Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Přijďte si dobít duši. V Parníku vystoupí kapela Simeon Soul Charger

Přijďte si dobít duši. V Parníku vystoupí kapela Simeon Soul Charger

5.3.2016 00:08 Hudba

Psychedelie, folk, blues, prog a stoner rock, tentokrát však v akustickém hávu! Americká čtveřice Simeon Soul Charger se po dvou a půl letech vrací do Ostravy, aby potvrdila svou pověst famózní koncertní kapely. V pondělí 7. března odehraje speciální unplugged koncert v klubu Parník. Předkapelou bude ostravská Sækədʒəwiːə

Zvětšit obrázek

Kapela Simeon Soul Charger zahraje v ostravském Parníku.
Foto: Walter P

Simeon Soul Charger vznikli v americkém Ohiu v roce 2008. O rok později, po koncertě v jednom z legendárních klubů v New York City, byli pozváni na zkušební dvoutýdenní turné do Německa. Zdejší publikum na muzikanty kolem frontmana Aarona Brookse nadšeně reagovalo a jejich první dvě EP byla po prvních dvou koncertech zcela vyprodána. Díky tomuto obrovskému úspěchu se „Simeoni“ v roce 2011 opět vrátili do Německa a odehráli zde 60 koncertů. Jejich mottem pro každou show byl samotný název kapely – Simeon (hebrejsky pomocí pozorného poslechu) Soul Charger (nabíječka duše).

Útočiště našli na staré bavorské farmě, kde také vzniklo i debutové album Meet Me In The Afterlife. Deska byla nadšeně přijata hudebními kritiky, kteří psali o „rockovém albu roku“ i „nových Led Zeppelin“. Reakce tisku i publika přiměly kapelu zůstat v Německu natrvalo.

V roce 2012 nahráli Simeon Soul Charger opus Harmony Square, filmovou rockovou operu, která sklidila uznání nejen na nezávislé scéně. Na následujícím albu chtěla kapela podle svých slov v prvé řadě zachytit strhující atmosféru svých koncertů. Aaron Brooks (zpěv, kytara, klávesy), Rick Phillips (kytara, vokály), Joe Kidd (bicí, vokály) a Spider Monkey (baskytara, vokály) proto pozvali do studia své přátele a natočili všechny nástroje najednou, jako by šlo o živé vystoupení. Výsledkem je energická a odvážná deska A Trick Of Light (2014) plná hitových skladeb i bláznivých psychedelických experimentů, které dávají hudbě 70. let překvapivou, moderní, tvrdší a hypnotičtější podobu.

Čtveřice od té doby neúnavně koncertuje, přičemž mezi stovkami „zářezů“ ve 14 zemích světa nechybí třeba rok staré vystoupení v pražském Paláci Akropolis.

„Simeoni“ přijedou do Ostravy poprvé od června 2013 a své písně v tentokrát předvedou působivém akustickém hávu. Role předskokanů se ujme ostravská Sækədʒəwiːə, která si pro tuto příležitost rovněž připravila osobitý unplugged set. Rozhovor s touto kapelou přinese deník Ostravan.cz již velmi brzy.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.