Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Divadlo loutek nabídne pohádku O blýskavém prasátku podle knížky Ester Staré

Divadlo loutek nabídne pohádku O blýskavém prasátku podle knížky Ester Staré

20.11.2015 00:00 Divadlo

Pohádka pro nejmenší děti ve věku od tří do šesti let s názvem O blýskavém prasátku bude mít v pátek 27. listopadu premiéru v Divadle loutek Ostrava. Premiéry se zúčastní i dvojice autorek Ester Stará a Martina Matlovičová.

Zvětšit obrázek

Divadlo loutek zve na novou pohádku O blýskavém prasátku.
Foto: Divadlo loutek Ostrava

Nová loutková inscenace vzniká podle knížky Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem, která je mimořádným skvostem současné české literatury pro nejmenší děti. Obě její autorky, česká spisovatelka Ester Stará a slovenská výtvarnice Martina Matlovičová, za ni získaly první cenu v soutěži Zlatá stuha 2013.

„Poslechněte si příběh o lásce, odhodlání, nebezpečí, přátelství a domově. Vydejte se s Chrochtíkem a Kvikalkou za blýskavým prasátkem. Možná na konci napínavé cesty objevíte i své vlastní.“ Takto zve slovy Ester Staré na pohádku režisér inscenace a umělecký šéf divadla Václav Klemens.

Autorem scény, kostýmů a loutek je Michal Hejmovský, hudbu vytvořil Vlastimil Ondruška. Hrát budou Eva Baláková, Lukáš Červenka, Božena Homolková, Robin Ferro a Aleš Petrič.

Pátek 27. listopadu ale nebude jen o divadle. Obě zmíněné autorky totiž zpestří premiérový den hned několika zajímavými akcemi. V 10:30 připravuje dětské oddělení Knihovny města Ostravy besedu s autorkou knihy Ester Starou.

Prostor foyer Divadla loutek se stal již tradičním místem výstav děl, která souvisí s tvorbou pro děti. Do tohoto rámce výtečně zapadne výstava Martiny Matlovičové, slovenské výtvarnice, mimo jiné knižní ilustrátorky. Vernisáž proběhne těsně před samotnou premiérou, a to v 16:30 hodin.

Po premiéře pohádky O blýskavém prasátku se ještě uskuteční ve spolupráci s knihkupectvím Academia autogramiáda obou autorek spojená s prodejem knih, a to taktéž v Divadle loutek. S oběma autorkami se setkají také členové dětského studia DLO, kteří jim zahrají svou inscenaci tří pohádek z jejich knihy A pak se to stalo! a poté budou mít možnost s autorkami diskutovat. Tuto inscenaci dětské studio nastudovalo již v roce 2014.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.