divadla Janky Ryšánek Schmiedtové. Jana Krause zná každý jako známého televizního moderátora a herce, Bezruči vám ho ale představí jako dramatika. S jeho groteskní hrou Nahniličko se vrátíme do divokých 90. let a nudit se u toho rozhodně nebudete. Půjde totiž o „krvavej byznys.“

V říjnu čeká Ostravu premiéra už téměř české klasiky, a to Zbabělců Josefa Škvoreckého. Inscenací dramatizace slavného románu – vůbec první na divadelních prknech – si s režisérem Filipem Nuckollsem připomeneme, co se dělo před 70 lety během konce 2. světové války. V několika květnových dnech roku 1945 prožívá hlavní hrdina Danny Smiřický dobrodružství milostná i mnohem závažnější, válečná… Jeho mladá duše překypuje láskou ke krásným holkám a muzice, zároveň je však konfrontována s událostmi ne zrovna poetickými, se strachem, krutostí i smrtí. Obávat se ale nemusíte. Zbabělci nebudou temným dramatem ale komedií, při níž člověku občas naskočí husí kůže.

Světovou klasiku v připravované bezručovské sezóně zastupuje Ibsenova Nora v režii Mikoláše Tyce. Mladý režisér, který v letošním roce získal cenu Marka Ravenhilla, připraví pro ostravské publikum inscenaci textu, jenž si bere do hledáčku otázku ženské emancipace.

Následovat bude zkoušení celosouborového kusu – hudební komedie nejen pro pamětníky Škola základ života. Zavzpomínejte i vy na školní léta plná studentské recese, mladých lásek, nečekaných písemek i diktátů a nikdy nekončícího boje mezi studenty a kantory. Přijďte si připomenou, že iks – kosinus – parabola, základ života je škola. A to vše v režii Janky Ryšánek Schmiedtové.

Jubilejní sezónu pak uzavře slovenský režisér Eduard Kudláč a gangsterka k popukání Fligny, koks a fachmani. Tu napsal u nás dosud takřka neznámý francouzský dramatik alžírského původu Mohamed Rouabhi. A o čem je? Pětice zlodějíčků, čítající svérázné groteskní týpky s drsným slovníkem, poetickou duší a svaly vyvinutějšími než mozek, se rozhodne ukořistit balík peněz ukrytý na zámku. Do všeho se zamotá krasavice Pamela a mašina na vybourání nejmíň šedesáticentimetrový zdi. Jak tohle všechno dopadne? Dozvíte se v květnu příštího roku na jevišti Divadla Petra Bezruče.

Také v příští sezóně nabízí Bezruči několik typů předplatného. Kromě klasického sezónního či ročního předplatného pěti nových her, nabízí pokladna také premiérové předplatné, jehož součástí je vstup na slavnostní raut po každé z pěti premiér. V nabídce zůstává také oblíbený Balíček od Bezručů, který obsahuje pět kuponů a každý z nich předplatitelé promění za dvě volné vstupenky na představení dle vlastního výběru.

Navíc všichni diváci, kteří si zakoupí předplatné pro sezónu 2015/2016, mají šanci vyhrát nevšední zážitek. Vylosovaný šťastlivec zažije večer ve hvězdném stylu! Na představení k Bezručům jej s doprovodem z domu odveze elegantní limuzína a do hlediště odkráčí po červeném koberci, aby si pak užil pozdní večeři v klubu Divadla Petra Bezruče.

(Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.