Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Pražské básníky Borkovce a Janotu doprovodí frontman ostravské kapely Marow

Pražské básníky Borkovce a Janotu doprovodí frontman ostravské kapely Marow

29.3.2016 00:00 Obraz & Slovo

Hostem středeční básnické Paseky Petra Hrušky v klubu Les bude mimo jiné proslulý poeta Petr Borkovec. Dobrá duše a hnací motor pražské literární kavárny Café Fra i literární revue Souvislosti, překladatel a publicista. S kulturním deníkem Ostravan.cz Borkovec rozprávěl o svém lesním příjmení i o záludnostech autorských čtení.

Zvětšit obrázek

Básník Petr Borkovec na archivním snímku.
Foto: Café Fra Praha

„Co teď právě píšou v Praze?“ ptá se řečnicky ostravský básník Petr Hruška. A hned odpovídá: „Ve středu se to dozvíme.“ Tohle je krásná dvojznačnost. Pozvánka na literární večer spojená s příslibem velkého odhalení. A těšit se je na co, hostem středeční literární Paseky v klubu Les bude třeba význačný pražský básník Petr Borkovec, jehož kulturní deník Ostravan.cz oslovil mobilním telefonem, zrovna když se veršotepec valil přes slovenské Karpaty. Rozhovor je to tedy lesní a lehce absurdní.

*

Borkovec. To příjmení zní docela lesně, po borovicích, po borech, takže na literární Paseku do ostravského klubu Les jste asi dříve nebo později určitě musel dorazit. Zkoumal jste etymologický vývoj vašeho příjmení?

Nějaký můj předek obhospodařoval borovicové lesy. Kmeny borovic a jejich kůra hrály důležitou roli v jeho jazyce, možná i v jeho snech. Jmenoval se – řekl bych – Clausheiner Maria von Borkowetz. Borovice jsou moje oblíbené stromy, obzvlášť ty u lesních vstupů.

To zní krásně. Když jste loni vybíral verše pro knihu Nejlepší české básně vydávanou nakladatelstvím Host, poprosil jste autory, aby k veršům připojili i příběh vzniku básně. Jakési zákulisí či historii těch veršů. A když teď míříte do Lesa, musím připomenout, že o lesích občas i píšete. Můžete okomentovat tyto vaše lesní verše?

Trasa řeže do krajiny. V tuto chvíli
přetekl okap v noční průtrži;
shluk kopyt. Takt nějaké věci,
uvolněné uvnitř zdi.
 

Tady je lesní vstup. Hlavou dolů
z kůry nastražená veverka.
Kapka budí kresbu
můry. Jehličnatý poklop

odchlipuje mravenec. Z hraničních
borovic se větví borovice.
Suchý, studený krajní kámen
vězí v putujícím podloží.
 

Komentář: Jsem doma, jmenuji se Borkovec a venku je průtrž. Zároveň jsem někde u lesa, hledám pro sebe jméno a průtrž tu mírní borovicové větve.

Už asi jedenáct let organizujete literární večery v pražském podniku Café Fra, zároveň sám poměrně často vystupujete na autorských čteních. Jaká z těch dvou rolí je vám bližší? Odhaduji, že příjemnější je číst, než se nervovat, zda autor přijde do klubu včas, jak ho přijmou diváci, zda nebude přetahovat až k nesnesitelné nudě atd.

Když čtu sám, nervuji se méně. Správný odhad. 

Máte zkušenosti s autorskými čteními v Německu. Tam přece není obvyklé, že autoři podobného významu jako vy organizují autorská čtení?

Mně je to jedno. Dělám, co mě těší, s lidmi, které mám rád. Jestli se štěstí sestává z radostné práce, dobrých vztahů a prostoru, v němž jsem rád – tak ve Fra postávám v závanech štěstí. Proč bych tam nestál? Básník se možná vyznačuje také tím, že kašle na jasně rozdělené role.

Jak se těšíte na Paseku do Ostravy? Čím je pro vás zajímavá literární Ostrava?

Těším se na Les, kde se mi líbí. Zdá se mi, že ti, kdo ten klub vedou, se navzájem neprudí, jsou uvolnění. A když je potřeba zabrat, tak zaberou.

*

Signál se mezitím ztratil někde mezi Súľovskými skalami a Kysuckými Beskydami. Nevadí. Borkovec nebude jedním hostem Paseky, do Lesa totiž přijede i básník Vít Janota a „programový ředitel“ pořadu Petr Hruška připomíná, že jde už o čtyřiadvacátou Paseku v pořadí. „A na rok dopředu mám obsazeno,“ prozrazuje. Zájem českých literátů o vystoupení v Ostravě nepřekvapuje, tohle město je pořád hodně exotickým místem.

Také básník Vít Janota je mimoděk lesním veršotepcem, neboť jeho sbírky vydává nakladatelství Dauphin sídlící v Podlesí u Slavonic. Jenže ostravský klub Les je též pořádnou špeluňkou, ale ani to není pro Janotu neznámý pojem, vždyť třeba píše: …v předsklepních/ zakouřených putykách/ kde se dá proklimbat noc/ nad jedním zvětralým pivem/ na šedých chodbách/ omšelých vykotlaných činžáků…

A nad zvětralé pivo přijde tradičně zahrát i nějaký ten muzikant, tentokrát Maro Zeman z ostravské kapely Marow. Hlavní však budou verše. „Každý zdravý člověk vydrží dva dny bez jídla, ale ne bez poezie,“ cituje Petr Hruška jednoho z prokletých básníků. Tak už tedy přemýšlejte, kam půjdete za poezií ve čtvrtek či v pátek.

*

Literární Paseka Petra Hrušky začíná ve středu 30. března 2016 ve 20 hodin.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.