Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Kulturní deník Ostravan.cz slaví třetí narozeniny. Čtenáři už nalistovali 1,5 miliónu stránek

Kulturní deník Ostravan.cz slaví třetí narozeniny. Čtenáři už nalistovali 1,5 miliónu stránek

29.10.2016 23:59 Atd.

Internetový deník Ostravan.cz slaví třetí narozeniny. Za tři roky jsme vydali 2.304 článků a nechyběli jsme téměř u žádné významné kulturní akce. Naše stránky navštívilo již 663.386 unikátních čtenářů, kteří si celkem nalistovali přes jeden a půl miliónu stránek. Vzhledem k úzkému zaměření na kulturu považujeme tato čísla za úspěch. Proto chci na tomto místě poděkovat jak Vám, čtenářům, tak našim partnerům. Velký dík patří i všem umělcům a kulturním institucím za to, že stále máme o čem psát.

Zvětšit obrázek

Patricia Janečková na letošním koncertu s Janáčkovou filharmonií, kde Ostravan nemohl chybět.
Foto: Ivan Korč

Deník Ostravan.cz, na jehož stránkách se právě nacházíte, začal vycházet 29. října 2013. Každý den naše stránky navštíví zhruba 1.200 čtenářů, z nichž téměř polovina se pravidelně vrací. Čtenáři přicházejí nejenom z Moravskoslezského kraje, ale ze všech koutů České republiky i ze zahraničí.

Tato čísla ukazují, že naše práce má i do budoucna smysl. Čtenáři oceňují, že v Ostravanu najdou na jednom místě informace, které jim nenabídne žádné jiné médium. Takto koncipovaný regionální kulturní portál, jehož obsahem jsou převážně recenze a rozhovory s umělci všech kulturních žánrů, je v České republice unikátem.

Důvodem, proč Ostravan před třemi lety vznikl, je absence systematické reflexe kulturních událostí v tuzemských médiích. Zaplnili jsme bílé místo na regionální mediální mapě.

Jako každé médium, i Ostravan má své chyby a nedostatky, které často souvisejí se snahou přinášet co nejrychlejší informace a především s tím, že pro všechny, kdo se na tvorbě webu podílíme, jde o vedlejší činnost a zálibu. Nemáme bohužel na přípravu aktuálních článků tolik času a prostředků, kolik by bylo adekvátní našim představám. Ale stále pracujeme na tom, aby se deník Ostravan.cz stal trvalou součástí kulturního života v celém regionu severní Moravy a Slezska. Jsme si vědomi, že toto médium má nezastupitelnou roli v aktuálním, ale i historickém kontextu. Pozitivní reference odborné veřejnosti a velmi slušný čtenářský ohlas jsou pro nás velkou motivací.

Kulturní deník Ostravan.cz vznikl nejenom díky nadšení mého a mých spolupracovníků, kteří jsou schopni a ochotni napsat recenzi doslova přes noc, ale také díky dotaci města Ostravy a radnice centrálního městského obvodu, která z velké části pokrývá náklady na honoráře autorům.  Jsme rádi také za jakoukoliv další podporu prostřednictvím placené inzerce.

Největší dík ale patří Vám, čtenářům, za to, že se pravidelně na naše stránky vracíte. Budeme se snažit i nadále, aby pro Vás byla každá návštěva Ostravanu přínosná a užitečná.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.