Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Festival v ulicích nabídne Jaroslava Uhlíře i instruktáž tělocviku na nábřeží Ostravice

Festival v ulicích nabídne Jaroslava Uhlíře i instruktáž tělocviku na nábřeží Ostravice

30.4.2016 00:00 Hudba

Další překvapení připravují pro Ostravany i návštěvníky ze širokého okolí pořadatelé Festivalu v ulicích, který už pět let oživuje centrum krajské metropole hudbou, divadlem, workshopy a programem pro celé rodiny. Přehlídka se bude konat dříve než obvykle, už týden před Colours. Vstup bude i letos zdarma, a to přesto, že přijedou takové hvězdy jako písničkář Jaroslav Uhlíř a také řada kapel ze zahraničí.

Zvětšit obrázek

Asi nejvíce lidí přiláká vystoupení Jaroslava Uhlíře.
Foto: jaroslavuhlir.cz

Další zásadní letošní novinkou je spolupráce s oběma ostravskými univerzitami. Část doprovodného programu letos poprvé obsadí nábřeží řeky Ostravice u Černé louky. Přestože hlavní a nejnavštěvovanější částí Festivalu v ulicích jsou hudební produkce, festival se od svého počátku snaží nabízet program pro celé rodiny. Dění na břehu Ostravice uvítají zejména ti, kteří by rádi udělali něco pro své zdraví.

Program na nábřeží připraví Katedra studií lidského pohybu Pedagogické fakulty Ostravské univerzity. „Lidé se tam například budou moci naučit základním vodáckým dovednostem. Profesoři katedry lidem poradí, jak správně běhat, jak si udržet tělesnou kondici a podobně. Bude to prostě taková relaxační zóna,“ prozradila ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová.

Část festivalového programu připraví i Vysoká škola báňská, která po dobu Festivalu v ulicích otevře kino Vesmír. Program bude zaměřen na popularizaci vědy. „Zatímco uvnitř kina proběhnou přednášky profesorů a bývalých studentů, venku bude velký stan, kde budou předvádět zajímavé vynálezy a podobně,“ dodala Hradilová.

Hlavním lákadlem Festivalu v ulicích ovšem i letos bude hudba. Jednou z hlavních tuzemských hvězd bude Jaroslav Uhlíř, autor desítek písní, které již dávno zlidověly. Program bude ovšem tak pestrý, že si vybere úplně každý. Alternativní scénu bude zastupovat kapela Manon Meurt, teenageři se zase můžou těšit na vystoupení zpěváka Voxela. Dále zahrají například kapely Kalle, Dalekko, Pavel Calta, Michal Šeps, Stanley´s Dixie Street Band, Bára Zmeková a další.

Mezi zahraniční účastníky budou patřit Freeborn Brothers z Polska, Djmawi Africa z Alžírska nebo Američané Austronautalis a Divine Attraction. Z Francie přijedou The Birdman and his Chimera Orchestra.

Chybět nebudou ani pouliční divadla. Zatím je potvrzena účast španělského souboru Efimer, který přiveze několikametrové loutky draků z pestrobarevných látek, a francouzské divadelní společnosti Demain on change tout plné poezie a fantasy světů.

V rámci Festivalu v ulicích také proběhne první ročník výjimečné hudební soutěže Jump Into Colours. Na speciální scéně změří své síly kapely, které zvítězily nebo teprve ještě zvítězí v nejrůznějších hudebních kláních. Konečného vítěze, který si o pár dní později zahraje na Colours of Ostrava, vybere přímo na místě porota složená z řad profesionálních hudebníků, odborníků a publicistů.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.