Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Max Cavalera bude podepisovat svou knihu v Praze i v Ostravě

Max Cavalera bude podepisovat svou knihu v Praze i v Ostravě

1.6.2015 00:16 Hudba

Dva koncerty americké kapely Cavalery Conspiracy, jež se uskuteční v polovině června v Ostravě a v Praze, nabídnou i autogramiády Maxe Cavalery. Ten tvoří spolu s bratrem Iggorem jádro kapely a loni vydal autobiografickou knihu, která vyšla také v českém překladu pod názvem Od Sepultury k Soulfly – My Bloody Roots.

Zvětšit obrázek

Kapela Cavalera Conspiracy zahraje v červnu v Garage Clubu.
Foto: Archiv

Max Cavalera v knize vypráví příběh o těžkých začátcích, zármutku a ztrátách, které jsou však v závěru korunovány úspěchem a slávou. Předkládá nekompromisní pohled na život i na první hudební pokusy v Brazílii, kde by asi málokdo prorokoval závratný úspěch obyčejnému, někdy problémovému klukovi, který prostě chtěl hrát nejtvrdší metal.

Kniha poprvé odhaluje samotný vznik Sepultury i to, co nakonec stálo za Maxovým odchodem z kapely a co způsobilo, že s jejím spoluzakladatelem, bratrem Iggorem, poté nepromluvil několik dlouhých let. Mapuje také zrození dalšího projektu, kapely Soulfly, která je kritiky i fanoušky označována za metalovou špičku posledních dvou desetiletí. Cavalera v knize odkrývá i podrobnosti ze svého pozoruhodného osobního života.

Jak sdělili pořadatelé Patrik Kohut a Jiří Daron, bylo pro ně velmi příjemným překvapením, jak Max Cavalera na žádost o autogramiádu reagoval. „Prostě jsme zavolali Maxově ženě Glorii na mobil a pověděli jí o tom, jak jsme oba četli Maxovu knížku a že nás absolutně dostala, stejně jako naše další kamarády. A že by bylo hezké, kdyby ji Max mohl při červnové návštěvě pár lidem podepsat.“

„Hej, Maxi”, ozvalo se z telefonu. „V Česku vyšla tvoje knížka a prý má úspěch. To je skvělé, ne?! Co kdybys ji tam lidem podepsal?“ – „Wow! To je perfektní nápad! Jasně, jdeme do toho!”. A bylo to.

„Opravdu nás to potěšilo vzhledem k tomu, že Max Cavalera se podobných akcí neúčastní a lidí v davu se po špatných zkušenostech spíše straní,“ říká pořadatel Patrik Kohut.

Obě autogramiády se budou konat ve dnech obou koncertů, tedy v úterý 16. června v Megastoru Metalshop v Praze 1 ve Štěpánské ulici 36 a pak ve středu 17.června v klubu Garage v Ostravě, a to v odpoledních hodinách. Čas autogramiád pořadatelé ještě upřesní na internetu.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.