Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Marta Kubišová naposledy zazpívá v Ostravě. Pouhý den po vydání rozlučkového alba

Marta Kubišová naposledy zazpívá v Ostravě. Pouhý den po vydání rozlučkového alba

6.10.2016 00:00 Hudba

Legenda československé populární hudby, zpěvačka Marta Kubišová, se definitivně loučí se svou kariérou a Ostrava má tu čest, že se stane součástí jejího rozlučkového turné. Stane se tak v sobotu 8. října v Domě kultury města Ostravy, tedy pouhý den poté, co oficiálně vychází její poslední studiové album, které nese prostý a výstižný název Soul.

Zvětšit obrázek

Marta Kubišová na civilní fotografii.
Foto: www.kubisova.cz

Umění odejít je disciplína, kterou zvládá málokdo. Případů, kdy populární umělec ohlásil konec kariéry a pak si to „rozmyslel“, je i v českých poměrech celá řada. Zpěvačka Marta Kubišová, jejíž píseň Modlitba pro Martu se stala jedním ze symbolů sametové revoluce, ale tvrdí, že má však v tomto ohledu jasno. Její aktuální turné je definitivně poslední a skončí v příštím roce, kdy zpěvačka oslaví pětasedmdesátiny.

Na ostravském koncertě s ní spolu s dalšími muzikanty vystoupí také Karel Štolba a Petr Malásek. Právě ten se přitom stal zásadním partnerem při nahrávání posledního alba Marty Kubišové Soul. Album představuje velmi důstojnou tečku za její pozoruhodnou kariérou a obsahuje řadu písní z šedesátých let, kdy byla Marta Kubišová velmi populární, ale bohužel pak z politických důvodů nesměla vystupovat. Na albu jsou přitom výhradně převzaté písně největších legend soulové hudby počínaje Arethou Franklin přes Dionne Warwick až po Dianu Ross nebo Shirley Bassey. České texty písním na novém albu dodali Marta Skarlandtová a Václav Kopta, z pozůstalosti dvakrát zazní Pavel Vrba.

Na koncertu Kubišová zazpívá jak ukázky z albové novinky, tak samozřejmě i nejznámější písně z celé své kariéry včetně Modlitby pro Martu. Na koncert v Domě kultury města Ostravy je ještě stále k dispozici menší počet vstupenek.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.