Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Organizátor Setkání kytaristů Robert Černý: Festival stavíme na potkávání žánrů a generací

Organizátor Setkání kytaristů Robert Černý: Festival stavíme na potkávání žánrů a generací

9.10.2016 07:28 Hudba

V pořadí již 26. ročník Setkání kytaristů začal o víkendu ve Zlíně a na konci nadcházejícího týdne se přesune také do Ostravy, kde se koná od roku 2002. Tentokrát se můžou návštěvníci v Cooltouru těšit na jednoho z nejlepších německých kytaristů Jimmyho Gee, na kapelu Ty syčáci, Ivu Bittovou s Vladimírem Václavkem nebo domácí Firedog. O letošním ročníku jsme si povídali s pořadatelem Robertem Černým.

Zvětšit obrázek

Organizátor tradičního Setkání kytaristů. Robert Černý.
Foto: Archiv

Setkání kytaristů se letos v Ostravě uskuteční od 14. do 16. října. Odstartuje v pátek workshopem Ivana Jaška. Mohl byste jej představit?

Ivan Jašek alias Aivn je testérem kytar a kytarového vybavení na serveru jamstage.cz, má zkušenosti se zvukem a vytříbený cit i techniku. Povede workshopy o tom, jak postavit sólo, a dynamice hry. Workshop bude probíhat formou praktických ukázek. Zájemci nebudou potřebovat svůj vlastní nástroj.

Má smysl vydat se na workshop s kytaristy základních uměleckých škol?

Určitě. A nejen s kytaristy… Každý workshop je něčím přínosný. Kdo hraje na jakýkoli nástroj, kdo se zajímá o hudbu, ten na workshopech něco objeví, něco si ujasní, osvětlí… Navíc po celou dobu festivalu bude přístupný showroom Sigma Guitars s kytarami a kytarovým vybavením. Tam si mohou zájemci cokoli vyzkoušet, poradit se.

Následovat bude v pátek koncert kapel, který zahájí ostravská formace Firedog. Ta s oblibou vystupuje s kuriózními tanečnicemi Obscure Cabareto. Budou v Cooltouru také?

Firedogs jsou opravdu velkými šoumeny. Vloni v rámci festivalu křtili svou novou desku a atmosféra, kterou dokázali v klubu Marley vykouzlit, by se dala asi stěží zopakovat. Proto jsme se letos s Jirkou Štverkou domluvili jinak a Firedog zahraje v komornější, akustičtější poloze.

Iva Bittová a Vladimír Václavek, to je legendární hudební spojení, z něhož vyšlo jedno z nejlepších alb devadesátých let Bílé inferno. Iva Bittová nedávno vydala novou desku s Mucha Quartetem a slovenskými lidovými písněmi. Můžeme se tedy těšit především na starší songy?

O koncert Ivy Bittové s Vladimírem Václavkem jsme usilovali už dlouho a jsme hrdí na to, že se nám to letos podařilo. Iva se právě vrací z Indie a po koncertu na Setkání kytaristů hned vyráží na Slovensko nahrávat se symfonickým orchestrem. Takže jsem sám zvědav, v jakém hudebním naladění zrovna bude. Vím jen, že jejich koncert bude mít tři roviny, zahrají skladby z Bílého inferna a také z poslední desky Čikori. A třetí poloha bude improvizace přímo s publikem.

Závěr pátečního koncertu bude patřit Davidu Stypkovi a jeho kapele Bandjeez. S Davidem Stypkou se poslední dobou na festivalech i v médiích protrhl téměř pytel. V čem vy osobně vidíte kvality Davida a jeho kapely?

Tvorbu Davida Stypky řadím hned vedle takových jmen jako Vladimír Mišík, Dežo Ursíny nebo Michal Prokop. Davida také zdobí velmi kvalitní texty, já mám rád jejich hudební atmosféru, zpěvnost, aranže. Jsem přesvědčený, že David má našlápnuto a zvýšený zájem médií a festivalů celé kapele moc přeji. Koneckonců 14 dní po Setkání kytaristů jede velké turné po Česku. Tak jen houšť!

Když jsem vyhledával na Youtube kapelku Self Made z Ostravy, byl jsem v první chvíli trochu zklamaný. Drajv však jejich folkrockový projev má, proto jste na ně vsadil?

Náš festival je postaven na setkávání žánrů a generací. Self Made mají za sebou slušnou řádku ocenění, kdy přesvědčili o svých kvalitách moře porotců. Nejen v Česku, ale třeba i v USA… Jsou talentovaní, makají na sobě, hrají, skládají, koncertují. Kvůli tomu jsme je pozvali.

Jaká kritéria musí splnit začínající kapela, aby si u vás zahrála. Třeba v Self Made to není příliš o kytaře a kytarových výkonech…

Nezajímáme se jen o kytaristy, snažíme se oslovovat talenty, zejména v dětském věku. Například vloni před Michalem Pavlíčkem zahrála své původní skladby dvanáctiletá pianistka Veronika Boráková, před koncertem Zdeňka Bíny zase dětský akordeonový kvartet. I letos jsme přizvali desetiletého Vojtěcha Mikuše, dívčí kapelu AiKeN… Snažíme se tedy, aby těsně před koncertem osobností typu Ivy Bittové, Michala Pavlíčka nebo Zdeňka Bíny měli možnost vystoupit i mladí a hlavně velmi talentovaní muzikanti. A ty si vytipujeme třeba na koncertech ZUŠ, na různých soutěžích jako je Boomcup nebo dáme na doporučení učitelů ZUŠ.

Pozitivní je, že dáváte šanci mladým a nevyzrálým kapelám. Je to součást vaší filozofie?

Ano, jsem přesvědčen, že to pomáhá duchu festivalu, i když se výběrem účinkujících snažíme eliminovat tu „nevyzrálost“. Mládí má v sobě velkou dávku entuziasmu a zažil jsem, že se i jeden ostřílený muzikant nechal unést takto navozenou atmosférou. Nikdy už jsem ho neviděl odehrát lepší koncert.

Proč jste se vlastně rozhodli v roce 2011 opustit soutěž a udělat ze Setkání kytaristů pouze přehlídku? Nebylo dost soutěžících talentů?

Těch důvodů bylo více: kolem roku 2010 jsme pozorovali, že odchází k rodinným krbům klubová muzikantská i divácká generace a jakoby po ní zbyla díra. Druhým důvodem byla časová náročnost – několik let za sebou pět víkendů po sobě pendlovat mezi Ostravou a Zlínem s početnou rodinou bylo docela vyčerpávající. A pak jsme také cítili, že je čas změnit dramaturgii a jít cestou co možná nejvyšší kvality programu.

Petr Váša a Ty Syčáci jsou pro mnohé včetně mne kultovní záležitost. Máte nějakou jejich nahrávku, kterou si ceníte nejvíc, nebo preferujete spíše jejich koncerty?  

Musím se přiznat, že od „Syčáků“ ani od „Z kopců“ žádnou desku nemám. Kdysi jsem měl něco na kazetách… Oni jsou skvělí na koncertech a pocity a zážitky, které tam nasaji, si pak v sobě dlouho hýčkám.

A co fyzické básnictví? Praktikujete ho také?

Nepraktikuji, nejsem takový démon jako Petr Váša (úsměv). O to víc se těším na jeho sobotní workshop na toto téma.

Robson Revival, to je nějaká legrace?

Robsoni myslí všechno smrtelně vážně. Takže respektuji jejich rozhodnutí vystoupit jako vlastní revival! Je to starý dobrý Robson v předchodúrovské sestavě.

Vrcholem letošního Setkání kytaristů je rychloprstý frajer z Německa – kytarista Jimmy Gee. Ten v letošním roce vydal novou desku Rock ´n Soul. Jak byste jeho kytarovou hru charakterizoval?

Jimmy Gee je nejen rychlý, ale má i zatraceně dobrý feeling. Navíc je multiinstrumentalista, který kdyby chtěl, tak si nahraje a nazpívá celou desku sám. O svém stylu sám říká, že je to „heart rock“. To plně vystihuje i jeho hru.

Jeho nové album je plné rychlých kytarových běhů, které se objevují v soulových i rockových baladách i rychlejších peckách. Není v některých skladbách technické exhibice přece jen trochu moc?

Jimmy je prostě hračička. Myslím, že je to individuální, vám i mně se to možná zdá už krapet přes míru, trochu retro, někdo jiný to zase ocení.

Jimmy Gee bude mít v neděli i workshop…

Ano, podařilo se domluvit s Jimmym i workshop, který vypukne v neděli 16. října od 11 hodin opět v Cooltouru. Takže zájemci o tento jedinečný zážitek ať si nestrhávají pásku. S páskou budou mít vstup zdarma!

Jste spokojen s dramaturgií letošního programu?

Vždycky je víc možností, více cest, kterými se dá vydat. A také rezervy. Myslím však, že se nám letos v Ostravě podařilo vytvořit dva svébytné večery. Pátek je takový „hladící“, až duchovnější. Sobota bude „bláznivější“ – rockověji zabarvená.

Určitě bylo velice náročné dát to vše dohromady. Zbývá vám energie těšit se? Nač se těší Robert Černý?

Těším se, že o Ivanův workshop bude velký zájem, pak se těším na Firedog, protože jsem je v této poloze ještě neviděl a neslyšel, těším se na Ivu Bittovou s Václavem, že mě zase pohladí, těším se na Aivn´s Naked Trio, které mě vrhne do vynikajících riffů, těším se na Davida Stypku, který mi otevře dveře do jiného světa. Těším se na Self Made, jak to zvládnou, těším se na Petra Vášu, na kterého valím oči vždy, když ho vidím, těším se na recesisty Robsony a jejich revival, těším se na Ty syčáky, protože takový nářez ve dvou nástrojích plus vokály hned tak někoho nepustí, a těším se na Jimmyho, protože mám rád klasický hard rock. A taky se těším na publikum, jak bude reagovat.

Co byste vzkázal čtenářům Ostravanu jako pozvánku na Setkání kytaristů?

Těším se na vás, že si přijdete vychutnat šťavnaté koncerty, zábavné workshopy a orosené pivo.

 

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.