Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Labutí jezero se vrací do Gongu, tentokrát s ním přijede Royal Russian Balet

Labutí jezero se vrací do Gongu, tentokrát s ním přijede Royal Russian Balet

14.9.2015 00:00 Divadlo

Lidé, kteří na konci minulého roku nestihli ve vítkovickém Gongu uvedení klasického baletu Labutí jezero v podání souboru Moscow City Ballet, si mohou letos krátce před Vánoci vychutnat stejné dílo v podání jiného špičkového ruského souboru. S Čajkovského baletem přijede 14. prosince do Ostravy soubor Royal Russian Ballet.

Zvětšit obrázek

Z baletu Labutí jezero v podání Royal Russian Ballet.
Foto: JVS Group

Royal Russian Ballet je ansámbl poskládaný z uznávaných ruských baletních tanečníků. Reprezentuje ty nejzákladnější postupy a podstaty ruské baletní školy. Soubor, jenž procestoval téměř celý svět a sklidil aplaus i v takových zemích jako Kolumbie, Peru či Bolívie, přijede na začátku prosince 2015 také do České republiky. S tradičním Labutím jezerem, které se souborem nastudoval Michail Bezzubikov, přijedou ruští umělci do Prahy, Brna a Ostravy.

Swan_Lake 24

Labutí jezero v pořádní Royal Russian Ballet. (Foto: JVS Group)

Umělecký vedoucí souboru Bezzubikov má za sebou bohatou baletní kariéru, kterou odstartoval studiem na Permské státní choreografické univerzitě.  Toto studium mu vysloužilo angažmá v prestižní Saratovské národní opeře a baletním divadle, kde po dlouhých dvacet let působil jako hlavní sólista. Jeho dalším slavným angažmá bylo působení v Charkovské akademické opeře a baletním divadle na Ukrajině. V roce 2008 se stal uměleckým šéfem souboru Royal Russian Ballet, kde předává své zkušenosti svým mladším a talentovaným kolegům.

Soubor vystoupí 12. prosince v Kongresovém centru v Praze, o den později v Brně a 14. prosince své české turné uzavře v Multinfunkční aule Gong v Ostravě-Vítkovicích.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.