Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba AUDIO: Album Colours of the Night, na kterém hraje Lukáš Mužík, zaujme na první poslech

AUDIO: Album Colours of the Night, na kterém hraje Lukáš Mužík, zaujme na první poslech

22.6.2015 00:00 Hudba

Členem tria světově proslulého jazzového klavíristy Marka Walarowského je také baskytarista Lukáš Mužík, který působí na Lidové konzervatoři a Múzické škole v Ostravě. Trio nyní vydalo pozoruhodné autorské album Colours of the Night. Deník Ostravan.cz přináší recenzi, jejímž autorem je PhDr. Jiří Čech, Ph.D., který působí na Janáčkově konzervatoři a Gymnáziu v Ostravě. Součástí recenze je i možnost poslechu alba.

Zvětšit obrázek

Lukáš Mužík během koncertu v ostravském klubu Parník.
Foto: Archiv

Jedno z nejagilnějších evropských vydavatelství zvukových nosičů žánrově orientovaných k jazzu, finská Surface Tension Records, se může pochlubit prestižním a zvláště dramaturgicky objevným autorským albem Colours of the Night. Album nahrálo trio světově proslulého jazzového klavíristy Marka Walarowského, laureáta Mezinárodní soutěže jazzových klavíristů v Kaliszu i mnoha dalších světových interpretačních a improvizačních soutěží, v současnosti působícího na Institutu jazzu Akademie Muzyczne im. Karola Szymanowskiego v Katovicích.

Stálým členem a sólistou stylově vyhraněného tria je i český baskytarista Lukáš Mužík, absolvent výše zmíněného katovického Institutu jazzu a v současnosti vedoucí oddělení jazzu a populární hudby na Lidové konzervatoři a Múzické škole v Ostravě.

11638558_10200761454796403_377311708_o

Kapela Marka Walarowského během koncertu. (Foto: Archiv)

V dokonalé komorní souhře s bicistou Mirosławem Sitkowskim a ve vzácném témbrovém souznění s přizvaným altsaxofonistou Wojciechem Lichtańskim se zde tvůrčím způsobem rozvíjejí invenční improvizační kreace čtyř zkušených muzikantů v sólistickém projevu i v komorním splynutí.

S obdivem se můžeme též zaposlouchat do zcela osobitých, improvizačně dotvářených kompozic klavíristy Marka Walarowského. Jeho tvůrčí originalitu umocňuje v dialogických reflexich bass ground baskytaristy Lukáše Mužíka a nápaditá rytmická ostinata bicisty Sitkowského.

Málokdy se posluchači stane, že už první setkání s novým kompaktním diskem zaujme natolik, že jej vyslechneme s velkou pozorností od začátku až do konce. Stalo se mi tak při poslechu této zdánlivě nenápadné produkce dramaturgicky specializovaného vydavatelství. Výsledek celého projektu je tedy jednoznačně zdařilý.

Jiří Čech | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.