Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Blíží se festival Souznění. Letos s Hanou a Petrem Ulrychovými i Kamilem Střihavkou

Blíží se festival Souznění. Letos s Hanou a Petrem Ulrychovými i Kamilem Střihavkou

30.11.2015 00:11 Hudba

V pořadí sedmnáctý ročník festivalu Souznění opět po roce obohatí v předvánočním čase svým kulturním programem různá místa v Moravskoslezském kraji. Ojedinělá akce, ke které patří žánrová pestrost, ukázky vánočních zvyků a uměleckých řemesel, ale i výstavy a lidová gastronomie, nezapomíná v adventním čase ani na pomoc potřebným.

Zvětšit obrázek

Kamil Střihavka bude hostem Galakoncertu na festivalu Souznění.
Foto: Archiv K. Střihavky

Festival začne psát svou sedmnáctou kapitolu 10. prosince v kostele sv. Václava ve Václavovicích. Jeho zahájení se ujmou v těchto dnech už vyprodaným svátečním koncertem Hana a Petr Ulrychovi se skupinou Javory. Během čtvrtečního večera se můžeme těšit na méně známé vánoční lidové písně v novém akustickém zpracování a také na nejznámější písně této dvojice v akustickém aranžmá.

K období adventu neodmyslitelně patří duchovní hudba. O zastoupení tohoto žánru se v programu festivalu postará 11. prosince ve farním kostele sv. Jana a Pavla ve Frýdku-Místku soubor s evropským renomé Ensemble Inégal s uměleckým vedoucím Adamem Viktorou. Toto všestranné hudební těleso představí publiku novodobou rekonstrukci barokního cyklu Loutny české Adama Václava Michny.

Pravou vánoční atmosféru nabídne Souznění 12. prosince v obci Kozlovice na tradičním vánočním jarmarku. Zde naplno dostanou prostor adventní zvyky, křesťanské tradice doprovázené velkorysým hudebním programem a s živým Betlémem s příchodem Tří králů v provedení Divadelní společnosti Kozlovice.

Vzhledem k festivalové pestrosti si určitě vybere každý. Už nyní se můžeme těšit na vzácné hosty z východního Slovenska – Ľudovú hudbu Stana Baláža a sólistky Folklórnej skupiny Raslavičan z Raslavíc. Neobvyklý a posluchačsky vděčný repertoár přiveze ještě z větších východních dálek, konkrétně z Gruzie, soubor Qalilo. „Hudebníci gruzínského ansáblu hrají s velkým množstvím více či méně známých nástrojů, jako jsou gruzínské chuniri, panduri, chonguri, changi a salamuri, ale taky bubny, harmoniky, flétny, tamburíny nebo trubky, takže je se určitě na co těšit, “ doplňuje Zdeněk Tofel.

Z domácích zástupců dorazí cimbálová muzika Konopjan z Ostravy i Hanácký soubor písní a tanců Klas Kralice na Hané, jež patří mezi přední folklorní soubory v České republice. K Hanákům se přidá mladý a velice sympatický Folklorní soubor PENTLA z Boršic, který reprezentuje folklor Slovácka, přesněji Dolňácka.

V rozmanité hudební a zvykoslovné nadílce nemohou chybět ani kozlovičtí zástupci. Na Souznění se představí DFS Valášek, SLPT Valašský vojvoda, Dechová hudba Kozlovice, SPV Kozlovice, Sbor ZŠ Kozlovice, Klávesová škola Lenky Lepíkové a Schola.

V kostele sv. Michaela a sv. Barbory pak festival nabídne písňový a dramatický pořad Za nebeskou bránou II. – Od svaté Máří do Tří králů, v němž vystoupí kvartet Komorního orchestru P. J. Vejvanovského z Nového Jičína s uměleckým vedoucím Petrem Davidem, sólisté Chrámového sboru ze Štramberka, herci divadelního souboru Pod věží ze Štramberka a nositelé ceny Laureát 65. MFF Strážnice 2010, členové SLPT Valašský vojvoda z Kozlovic.

Vrcholem kozlovického programu a zároveň krásnou tečkou za sobotním dnem bude závěrečný koncert v sále Obecního úřadu Kozlovice, kde vystoupí festivaloví účinkující ve skutečně nabitém adventně vánočním pořadu. Navíc během večera společnost Huisman Sviadnov předá charitativní dar ve spolupráci s Charitou Frenštát p. R.

Jedním z vrcholů celého festivalu bude Galakoncert v Domě kultury města Ostravy. Finále 13. prosince bude patřit Kamilu Střihavkovi & Leaders. „Náš festivalový koncert bude jiný hlavně v tom, že zahraji s kapelou akustickou verzi svých písní, a speciální bude především ve své komornosti. Vedle netradičních úprav mých prověřených hitů zazní i komornější skladby, které jsem naživo nikdy nehrál,“ popisuje Kamil Střihavka.

Nejprve však vystoupí v první části ostravského Galakoncertu soubory, které se představí už dříve na jiných místech, tedy Hanácký soubor Klas z Kralic na Hané, Ľudová hudba Stana Baláža a sólistky Folklórnej skupiny Raslavičan z Raslavíc, Folklorní soubor Pentla z Boršic, cimbálová muzika Valašský vojvoda se svými sólisty a dlouho očekávaný host – soubor Qalilo z Gruzie.

Festivaloví hosté obohatí kromě toho i doprovodné programy – Ostravské Vánoce na Masarykově náměstí v Ostravě, Advent ve městě na náměstí Svobody ve Frýdku-Místku a program v kostelíku sv. Anny ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Vstupenky na Mezinárodní festival Souznění jsou v předprodeji od 26. listopadu 2015 v Ostravském informačním servisu, Domě kultury města Ostravy a Beskydském informačním centru Frýdek-Místek.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.