Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Pěvecký sbor Chorus Ostrava triumfoval na festivalu v Bosně a Hercegovině

Pěvecký sbor Chorus Ostrava triumfoval na festivalu v Bosně a Hercegovině

24.5.2016 00:00 Hudba

Pěvecký sbor Chorus Ostrava, který působí při Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava, získal absolutní prvenství na 16. ročníku Mezinárodního sborového festivalu Zlatna vila v Prijedoru v Bosně a Hercegovině. Během dvoudenního sborového klání se na soutěžním pódiu vystřídalo celkem 10 pěveckých sborů z Bosny a Hercegoviny, Srbska, Chorvatska, Slovinska, Maďarska a České republiky.

Zvětšit obrázek

Členové sboru Chorus Ostrava v Prijedoru.
Foto: Chorus Ostrava

„Kromě absolutního vítězství byla sboru udělena také cena za nejlepší provedení soudobé skladby, jíž byl Jaakobin isot pojat autora Pekky Kostiainena. Sbor získal ocenění také za celkový projev a umělecký dojem,“ uvedla sbormistryně a umělecká vedoucí sboru Chorus Ostrava Petra Rašíková. Další ocenění získala Petra Rašíková za mimořádný dirigentský výkon.

Během svého čtyřdenního pobytu v Bosně a Hercegovině sbor zazpíval také krajanům z České besedy ve městě Banja Luka. „Určitě dlouho nezapomeneme ani na exkurzi do společnosti Arcelor Mittal, hlavního partnera festivalu“, doplnila výčet aktivit sboru během zájezdu sbormistryně Petra Rašíková.

Těleso, založené roku 2008 profesorem Lumírem Pivovarským, navazuje na desítky let trvající sborovou zkušenost většiny svých členů. Na repertoáru má skladby od renesanční polyfonie přes lidové písně, jazz, spirituály, po moderní experimentální díla. Má za sebou vystoupení nejen u nás, ale reprezentoval i v zahraničí – Německu, Francii, Španělsku, Rusku, Polsku a Slovensku. Současná dirigentka Petra Rašíková je úspěšnou sbormistryní mládežnických sborů, členkou soutěžních porot a lektorkou sbormistrovských kurzů.

Chorus Ostrava se regionálnímu publiku předvede v pátek 10. června v kostele Svatého ducha v Ostravě Zábřehu v rámci celorepublikové akce Noc kostelů a dále pak v neděli 19. června v Řepištích na koncertě populární a filmové hudby s orchestrem Moravskoslezská sinfonietty.

(Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.