Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Změny v ostravských divadlech (1/2): Herci se střídají, Bezruči budou mít v čele ženu

Změny v ostravských divadlech (1/2): Herci se střídají, Bezruči budou mít v čele ženu

23.6.2015 06:15 Divadlo

Změna je život a divadlo je živý organismus. S přelomem sezón se v divadlech vždy odehrávají změny – odcházejí oblíbení herci a na jejich místa nastupují nové tváře. Ani letošní léto nebude výjimkou. Deník Ostravan.cz nyní přináší informace o personálních změnách na menších ostravských scénách – v Divadle loutek, v Divadle Petra Bezruče a v Komorní scéně Aréna. Změnám v největším Národním divadle moravskoslezském, které disponuje čtyřmi uměleckými soubory, bude věnován samostatný článek, který přineseme v nejbližších dnech.

Zvětšit obrázek

Herec Robin Ferro v inscenaci Divadla loutek Ostrava Oskar a růžová paní..
Foto: Roman Polášek

Herecký soubor Divadla loutek Ostrava po letech opouští herec Zdeněk Pavlíček, který se rozhodl věnovat jiným aktivitám. Umělecký soubor naopak posílí mladý herec Robin Ferro, čerstvý maturant z Janáčkovy konzervatoře. „Ačkoli do angažmá přichází až teď, má již za sebou roli v inscenaci Zlatovláska, ale především titulní roli Oskara v inscenaci Oskar a růžová paní, ve které zazářil po boku Zdeny Przebindové,“ uvedla mluvčí divadla Lucie Mičková.

Robin stihl již v této sezóně převzít role právě za Zdeňka Pavlíčka, a to v pohádkách Kocourek Modroočko a Ošklivé káčátko. „Poprvé se jako člen našeho souboru představí hned v září v premiéře inscenace Vrať nám, ptáku, hastrmana, která vzniká ve spolupráci s Operním studiem Národního divadla moravskoslezského,“ doplnila Mičková.

Změny se chystají na příští sezónu také v Divadle Petra Bezruče. Pánskou šatnu posílí hned dva noví herci. Prvním je student ostravské konzervatoře Jakub Burýšek, kterého už diváci mohli vidět v roli Aramise v inscenaci Tři mušketýři. Další posilou bude o trochu starší Milan Cimerák, který do Ostravy míří z angažmá v Divadle Šumperk a poprvé se divákům představí v dramatizaci Škvoreckého Zbabělců v režii Filipa Nuckollse.

V nových inscenacích diváci v příští sezóně neuvidí herečku Sylvii Krupanskou, která se loni stala šťastnou maminkou. V následující sezóně se proto bude věnovat mateřským povinnostem a přechází do pozice tzv. stálého hosta. „Diváci ji i nadále uvidí ve všech stávajících inscenacích, nebude ale obsazována do nových,“ vysvětlila mluvčí divadla Michaela Kubicová. Ujistila, že Sylvie ovšem nemá zaječí úmysly, pouze se chce více věnovat dítěti.

Dalším stálým hostem bude v nové sezóně herec Jan Vlas, který byl v minulosti členem hereckého souboru DPB a v nové sezóně nastuduje nové role hned ve dvou inscenacích.

Jak je známo již delší dobu, Divadlo Petra Bezruče zažije s příchodem nové sezony velkou změnu na pozici uměleckého šéfa. Po dvou sezónách odchází Štěpán Pácl, jehož kroky míří do Národního divadla v Praze. Na jeho místo na základě výběrového řízení nastupuje režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová, která se již v Ostravě uvedla v Národním divadle moravskoslezském úspěšnou inscenací Kuřačky. S Renátou Klemensovou v hlavní roli pak minulý rok nazkoušela v NDM titul Perfect Days a u Bezručů nastudovala bratrovražednou komedii Osiřelý západ.

V sedmdesátileté historii divadla půjde o první ženu na pozici uměleckého šéfa. „Splnil se mi sen. Od školy jsem pracovala na třiceti režiích různých žánrů. Nejsem si jistá, jak dlouho bych byla ještě schopná žít v takovém zápřahu, toužila jsem po zklidnění a koncentrované práci se svým souborem. Že se jím od nové sezóny stanou Bezruči, je malý zázrak. Ještě mám živě v paměti, jak jsem na kliku toho divadla sáhla poprvé a zatetelila se vzrušením, protože to byli ti Bezruči, o kterých jsem do té doby jen četla, a já jsem coby studentka právě poprvé přijela do Ostravy na OST-RA-VAR.“

Změny zažije s příchodem nové sezóny také Komorní scéna Aréna. Tou nejvýraznější je odchod zakládajícího člena divadla Reného Šmotka, který se po více než dvaceti letech s divadlem loučí a odchází do Jihočeského divadla v Českých Budějovicích, kde už v letošní sezóně působil na půl úvazku.

„Nebylo to rozhodnutí ze dne na den, ale na několik měsíců. Když jsem se někde dočetl nebo zaslechl, že se Martinovi Glaserovi rozpadla mužská část souboru, vzpomněl jsem si na spolupráci s ním v Aréně v roce 2007, kdy tady režíroval hru Hrát oběť a podle mě to byla velmi zajímavá inscenace. Je také všeobecně známo, že tandem Glaser-Šubrtová výrazně vyprofiloval činohru Jihočeského divadla, a to jak po stránce herecké, tak po stránce dramaturgické. Martinovi jsem tedy napsal a on se mi ozval s tím, že mě bere. Musím se přiznat, že tenkrát jsem tak trošku doufal, že se neozve, nebo řekne, že mě nebere. Ale on řekl, že jo. A tak jsme začali jednat,“ řekl René Šmotek.

„Aréna nebyla mé první angažmá. Já jsem hned po konzervatoři nastoupil do Divadla Petra Bezruče, a když jsem tam po dvou letech dával výpověď, tak mi tekly z očí slzy. Teď si myslím, že po 20 letech v Aréně už brečet nebudu, protože, slovy básníka bylo to překrásné a bylo toho dost,“ dodal Šmotek.

Naopak novou tváří, kterou budou moci diváci vídat častěji na prknech Komorní scény Aréna, bude dosud jen hostující Štěpán Kozub, letošní maturant na ostravské konzervatoři. „Diváci jej od loňské sezóny mohli vidět v inscenaci Neuvěřitelné příhody Julie a Nataši, nově přebere role v Brenpartiji, Penziónu pro svobodné pány a v adventní Vánoční hře,“ uvedla mluvčí Arény Alice Taussiková.

O změnách v Národním divadle moravskoslezském píšeme ZDE.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.