Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Jsem rád, že jsem dobyl ostravský Vesmír, říká pořadatel Jiné kultury Petr Baránek

Jsem rád, že jsem dobyl ostravský Vesmír, říká pořadatel Jiné kultury Petr Baránek

11.10.2016 00:00 Hudba

Máte chuť na divočinu? Nebaví vás to, co hrají v rádiích? Což takhle dát si country, folk, pop, rock, a to se společníky více než prověřenými? O tom všem hovoří svérázný pořadatel Petr Baránek, který hudebně reinkarnoval ostravské kino Vesmír a letos v něm ještě přivítá Dagmar Peckovou, Kamila Střihavku, Ivana Mládka i světovou celebritu – zpěváka Alexandra Rybaka. Příliš mnoho karet na jednom stole? Přečtete si sami v rozhovoru pro deník Ostravan.cz.

Zvětšit obrázek

Pořadatel koncertů z cyklu Jiná kultura Petr Baránek.
Foto: Archiv

Co se vám vybaví pod názvem Jiná kultura? Jde o kulturu, která Ostravě chybí?

Svoboda slova. Umělci, kteří na Jiné kultuře vystupují, jsou svobodní a nikdy se neohnuli. Patří k těm, kterým v tomhle státě brutálně nejebe.

Myslíte, že dokážete Ostravě nabídnout lepší kulturu než tu, kterou dosud nabízela?

Považuji se za jednoho z nejlepších producentů v Česku. Ostravě dokážu nabídnout jen to nejlepší.

Alexander Rybak, který v Ostravě vystoupí 15. října, je úspěšný norský zpěvák běloruského původu, houslista a objev nového milénia. V čem vlastně vězí jeho úspěch, který zaznamenal v Eurovizi?

Protože je to popař, který umí složit hity, což už dnes neumí skoro nikdo. Krom toho je to jedinej sexy Bělorus, kterého znám. A to, že emigroval na západ, je jen důkazem, v jakém průšvihu „osteneurope” zase je.

Rybakova hudba je v České republice reflektována celkem rozporuplně. Stačí se podívat na vyjádření posluchačů po jeho koncertě v Lucerna Music Baru. Co o tom soudíte?

O této otázce soudím, že je hloupá. České středoproudé obzory končí u karaoke typu Tváře.

O další osobnosti, která zavítá na Jinou kulturu, netřeba polemizovat. Bude jí operní ikona Dagmar Pecková. V jakém programu se pěvkyně, která se na posledním albu prezentuje jako „hříšnice“, 22. října představí?

Na paní Peckovou se těším, neb jsem ji já, mimo jiné občan Spolkové republiky Německo – jakožto umělkyni v této zemi trvale žijící – z této země vyhodil. Pohádali jsme se neskutečně, z čehož soudím, že jsme stejné nátury. Baví mne. Vystoupí se svým recitálem a zbytek je zahalen tajemstvím.

Zpěváka Kamila Střihavku mám spojeného s jeho legendárním ztvárněním Ježíše v muzikálu Jesus Christ Superstar, stejně jako s písní Země vzdálená. Prozradíte, s jakým programem Střihavka na Jiné kultuře 25. listopadu vystoupí? A proč vlastně zahraje unplugged?

V prvé řadě Kamil zahraje v Ostravě, protože mi ho vnutil mladej Michal Pavlíček, kterého jsem v mládí těžce miloval a s nimž jsem prochlastal jednu noc na nějaké oslavě desky Davida Krause, kterého jsem tehdá pro showbizz objevil a společně se Sony Music zprodukoval.

Leč vážně, každé představení Jiné kultury a vlastně každá má produkce je specifická a ojedinělá, chci dělat to, co nedělá nikdo jiný. Kamil je hlas a i když si myslím, že si hraje na starou vykopávku, tak přijede se show, která by měla býti jednak koncertně kvalitní, jednak dobře prodejná, protože cokoliv, co má přídomek „Vánoční“ se vždycky dobře prodává. A po mé dotaci paní Peckové se snad na něm zahojíme.

Úplně z jiného těsta je následující koncert k výročí kapely jednoho z nejoriginálnějších (ale také nejvulgárnějších) českých bavičů Ivana Mládka. Jak v Ostravě tento svérázný humorista oslaví 9. prosince kulatiny hudebního souboru?

Na Ivana se těším, neb to máme politicky stejně, a jak pravil Surůvka, kterého nesnáším: Mládek byl prvním punkerem v Česku. Přijede nejen full band, ale i, pokud dožijí, všichni staří členové a různé další postavičky. Bude dobře.

Přiznám se, že jméno Nicola Conte (v Ostravě vystoupí 22. dubna) mi donedávna nic neříkalo. Kdo je tento tajemný italský producent, jazzman a kytarista, který má na svědomí zajímavé hudební fúze?

To si vygooglujte, vy i čtenáři. Je to pohodovej týpek, co hnul světovými dějinami jazzu…

Chcete prosadit kino Vesmír jako koncertní prostor. Připadá vám, že je v Ostravě málo zavedených klubů a institucí?

Institucí, lezoucích do zadku kdejakému zhovadilismu, je v Ostravě přehršel. Ale pozor, mnozí to dělají sakra dobře. Uvědomte si laskavě, že Ostrava má neskutečnej kumštýřskej grunt. Tady se dá tvořit, až srdce plesá. Na Vesmír se zapomnělo, a přitom je to v Ostravě jedinej sál s nejlepším zvukem, a to přímo v centru Ostravy! Jsem rád, že jsem dobyl Vesmír, a to uměním.

Nevnímáte jisté riziko vaší dramaturgie v tom, že váš program je rozeklaný, mimochodem, podobně jako vaše vyjadřování?

Opět blbej dotaz, protože Jiná kultura nabízí to nejlepší napříč žánry odsud a hlavně i ze světa, Jiná kultura se nezohýbá, neleze do zadků kryplologiím a je svobodná. Hlavně je třeba si uvědomit, že tuto laskavost nabízí generaci 30+, se kterou se v tomhle Bananastátu jinak počítá jako se sockama s úvěry. To nedovolíme.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.