Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Lukáš Vondráček, zázračný chlapec z Opavy, vyhrál Queen Elisabeth Competiton

Lukáš Vondráček, zázračný chlapec z Opavy, vyhrál Queen Elisabeth Competiton

29.5.2016 15:39 Hudba

Historický úspěch zaznamenal ani ne třicetiletý český klavírista Lukáš Vondráček na nejnáročnější světové klavírní soutěži Queen Elisabeth Competition v Bruselu. Nejenom, že postoupil do finále, ale podařilo se mu soutěž dokonce vyhrát. Zařadil se tak po bok předchozích vítězů tohoto klání jako byli například Leon Fleischer, Vladimír Ashkenazy, Denis Kožuchin nebo Boris Giltburg.

Zvětšit obrázek

Lukáš Vondráček během soutěžního koncertu.
Foto: Queen Elisabeth Competition

Odměnou pro vítěze je finanční honorář 25 tisíc euro a celá řada koncertů v Belgii a dalších státech. „Na tenhle okamžik nikdy nezapomenu. Vždycky jsem věděl, že hudbou a uměním můžeme udělat náš svět lepším místem a jsem poctěn, že k tomu mohu alespoň trochu přispět,“ vzkázal aktuálně nejlepší mladý klavírista světa Lukáš Vondráček, který pochází z Opavy a 2. června vystoupí v Domě kultury města Ostravy v rámci festivalu Janáčkův máj.

Soutěž Queen Elisabeth Competition je jednou z nejobtížnějších klavírních soutěží na světě. Letos v únoru mezinárodní porota vybrala do prvního veřejného kola 82 kandidátů z celkového počtu 318, kteří poslali přihlášku s DVD nahrávkou. Šlo o soutěžící 23 různých národností. Jde přitom o jednu z nejlépe dotovaných světových soutěží, mezi laureáty a semifinalisty bylo rozděleno bezmála 3,5 miliónu korun.

Lukáš Vondráček se klavíru věnuje už od velmi útlého věku, kdy si vysloužil přezdívku zázračné dítě. Svůj první koncert odehrál ve věku čtyř let. V uměleckém růstu ho podpořily mimo jiné i koncerty s Janáčkovou filharmonií Ostrava nebo pedagogické vedení Marty Toaderové a Rudolfa Bernatíka. Dnes žije v USA a slaví úspěchy po celém světě.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.