Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Na Butterfly Effectu zahrají Empty Pipen a básně budou číst Vít Slíva i Petr Hruška

Na Butterfly Effectu zahrají Empty Pipen a básně budou číst Vít Slíva i Petr Hruška

4.5.2016 00:01 Obraz & Slovo

Šestý ročník multižánrové vzpomínky na oběti všech druhů závislostí začne v pátek 6. května v 19 hodin v ostravském klubu Hudební bazar. Největší prostor letos dostane „máničkovské Valašsko“ zastoupené například básníky Jakubem Chrobákem a Ladislavem Krajčou či kapelami Stern, Menarche a Duševním otřesem.

Zvětšit obrázek

Básník Vít Slíva na akci Butterfly Effect.
Foto: Jan Baka

Bohatě zastoupená bude i Ostrava, Opava a Brno. Za brněnské básníky budou například vystupovat Vít Slíva a Petr Čichoň. Za ostravské Radek Jursa, Roman Polách, Vítězslav Hrbol Hrčka, Petr Hruška nebo Vladimír Jaromír Horák a z Opavy přijede básník Ondřej Hložek. Opavu zastoupí také violoncellový mág Jan Hanousek.

Večer s názvem Butterfly Effect je každoroční vzpomínkou na oběti všech závislostí, především závislosti na drogách a alkoholu. Akce je pietou za skvělé lidi, kteří nechtěli jít s davy, ovšem za svoji nezávislost často paradoxně zaplatili závislostí a hodně trnitým osudem, v mnoha případech i předčasnou smrtí. Impulsem k už šestému ročníku uměleckého setkání, které spolupořádá autor tohoto textu, byla smrt devatenáctileté ostravské gymnazistky Doroty, jež se 6. května 2010 předávkovala heroinem.

„Svoje  vystoupení chci věnovat kamarádovi Davidovi, který byl závislý na pervitinu a tuhle závislost nepřežil. Zemřel na předávkování léky, kterými chtěl pervitin nahradit, když se chtěl své závislosti na droze zbavit,“ vypráví opavský violoncellista Jan Hanousek, který v pátek v Hudebním bazaru zahraje svoje autorské skladby.

Večer je svým způsobem akční obdobou zatím veřejně nevystavené sochy Padlý anděl sochaře Stefana Milkova, která je rovněž poctou obětem závislostí. Seznam těchto obětí je ovšem nekonečný a hlavně denně se ohromně rozšiřující. A slavná jména se na něm střídají s těmi zcela neznámými, s „vojíny XY“: Jimi Hendrix, XY, Janis Joplin, XY, Jim Morrison, Brian Jones, XY, Keith Moon, XY, Kurt Cobain, XY, Petr Kalandra, XY, Jiří Schelinger, XY, Ivan Wünsch, XY, Pavel Ambrož Homér, XY, Stanislav Cigoš, XY, Jan Balabán, XY, Pepa Streichl, Miroslav Sabev, XY…

Nad tímto seznamem se pátek 6. května sejde pozoruhodná skupina umělců. Tak třeba herec a majitel klubu Les Přemysl Bureš se na jevišti vystřídá s fujaristou Mirkem Chudejem. Domácí „bazarovská“ kapela Empty Pipen zase vystřídá valašský punk skupiny Menarche. Zarecitují i Jaroslav Žila, Petr Szyroki nebo Vašek Buchtelík, jenž o smrti rovněž často píše.

VÁCLAV BUCHTELÍK

Rozmluva na téma
Které budí ze sna
S podivným člověkem
Havraní hejno
Za chvíli se rozletí
O smrti
Buďme navždy prokletí 

*

BUTTERFLY EFFECT. Pátek 6. května 2016 v 19.00 v Hudebním bazaru v Ostravě (Nádražní 138a). VALAŠSKÁ SEKCE: STERN, LÁĎA KRAJČA, MENARCHE, JAKUB CHROBÁK, DUŠEVNÍ OTŘES (alias SPYTIHNĚV), MAREK HOLÍK A DALŠÍ. BRNĚNSKÁ SEKCE: VÍT SLÍVA, PETR ČICHOŇ, STRACHKVAS, FILIP KLEGA A DALŠÍ. OSTRAVSKÁ SEKCE: EMPTY PIPEN, MIREK CHUDEJ & COMPANY ZE SPODNÍ ULICE, YVETTA ELLEROVÁ, PŘEMYSL BUREŠ & TOMÁŠ SOSNA, KOTLÍK & PAŠTIKA, PETR HRUŠKA, ŠTĚPÁN GRUCHALA, JAROSLAV ŽILA, ROMAN POLÁCH & COMPANY Z ČASOPISU NEREÁLNÍ 5, MAREK PRAŽÁK, PAVEL HRUŠKA, VLADIMÍR JAROMÍR HORÁK, FRANTIŠEK HRUŠKA, JIŘÍ NEDUHA, PETR SZYROKI, VÁCLAV BUCHTELÍK, JURA VESKA, MONIKA KUBICOVÁ, RADEK JURSA A DALŠÍ SLEZSKÁ SEKCE: ONDŘEJ HLOŽEK, MILAN KRUPA, JAN HANOUSEK, BRATŘI MACUROVÉ A DALŠÍ PRAŽSKÁ SEKCE: FILIP A MAGDALÉNA RUTOVI

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.