Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ostrava v plamenech hlásí překvapivou novinku. Jako první v kraji zavádí festivalové peníze

Ostrava v plamenech hlásí překvapivou novinku. Jako první v kraji zavádí festivalové peníze

1.8.2016 06:00 Atd.

Na některých tuzemských festivalech už to funguje, a to ke všeobecné spokojenosti návštěvníků i pořadatelů. V Moravskoslezském kraji ovšem půjde o úplnou novinku. Rockový festival Ostrava v plamenech, který vypukne v sobotu 6. srpna a který láká mimo jiné na nizozemskou kapelu Within Temptation, na poslední chvíli oznamuje, že zavádí festivalové peníze. Lidé si tak budou moci zakoupit občerstvení nebo jídlo jedině za speciální žetony.

Zvětšit obrázek

Zpěvačka skupiny Within Temptation, která je hlavním magnetem letošního ročníku.
Foto: Archiv

Pořadatel festivalu Patrik Kohut potvrdil, že Ostrava v plamenech bude od letošního roku následovat příklad některých jiných evropských festivalů, ale třeba i metalového festivalu Brutal Assault, který se koná v Josefově. „To je velký festival s návštěvností kolem dvaceti tisíc lidí. Funguje to tam už několik let a návštěvníci si na to zvykli,“ řekl Patrik Kohut.

Důvodů pro zavedení „festivalových peněz““ je více, jedním z těch hlavních je snaha o zkrácení čekání u stánků. „Lidé si v minulosti stěžovali na fronty na pivo. Vlastně jsme tak vyslyšeli jejich volání. Zkušenosti z jiných akcí ukazují, že se po zavedení žetonů odbavování front zrychlí,“ řekl pořadatel.

Lidé si budou moci festivalové peníze koupit na několika místech. „Když dostanete u vchodu pásku na ruku, budete po padesáti metrech míjet stánek, kde se budou peníze měnit na žetony. Promyslíte si, kolik peněz chcete na festivalu utratit, a příslušnou částku si vyměníte,“ řekl Patrik Kohut.

Jeden žeton bude stát 35 korun, což představuje cenu jednoho piva. „V oběhu budou i žetony v poloviční hodnotě,“ dodal Kohut.

Jak budou festivalové peníze vypadat, se budou moci přesvědčit návštěvníci až na místě. Přesnou podobu pořadatelé zatím tají kvůli riziku zneužití. Půjde ale o žetony o velikosti asi 3 centimetry, které nebude snadné okopírovat, protože budou obsahovat několik ochranných prvků.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.