Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Od Hudečka k Surůvkovi aneb Jak Galerie Jáma 10 odentrovala výstavu Enter. A co dál?

Od Hudečka k Surůvkovi aneb Jak Galerie Jáma 10 odentrovala výstavu Enter. A co dál?

11.10.2016 00:00 Obraz & Slovo

Enter je klávesa na pravém okraji počítačové klávesnice, která hlásá: Vstup! Vlož! Zadej! Enter je ale také název výstavy v Galerii Jáma 10, která oficiálně spustila činnost této výstavní síně v Přívozské ulici 22 (u Husova sadu). A sešli se na ní téměř všichni spoluzakladatelé, spolukurátoři a spolubratři, kteří v současné době drží galerii nad vodou.

Zvětšit obrázek

Spolukurátor galerie Martin Froulík provází výstavou Enter.
Foto: Ivan Mottýl

Jak známo, Galerie Jáma 10 neustále ohlašuje zánik, ale nakonec je z ohlášené tragédie pokaždé restart. A co více, po restartu přichází nový začátek, často v nových prostorách. Nejnovější enter Jámy se odehrává na prestižním místě na okraji Husova sadu v centru města. Už v létě zde proběhla předpremiéra, když v ještě nekultivované galerii bez elektrického proudu vystavoval malíř Martin Froulík (Ostravan.cz informoval ZDE). Oficiální premiéra nových výstavních prostor se pak odehrála 27. září, když enter obstarala společné expozice nazvaná příznačně Enter.

Ve středu 12. října v 17 hodin ale výstavu Enter vystřídají malby Simony Janíčkové, takže tady je poněkud opožděná pozvánka na něco, co už patrně uvidíte jen složené ve skladu za galerií. Prostě nastal předčasný enter a výstava Enter po pouhých čtrnácti dnech mizí v pomyslném koši. I s novými obrazy Aleše Hudečka, které patřily k tomu nejzajímavějšímu, co bylo nyní vymazáno z galerijních stěn.

ales-hudecek-a-jeho-obraz-rezistence

Hudečkův obraz Rezistence.

Hudečkův obraz Rezistence je přímou reakcí na virtuální svět, v němž dnes řada umělců žije bez potřeby skutečného plátna či akvarelových nebo jiných barev. Dívka na obraze úpěnlivě vzdoruje novým médiím a maluje ve skutečné krajině. Odporovat se dá totiž každému systému, upozorňuje Hudeček. Tedy i virtuálnímu světu, i když je to stále náročnější rezistence, neboť řadě výtvarníků už připadá plenér nudný a realitu vidí jako vybydlenou planinu v poušti, zatímco kompjútr podle nich dává vizuálnímu umění stále nové obzory.

Podobně pracuje i malířka Markéta Hermanová nebo Martin Froulík. Když zmáčknou enter, spustí fantazii, nikoliv počítačový program. Froulík se třeba odentruje do svých vnitřních lesů, což jsou silné imaginativní malby na bázi halucinogenního snění, v němž je jediným kompjútrem umělcovo podvědomí, k němuž ale není potřeba myš nebo klávesnice. Froulíkovy lesy přitom nejsou nějakou automatickou surrealistickou malbou, neboť jeho podvědomí pracuje s reálnými zážitky, které malíř vstřebával při procházkách po beskydských lesích i v lužních „pralesech“ kolem řeky Ostravice někde u Paskova nebo u Odry pod Landekem.

marketa-hermanova-a-jeji-obrazy-z-cyklu-kailash

Markéta Hermanová a její obrazy z cyklu Kailash. (Foto: Ivan Mottýl)

Markétě Hermanové nestačí jen Bezručovy slezské lesy a fantazii vysílá na špacír až k velehorám, třeba k nejposvátnější tibetské hoře Kailash čili Kailáš. Zdánlivě exotické motivy obrazů, které bylo možné nedávno vidět také na výstavě této umělkyně v Galerii Beseda, jsou ovšem bytostně ostravské. Himaláje jsou snem. K všednímu životu patří červená halda Ema a žluté kouře nad chemičkou v Mariánských Horách.

Malíř Jiří Kuděla je nostalgik. Kdysi v Červeném kostele v Hlučíně vystavoval obrazy, které byly až esoterickou poctou předválečnému funkcionalismu v architektuře i jeho poválečným ozvěnám. Kudělův Portrét s doutníkem je podobným enterem do minulosti a kombinovanou poctou Eduardu Ovčáčkovi i Josefu Čapkovi.

jiri-kudela-a-jeho-portret-s-doutnikem

Jiří Kuděla: Portrét s doutníkem.

Nic nevzniká jen tak na zelené louce, Galerie Jáma 10 je pokračováním ostravských galerijních aktivit z šedesátých let, které zase chtěly navázat na to nejlepší z výstavní činnosti Domu umění, který v Ostravě vyrostl ve dvacátých letech. Kuděla nechce izolovanou generaci umělců kolem Galerie Jáma 10, tenhle malíř touží po kontinuitě.

Enter. Viděno a smazáno. A částečně uloženo na stránce internetového kulturního deníku Ostravan.cz.

*

Enter. Galerie Jáma 10, do 12. října. Vystavují: Jiří Kuděla, Markéta Hermanová, Aleš Hudeček, Jiří Martuška, Michaela Rožnovská a Jiří Surůvka.

Simona Janíčková: American Beauty. Galerie Jáma 10, vernisáž 12. října v 17 hodin. Výstava potrvá do 3. listopadu. 

 

 

 

 

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.