Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba S ostravskými filharmoniky zahraje maďarský král trubky Gábor Boldoczki

S ostravskými filharmoniky zahraje maďarský král trubky Gábor Boldoczki

27.9.2016 09:43 Hudba

Ve dnech 6. a 7. října 2016 zavítá do Ostravy „král trubky“ Gábor Boldoczki, aby společně s Janáčkovou filharmonií a dirigentem Michailem Jurowským na koncertech v Domě kultury města Ostravy uvedl v české premiéře Koncert pro trubku Krzystofa Pendereckého.

Zvětšit obrázek

Trumpetista Gábor Boldoczki.
Foto: Archiv

O umění tohoto maďarského trumpetisty bylo napsáno již mnoho superlativů. Narodil se před téměř 40 lety v Szegedu. Jeho mezinárodní kariéru odstartoval kolosální úspěch – zisk Grand Prix de la Ville de Paris na prestižní Mezinárodní soutěži Maurice Andrého v Paříži. Za tímto úspěchem stojí především skvělý zvuk jeho trubky, jenž byl časopisem  Frankfurter Allgemeinen Zeitung přirovnán k belcantu.

Kromě zmíněné skladby nabídne koncert posluchačům v úvodu části z opery Richarda Wagnera Soumrak bohů. Jako inspirační zdroj k vytvoření monstrózního operního cyklu Prsten Nibelungův (celkový hrací čas je cca 14,5 hodiny) posloužily Wagnerovi germánské a skandinávské mýty a pověsti. Soumrak bohů je poslední částí cyklu. Zápletka se točí kolem magického prstenu, který majiteli zaručuje vládu nad světem a o který pochopitelně všechny postavy bojují.

Program večera pak ukončí symfonická báseň Šeherezáda ruského skladatele Rimského-Korsakova, která svým námětem vychází pro změnu z pohádek Tisíce a jedné noci.

Koncerty začínají ve čtvrtek 6. října i v pátek 7. října 2016 v 19 hodin.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.