Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Elán se vrací do Ostravy, tentokrát oslaví výročí slavného alba Hodina slovenčiny

Elán se vrací do Ostravy, tentokrát oslaví výročí slavného alba Hodina slovenčiny

2.10.2016 09:22 Hudba

Nejpopulárnější slovenská kapela Elán se po koncertní pauze vrátila na velké turné do českých hal. Turné, které již mělo první zastávky v Karlových Varech, Zlíně a Liberci, pokračuje po dalších českých městech a nevynechá ani Ostravu. V největší zdejší hale, Ostravar Aréně, kapela zahraje již 12. října.

Zvětšit obrázek

Zpěvák skupiny Elán Jožo Ráž.
Foto: archiv kapely

K velkolepému turné má kapela několik důvodů – jednak si připomíná 30. výročí od vydání nejúspěšnějšího alba Hodina slovenčiny a zároveň hodlá fanouškům představit ty nejlepší písničky z aktuální skvěle přijaté nahrávky Živých nás nedostanú. Dvouhodinový program doplňují největší hity kapely, bez kterých si lze vystoupení Elánu jen těžko představit. Ohlasy na první zastávky turné jsou velmi pozitivní.

Sloganem Živých nás nedostanú Elán odkazuje i na to, že po osmačtyřiceti letech na scéně a jedné velké tragédii stále zvládne v plném nasazení odehrát dvouhodinové koncerty v řadě za sebou.

„Koncem šedesátých let začínalo na Slovensku s Elánem dalších 200 nových kapel. Dnes jich je tu z naší generace jen pár. Po letech víme, že tajemstvím dlouhověkosti hudební skupiny je to, že musí prostě hodně vydržet. A to ti ostatní nedokázali. Postupně se upili nebo unavili, pohádali a rozpadli. My doufáme, že nás živé nedostanou,“ říká Jožo Ráž.

Podle Vladimíra Moška z manažerské agentury Elánu MC Production věnují hudebníci podstatnou část koncertu připomínce jednoho ze svých nejslavnějších alb Hodina slovenčiny, které vyšlo v roce 1985. V tematickém bloku hudebníci přinesou atmosféru tehdejších třicet let starých vystoupení pomocí projekcí nebo dobových kulis. „Pamětníci se tak mohou vrátit v čase do doby, kde byli náctiletí a mladá generace může zase naopak zažít něco z atmosféry tehdejších koncertů. Historický vizuál budeme postupně přidávat i na naše koncertní plakáty,“ vysvětluje Moško.

Skupina Elán vznikla v roce 1968. Vydala čtrnáct studiových alb, pět anglických alb i řadu kompilací, za jejichž prodeje získala neuvěřitelných 25 platinových desek. Pilířem kapely jsou Jožo Ráž (zpěv, baskytara), Jano Baláž (zpěv, kytara) a Vašo Patejdl (klávesy, zpěv), kteří společně skládají písně. V současnosti s nimi skupinu Elán tvoří Peter Farmbauer (kytara, zpěv), L’ubo Horňák (klávesy) a Boris Brna (bicí).

Kde se ještě zastaví Elán

5. 10. PLZEŇ – HM ARÉNA
10. 10. PARDUBICE – TIPSPORT ARENA
12. 10. OSTRAVA – OSTRAVAR ARENA
14. 10. BRNO – DRFG ARENA
19. 10. PRAHA – TIPSPORT ARÉNA

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.