Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Kafe a cigárko, Vašíčkovi templáři a lásky Evy Tvrdé aneb Knižní veletrh na Černé louce

Kafe a cigárko, Vašíčkovi templáři a lásky Evy Tvrdé aneb Knižní veletrh na Černé louce

5.3.2016 09:20 Obraz & Slovo

Zakladatelka Ostravského knižního veletrhu na Černé louce Markéta Hejkalová hlídkuje hned u prvního stánku s knihami. „Dožili jsme se už šestého ročníku, dožijeme se minimálně i desátého,“ je přesvědčena. O veletrhu, který se koná od pátku do neděle, se totiž říká, že se pořád nedostal do kondice, která se od něho očekávala.

Zvětšit obrázek

Návštěvníci můžou potkat i spisovatelku Evu Tvrdou.
Foto: Aleš Honus

Ačkoliv v Havlíčkově Brodě na Vysočině žije jen 23 tisíc obyvatel, na tamním knižním veletrhu nebývá k hnutí a pro česká i moravská nakladatelství je účast na akci prestižní záležitostí. Ostrava má 300 tisíc obyvatel, s okolní aglomerací skoro milion, přesto na veletrh knih na Černé louce žádné velké davy nemíří. A to ještě mnozí z návštěvníků bloudí mezi knihami jen omylem, neboť si původně přišli vybrat dovolenou nebo svatební šaty, což jsou produkty, které za společné vstupné nabízejí dva další aktuální veletrhy na Černé louce.

Veletrh na Vysočině a v Ostravě propojuje nakladatelka Markéta Hejkalová, které se před šesti lety pokusila k úspěšnému podniku v Havlíčkově Brodě vytvořit stejně zdařilý klon v Ostravě. „Návštěvníků ale pořád nechodí tolik, kolik by si někteří nakladatelé přáli,“ přiznává Hejkalová. Přesto chce akci v Ostravě udržet, a ta by si zase zasloužila větší podporu ze strany města, neboť jiný knižní veletrh Ostrava ve své historii dosud neměla.

hejkalova

Pořadatelka Ostravského knižního veletrhu M. Hejkalová. (Foto: Ivan Mottýl)

Hejkalovou trochu děsí, že se centrum Ostravy stále více vylidňuje. „Každý rok přibývají další prázdné obchody i celé prázdné domy přímo ve středu města, to jinde v republice neuvidíte,“ podivuje se. Zároveň je potěšena, že se veletrh postupně proměňuje v něco jako v „regionální knižní festival“. Na Černé louce se totiž představuje stále více regionálních vydavatelů, fascinující je třeba nabídka knih vydávaných muzejními institucemi, na veletrhu se sešla všechna moravskoslezská muzea od Bruntálu až po Český Těšín.

Nakladatelství Domino si zase čtenářská veřejnost s Ostravou až tolik nespojuje, proto také jeho majitelka Karin Lednická označila stánek na výstavišti výrazným heslem: „Domino, vaše ostravské nakladatelství.“ Domino na sebe například upozornilo vydáním populárního blogu herečky Marie Doležalové Kafe a cigárko. Blog byl v roce 2015 oceněn v prestižní literární soutěži Magnesia Litera jako nejlepší ze všech tuzemských blogů.

lednicka

Nakladatelka Karin Lednická na Ostravském knižním veletrhu. (Foto: Ivan Mottýl)

„Kniha Marie Doležalové se dobře prodává, a protože je její vydání spojeno s charitativním projektem Kuře, stalo se Domino jedním z největších dárců této nadace,“ říká majitelka nakladatelství Karin Lednická. Knižní kultura tak podle ní není jen bezednou studnou, v niž mizí granty a dotace, ale dokáže i pomáhat potřebným. Aktuálně vydalo Domino bestseller Dánská dívka. Jde o literární předlohu amerického spisovatele Davida Ebershoffa ke stejnojmennému filmu, který letos získal Oscara (herečka  Alicia Vikander za vedlejší roli).

vasicek

Arnošt Vašíček během své přednášky. (Foto: Ivan Mottýl)

To už stojíme u pódia, na němž se po celý den střídají literáti, nakladatelé, editoři, zkrátka dobrá společnost kolem knih. Na jevišti právě přednáší Arnošt Vašíček. Známý záhadolog se tentokrát pustil do nejasností spojených s templáři, které luští i ve své knize Největší tajemství templářů. Právě se ocitáme v kostele sv. Jana Křtitele v Jindřichově Hradci, který je vymalován záhadnými renesančními malbami. Podle Vašíčka jde o symbolické vzkazy a dokonce o konkrétní zašifrované zprávy, které v chrámu zanechali templáři.

uhlar

Básník Břetislav Uhlář u svých knih. (Foto: Ivan Mottýl)

Příjemné je retro zastavení ve stánku Knihovny města Ostravy. U dalšího prodejního místa potkáváme básníka Břetislava Uhláře, který ochotně podepisuje svoje tituly. Přímo pro letošní ročník Ostravského knižního veletrhu pak nakladatelství Hejkal z Havlíčkova Brodu vydalo pět ženských novel pod společným názvem Divné dny. „Inspirace k vydání knihy přišla právě tady v Ostravě, když jsem si povídala se spisovatelkou Evou Tvrdou. Její novela nazvaná Slunce a piškoty také celou knihu uzavírá,“ představuje svazek Divné dny nakladatelka Markéta Hejkalová, duše ostravského veletrhu.

*

6. Ostravský knižní veletrh pokračuje na Černé louce v sobotu 5. března 2016 od 10 do 18 hodin a v neděli 6. března 2016 od 10 do 16 hodin.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.