Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Janáčkův máj uctí oběti terorismu. Na festivalu zazpívají i Kněžíková a Pecková

Janáčkův máj uctí oběti terorismu. Na festivalu zazpívají i Kněžíková a Pecková

12.1.2016 00:00 Hudba

Pořadatelé hudebního festivalu Janáčkův máj zveřejnili program letošního 41. ročníku, který se koná opět v Ostravě i několika okolních městech a obcích. Festival letos nabídne od 20. května do 9. června celkem 19 koncertů i bohatý doprovodný program. Pořadatelé připravují mimo jiné speciální koncert věnovaný obětem terorismu.

Zvětšit obrázek

Jedna z nejlepších tuzemských operních pěvkyň Kateřina Kněžíková.
Foto: Pavel Hejný

Milovníci klasické hudby se mohou těšit mimo jiné na dvě přední tuzemské pěvkyně Kateřinu Kněžíkovou a Dagmar Peckovou, klavíristu Lukáše Vondráčka nebo velšského pianistu Llyra Williamse a světoznámého houslistu Guye Braunsteina. Přijede také Drážďanská filharmonie. Dalším ze zlatých hřebů festivalu bude koncert k 20. výročí založení ostravsko-opavské diecéze s Janáčkovou filharmonií a s hudbou Karla Ditterse von Dittersdorfa a Antonína Dvořáka. Koncert se bude konat ve zrekonstruované katedrále Božského Spasitele.

Festival chystá i speciální koncert Pocta obětem terorismu, na kterém v opavském kostele sv. Václava zazní Mozartova Mše c moll v podání Czech Ensemble Baroque Orchestra a předních operních sólistů. „Hlavní myšlenkou letošního 41. ročníku je mezinárodní spolupráce ve smyslu Schillerova – Beethovenova poselství Alle Menschen werden Brüder. Festival se tak snaží reagovat na vlnu terorismu a násilí, která v současnosti ochromují celou Evropu. Věříme, že i hudebním hlasem přispěje náš festival k mezinárodnímu dialogu a demokracii,“ říká ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Druhým nosným momentem Janáčkova máje 2016 je podle něj uvádění vokálního umění, a to hned v několika polohách. „Sabine Lutzenberger přednese liturgické a světské písně evropského středověku a renesance. Kateřina Kněžíková představí za doprovodu harfy písně českých a francouzských skladatelů. Rakouská zpěvačka Ildikó Raimondi za klasického klavírního doprovodu skvělého G. Wallische zaujme písněmi rakouských a českých klasiků,“ dodal Javůrek. Dagmar Pecková na svém koncertu představí árie „hříšnic“ operního nebe.

Kompletní program festivalu najdete ZDE.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.