Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Centrum Ostravy ovládli Romeo, Desdemona, Hamlet a další hrdinové Shakespearových her

Centrum Ostravy ovládli Romeo, Desdemona, Hamlet a další hrdinové Shakespearových her

30.7.2016 00:11 Divadlo

Romeo a Julie, Hamlet, Desdemona, ale i skřítek Puk a další nesmrtelní hrdinové tragédií i komedií Williama Shakespeara byli v pátek večer k vidění na Masarykově náměstí v centru Ostravy. Zájemci zde mohli v předpremiéře vidět představení nazvané Sen z moci svatojánské, které vzniklo v produkci Staré arény k letošnímu 400. výročí úmrtí jednoho z největších dramatiků všech dob. Scénář napsal a inscenaci režíroval herec ostravského Divadla loutek Lukáš Červenka, hereckými partnery mu byli Ondřej Frydrych z Těšínského divadla a student třetího ročníku Janáčkovy konzervatoře Vít Hofmann.

Zvětšit obrázek

Ondřej Frydrych recituje Shakepsearův sonet.
Foto: Ladislav Vrchovský

V úvodu představení Lukáš Červenka v krátké promluvě k publiku přiznal, že inspirací mu byla hra Souhrnné dílo Williama Shakespeara ve sto dvaceti minutách, ale on sám se svými kolegy prý totéž stihne v době mnohem kratší. Slovo bylo dodrženo – Sen z moci svatojánské trval padesát osm minut.

Jako základ si tvůrci vzali scénu aténských řemeslníků ze hry Sen noci svatojánské, ve které řemeslníci nacvičují divadelní představení. Zde ovšem nešlo o hru o Pyramovi a Thisbě. Vše pak začalo citací z textu skřítka Puka – diváci byli vyzváni, aby zavřeli oči, a zazněl slavný verš: „Myslete si, že jste spali, co jsme se vám zjevovali.“

Trojice herců provedla diváky několika nejznámějšími Shakespearovými hrami. Převážně v humorné zkratce a s nadhledem, nechyběla však ani břitká ironie. První z řady potlesků diváků na otevřené scéně zazněl  v okamžiku, kdy jeden z herců, volně přecházející z postavy Desdemony do zmínky o komedii Jak se vám líbí, odhalil portrét muže, který se o Desdemonu má ucházet a ukázal publiku fotografii prezidenta Miloše Zemana. Otázka Jak se vám líbí přitom zazněla opakovaně.

Vít Hofmann jako Desdemona s Milošem Zemanem

Vít Hofmann jako Desdemona s Milošem Zemanem. Foto: Ladislav Vrchovský

Velkým kladem celého představení byl důraz všech tří protagonistů na mluvní složku hereckého projevu. Překladatel Martin Hilský, který ve své přednášce v úvodu letošního projektu Shakespeare Ostrava 2016 na začátku roku v Divadle Antonína Dvořáka hovořil o kráse Shakespearova jazyka a básnické síle jeho textů, by byl zajisté velmi potěšen.

Všichni tři účinkující však ukázali celou šíři hereckých interpretačních prostředků, nejen skvělou dikci, ale i pohybové a mimické nadání. I když hlavním cílem inscenace bylo zejména pobavit diváky třeba i parodováním nejtragičtějších okamžiků z nejslavnějších tragédií, došlo i na vážnější rovinu Shakespearovy tvorby a zaznělo pár sonetů.

Lukáš Červenka jako Kateřina a Vít Hofmann v roli Petrucia

Lukáš Červenka jako Kateřina a Vít Hofmann v roli Petrucia. (Foto: Ladislav Vrchovský)

Humor byl přesto hlavním nástrojem autora scénáře Lukáše Červenky. A jaký to byl způsob humoru, o tom nejlépe vypovídá například scéna z Romea a Julie. Lukáš Červenka v roli principála přiděluje role. Postavu Julie má hrát Ondřej Frydrych. Tomu se to nelíbí, ale principál s velkou rozhodností poroučí: „Budete hrát Julii. Protože jste vysoký.  Takže budete zároveň Julie i balkón!“

Došlo i na zapojení diváků do děje. V úvodu tragédie Hamlet bylo nutné navodit atmosféru. Část publika proto se vstřícností a pobavením imitovala zvon věžních hodin dvanácterým opakováním slabik bim-bam, další část publika houkala jako sýček a poslední třetina si zahrála kukačku.

zleva Ondřej Frydrych, Lukáš Červenka, Vít Hofmann

Zleva Ondřej Frydrych, Lukáš Červenka, Vít Hofmann. (Foto: Ladislav Vrchovský)

Inscenace Sen z moci svatojánské je podle slov Lukáše Červenky určena do plenéru, může však být odehrána kdekoliv, zejména pak ve školách, kde se určitě stane nejen informací o genialitě Williama Shakespeara, ale i pozvánkou na představení jakékoliv z jeho her. Do konce tohoto roku pak bude odehrána ještě několikrát, nejbližší provedení je připravováno na začátek měsíce září.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.