Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Změny v ostravských divadlech (2/2): Z NDM odchází Aleš Bílík a nastupuje nový šéf opery

Změny v ostravských divadlech (2/2): Z NDM odchází Aleš Bílík a nastupuje nový šéf opery

27.6.2015 07:41 Divadlo

Několik změn zažijí s příchodem nové sezóny čtyři umělecké soubory Národního divadla moravskoslezského. Tou nejzásadnější bude příchod nového hudebního ředitele operního souboru Jakuba Kleckera, jenž nahradí Roberta Jindru. Ke změnám dochází i v činohře, kterou opouští oblíbený herec Aleš Bílík i dramaturgyně Dagmar Radová, která odchází do Brna. Velké změny čekají také baletní soubor, ze kterého odchází několik výrazných osobností. V muzikálovém souboru NDM dochází jen k menším změnám.

Zvětšit obrázek

Herec Aleš Bílík.
Foto: Národní divadlo moravskoslezské

Změnami na menších ostravských divadelních scénách se deník Ostravan.cz zabýval v předešlém článku ZDE. Nyní přinášíme přehled změn v největším ostravském divadle.

V hereckém souboru činohry NDM dojde s příchodem nové sezóny k jediné větší změně. Diváci, kteří si oblíbili mladého herce Aleše Bílíka, se musí smířit s tím, že už ho v žádné nové roli neuvidí. „Aleš Bilík odchází do Prahy na volnou nohu,“ potvrdila deníku Ostravan.cz mluvčí divadla Marcela Bednaříková. Fanoušci budou moci Aleše Bílíka vidět v nově připravované filmové pohádce Řachanda, kde se objeví v hlavní roli spolu s Vladimírem Polívkou, synem herce Boleslava Polívky. Filmová pohádka půjde do kin na začátku příštího roku.

Aleš Bílík řekl, že se mu z Ostravy po dvou letech neodchází lehce. „Zamiloval jsem si tu lidi i ostravské divadlo. Po celou dobu mého angažmá jsem byl pořád mezi Ostravou a Prahou, kde mám syna a chtěl bych ho vídat více než doposud. Navíc se mi naskytly dvě nabídky filmování, které s divadlem nebyly slučitelné. Kromě ztvárnění jedné z hlavních rolí v pohádce Řachanda nyní probíhají přípravy na středověký film Křižáček. Z těchto důvodů jsem se po dlouhém uvažování rozhodl udělat další krok a z ostravského angažmá odejít. Divadla jako takového se ale určitě vzdát nechci,“ dodal Bílík.

Na uvolněné místo po něm nastoupí mladý herec David Janošek, který v letošním roce absolvoval ateliér činohry na JAMU.

Činoherní soubor NDM bude mít od příští sezóny také novou dramaturgyni. Tou se stane Sylvie Rubenová, která právě ukončila poslední ročník studií činoherní dramaturgie na DAMU a v minulém roce spolupracovala s ostravskými umělci na přípravě inscenace Jak se vám líbí pro Letní shakespearovské slavnosti. Sylvie Rubenová ve funkci nahradí dramaturgyni Dagmar Radovou, která se rozhodla odejít do brněnského HaDivadla.  „Loučit se s Ostravou není lehké, protože jsem tu potkala výborné spolupracovníky. Mnohé jsem se naučila a zažila i výborná lidská setkání. Budu se tady velmi ráda vracet,“ řekla Dagmar Radová.

Operní soubor zaznamenal v právě končící sezóně jednu, a to velmi zásadní změnu. Po roztržce mezi ředitelem divadla Jiřím Nekvasilem a hudebním ředitelem ostravské opery Robertem Jindrou druhý jmenovaný odešel už v polovině roku a s příchodem nové sezóny končí i dramaturg Daniel Jäger. Novým šéfem opery ředitel Nekvasil jmenoval Jakuba Kleckera.

„Byl jsem osloven panem ředitelem Nekvasilem asi před rokem. V té době jsem ještě zastával post šéfdirigenta orchestru Janáčkovy opery Národního divadla Brno. Nabídku jsem přijal s velkou radostí, protože dosavadní pohostinská spolupráce s ostravskou operou byla dříve vždy velmi tvůrčí a naplňující,“ řekl Klecker.

To, že jeho předchůdce odešel za poněkud dramatických okolností a že řada umělců jeho vynuceného odchodu lituje, je podle Kleckera přirozené. „Každá změna na vedoucích postech nese s sebou určitou míru napětí. Emoce nás umělce provázejí každým dnem, takže se ani nedivím, že soubor reagoval tímto způsobem,“ řekl Klecker a zdůraznil, že práce Roberta Jindry si velmi váží, stejně tak jako práce Jiřího Nekvasila, který operu NDM za posledních pět let výrazným způsobem posunul vpřed.

Na otázky ohledně svých plánů s ostravským souborem a ohledně konkrétnějších změn odpověděl poněkud zdrženlivě a spíše v obecných frázích. „Mým úkolem bude těžit z výborného ansámblu a dále profilovat umělecké směřování operního souboru. Ostravsky sólistický ansámbl má řadu vynikajících zpěváků, přijíždějí k nám také renomovaní evropští a američtí pěvci. Mým cílem bude také zvát více mladších, talentovaných zpěváků, kteří si budou moci nastudovat prvooborové role,“ dodal Jakub Klecker.

Soubor operety a muzikálu nezaznamená s příchodem nové sezóny žádných změn u sólistů. Už v průběhu končící sezóny ale odešel z angažmá dirigent Karol Kevický a sboristka Eva Nováková. Do důchodu odešel Čestmír Prymus. „V současné době jsme přijali nového korepetitora, dirigenta pana Adama Sedlického, a dva členy sboru Adama Živnůstku a Tomáše Krpce. Všichni nastupují od nové sezóny,“ uvedla mluvčí divadla Marcela Bednaříková.

Velké změny zažije čtvrtý umělecký soubor Národního divadla moravskoslezského, kterým je soubor baletu. Opouští ho hned několik sólistů včetně držitelky Thálie Lucie Skálové. Odchází Markéta Pospíšilová, Filip Staněk a další tanečníci. Těmto změnám se bude deník Ostravan.cz ještě v následujících dnech věnovat.

Šéfka baletního souboru Lenka Dřímalová se k odcházejícím umělcům prozatím nevyjádřila. Pro deník Ostravan.cz zaslala pouze informace o umělcích, kteří se stanou novými členy ostravského baletu. „Jako asistent nastupuje Filip Veverka, který působil dvě sezony v Tulsa Ballet v americké Oklahomě a pak jako sólista Deutsche Oper am Rhein v Düsseldorfu, kde tančil především v choreografiích Youriho Vàmose,“ uvedla šéfka baletního souboru Lenka Dřímalová.

Soubor posílí japonská tanečnice Shino Sakurado, která dosud působila v poznaňském Teatru Wielkim. „Po roční zkušenosti v našem souboru nastupuje od nové sezóny jako členka baletního sboru Anna Knollová, která je absolventkou Taneční konzervatoře hlavního města Prahy,” informovala Dřímalová. Ženskou část baletního souboru posílí také dvě nové zahraniční sboristky – Francouzka Eugénie Hecquet a Němka Aglaja Sawatzki.

Posílena bude také mužská část baletního sboru. Do Ostravy tak nastupuje australský tanečník Justin Zee, který dříve působil v Melbournském městském baletu,  a italský tanečník Matthias Kastl. Baletní soubor bude také spolupracovat s novými stálými hosty, mezi které patří Němka Anna-Lena Uth, Italka Chloe Eva Piozzi a Francouz Benoit Paellon.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.