Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Čtvrtý ročník akce Zažít Ostravu jinak se rozšíří na čtyři místa. I do Vítkovic

Čtvrtý ročník akce Zažít Ostravu jinak se rozšíří na čtyři místa. I do Vítkovic

21.6.2016 00:00 Atd.

Letošní ročník sousedské slavnosti s názvem Zažít Ostravu jinak bude ve znamení čísla čtyři. Nejenom že jde o čtvrtý ročník, ale navíc se bude program odehrávat hned ve čtyřech lokalitách – v centru Ostravy, v Porubě, ve Vítkovicích a v Zábřehu. Akce se uskuteční v sobotu 17. září. Vybrané ulice se na jeden den zcela uzavřou a lidé si budou moci město prohlédnout z jiné perspektivy, užít si hudbu, jídlo, sousedské soutěže, tanec, pouliční tržnici a jiné radovánky. Akce bude navázána na Den bez aut.

Zvětšit obrázek

Součástí akce Zažít Ostravu jinak jsou i netradiční soutěže.
Foto: Petr Kiška

V centru Ostravy ožije tradičně Malá Kodaň, tedy okolí kolem kostela sv. Václava a náplavky. Spřátelené organizace a sousedé již pilně pracují na novinkách letošního ročníku. „Rozhodně se můžete těšit na tančírnu, bleší trh, prodej domácích jídel, rukodělné dílny pro děti i dospělé, hudbu, divadlo a podobně,“ říká zástupkyně pořadatelů Barbora Kalousková.

Porubský program, který se letos bude odehrávat u Duhy, bude plný her i workshopů. Chystá se bleší trh, koncerty, pěvecký workshop, děti potěší loutkové divadlo i taneční soutěž. Novinkou bude promítání nejen pro děti, které porubskou slavnost ukončí.

Změny nastanou také na Jihu, akce se bude letos konat v Zábřehu za kinem Luna. Program bude také nabitý – sportovní klání pro děti i dospělé, kadeřnický koutek, taneční workshopy, jóga nejen pro dámy, hudba, divadlo i jídlo připravené s láskou sousedy. A samozřejmě spousta soutěží pro děti.

Vítkovice budou letošní novinkou. Sousedé se zde potkají u sadu Jožky Jabůrkové a těšit se můžete především na sportovní klání a workshopy pro děti.

„Již tradičně každá lokalita bude mít vlastní program, je však pár věcí, které budou společné. Například bude opět probíhat soutěž o nejlepší bábovku, buchtu či jinou domácí sladkost. Záleží na fantazii příchozích. Propagovat budeme také alternativní dopravu, proto koloběžky, kola, brusle a jiná vozítka jsou vítána. A jejich výzdoba bude také hodnocena v rámci soutěže. Nezapomeneme ani na populární běh na podpatcích, který se každoročně těší velké oblibě,“ dodala Kalousková.

Hlavním organizátorem akce je kulturní centrum Cooltour, do samotné přípravy se však zapojují desítky dalších místních organizací a podniků jako například klub Atlantik, klub Dock, Knihovna města Ostravy, Ostravská univerzita, coworkingové centrum Viva, Vysoká škola báňská, Středisko volného času Zábřeh, Lesy Ostrava, Waldorfská škola, základní umělecké školy a mnoho dalších organizací a spolků.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.