Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ředitelem Slezského divadla bude Ostravák Ilja Racek mladší, který dříve vedl ČT Ostrava i NDM

Ředitelem Slezského divadla bude Ostravák Ilja Racek mladší, který dříve vedl ČT Ostrava i NDM

11.5.2016 21:48 Divadlo

Překvapivým výsledkem skončil konkurs na nového ředitele Slezského divadla v Opavě. Na návrh výběrové komise opavští radní ve středu do této funkce zvolili bývalého režiséra, divadelníka a také politika Ilju Racka mladšího. Ten má s řízením divadla bohaté zkušenosti, donedávna působil jako ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni a v devadesátých letech stál v čele Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Na dotazy, jakým směrem se nyní bude opavské divadlo ubírat, je podle Rackova vyjádření zatím brzy, ovšem žádné revoluční změny se nejspíš očekávat nedají.

Zvětšit obrázek

Novým ředitelem Slezského divadla v Opavě se stane Ilja Racek ml.
Koláž: Ostravan.cz (Foto z archivu České televize)

Na dotaz, proč se rozhodl ucházet o post ředitele Slezského divadla, má Ilja Racek ml. dvě odpovědi. „Koncem loňského roku jsem přestal působit ve vrcholných orgánech města Ostravy. Přestal jsem být členem rady a předsedou kulturní komise. Tím pádem jsem začal uvažovat o tom, že bych si mohl najít nějaké nové zaměstnání v mém oboru,“ řekl.

Ve stejnou dobu byl vyhlášen druhý konkurs na ředitele opavského divadla. K tomu, aby se o tuto funkci začal ucházet, ho podle něj oslovili někteří lidé přímo z opavského divadla. „Na práci pro Slezské divadlo v Opavě se moc těším. Už mi ta práce chyběla, ale otázka, jestli se v budoucnu ujmu ještě nějaké režie, je zatím předčasná,“ říká.

Zároveň příliš nechce hovořit o případných změnách, které opavské divadlo pod jeho vedením čekají. Podle něj jde o předčasnou otázku. Dramaturgický plán na příští sezónu ale již samozřejmě viděl a nevidí důvod na něm něco měnit. „Pokud bych měl dělat nějaké změny v divadle, bude to vždy otázka diskuse s šéfy uměleckých souborů. Musím se s nimi nejprve seznámit, zjistit, jak se nám bude spolupracovat. V tomto okamžiku ale nemám pocit, že by se mělo něco zásadně měnit,“ doplnil Ilja Racek.

KDO JE NOVÝ ŘEDITEL SLEZSKÉHO DIVADLA

Ilja Racek ml. se narodil 10. dubna 1950 v Ostravě. Jeho otcem je známý český herec Ilja Racek (1930). Vystudoval obor televizní publicistika na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a obor divadelní věda na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. V sedmdesátých letech začal pracovat jako pomocný režisér a asistent v ostravských studiích Československé televize a Československého rozhlasu, poté působil jako režisér v Těšínském divadle a v Divadle F. X. Šaldy v Liberci. Po roce 1991 řídil Státní divadlo Ostrava, které později změnilo název na Národní divadlo moravskoslezské, a také Janáčkovu filharmonii Ostrava. Jako režisér se podílel na řadě inscenací. V letech 2013 až 2014 řídil Divadlo J. K. Tyla v Plzni.

Samostatnou kapitolou je jeho politická činnost. Už v roce 1994 vstoupil do komunální politiky a byl zvolen jako nezávislý zastupitel města Ostravy, o čtyři roky později se stal zastupitelem znovu, tentokrát už v barvách KDU-ČSL. Poté se z komunální politiky stáhl, ovšem na přelomu milénia působil jako náměstek tehdejšího ministra kultury Pavla Dostála a krátce byl také šéfem odboru památkové péče na ostravském krajském úřadě. V posledních komunálních volbách se stal opět zastupitelem města Ostravy a také radním za KDU-ČSL a předsedou kulturní komise. Po změně politických sil v ostravské městské radě přestal post radního zastávat. Nyní kandiduje také do Senátu ve volebním obvodu č. 70, tedy Ostrava-město. (Zdroj: Wikipedie)

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.