Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba SOUTĚŽ: Vyhrajte 2×2 vstupenky na ostravský koncert kytarových ďáblů Rodriga a Gabriely

SOUTĚŽ: Vyhrajte 2×2 vstupenky na ostravský koncert kytarových ďáblů Rodriga a Gabriely

7.4.2016 00:00 Hudba

Fenomenální mexická kytarová dvojice Rodrigo y Gabriela se vrací do České republiky. Své neuvěřitelné hráčské umění na pomezí flamenca, divokých tanečních mexických stylů, ale i rocku a jazzu předvedou Rodrigo Sanchez a Gabriela Quintero 12. dubna v ostravské multifunkční aule Gong. O tři dny dříve vystoupí také v pražském Divadle Archa. Čtenáři kulturního deníku Ostravan.cz mohou vyhrát 2 krát 2 vstupenky na ostravský koncert. Stačí se řídit instrukcemi na konci tohoto článku.

Zvětšit obrázek

Rodrigo y Gabriela na Colours of Ostrava 2015.
Foto: Aleš Honus

Dvojice přijede do ČR v rámci turné k zatím poslední studiové desce 9 Dead Alive, na které vzdává poctu devíti historickým osobnostem – například Eleonoře Akvitánské, Fjodoru Michajloviči Dostojevskému, Viktoru Franklovi či Antoniu de Torres Juradovi. Koncert pořádá tým festivalu Colours of Ostrava.

Legenda praví, že po každém koncertu si Rodrigo Sanchez a Gabriela Quintero musí ponořit ruce do ledové vody, jinak by jim prý shořely.

Prodali přes milion alb, jejich hudba zní na soundtraccích Pirátů z Karibiku: Na vlnách podivna nebo Kocoura v botách, vystupovali na největších světových festivalech, v prestižních televizních show i vyhlášených koncertních síních. Každý totiž chce naživo vidět umění energické dvojice, která si na podiu vystačí pouze se dvěma akustickými kytarami.

Mezi jejich fanoušky patří například Robert Plant, Damien Rice, členové Metalliky nebo Barack Obama, který dvojici pozval koncertovat do Bílého domu a mexickému prezidentovi se pochlubil, že má jejich alba v iPodu.

Gabriela ohromuje zuřivou rychlostí, fingerstyle technikou inspirovanou flamencem a rytmickým využíváním nástroje coby bicích. Na Rodrigovi pak visí znamenitá sóla, vynalézavé melodické linky a náladové zvuky. Latinskoamerické rytmy, flamenco a divoké taneční mexické styly mají v krvi, intuitivně je ale v interakci s rockem, irskými vlivy a jazzovou improvizací jiskřivě taví do svébytné, žánrově se naprosto vymykající, agresivně rytmické podoby.

Rodrigo y Gabriela prosluli také originálními verzemi skladeb Led Zeppelin, Metalliky, Hendrixe, Rage Against the Machine nebo Radiohead. Na letošní turné přivezou další coververze, ale možná i ukázku z dalšího studiového alba, které připravují na příští rok.

Dva čtenáři deníku Ostravan.cz mohou vyhrát po dvou vstupenkách na ostravský koncert. Stačí, když ve čtvrtek 7. dubna vyhledáte v době od 11.00 do 24.00 facebookový profil s názvem „Ostravan.cz – Deník pro kulturu a umění“, označíte tento článek jako To se mi líbí a do komentáře napíšete, proč právě vy byste měli vstupenky získat. Podle nejlepších reakcí vybereme dva čtenáře, kteří vstupenky dostanou.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.