Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Z ulice až pro Mercury Prize: Zpěvák Benjamin Clementine zažije na Colours tuzemskou premiéru

Z ulice až pro Mercury Prize: Zpěvák Benjamin Clementine zažije na Colours tuzemskou premiéru

28.11.2016 00:00 Hudba

Do studia televizní show Later... with Jools Holland přichází bosý chlap v dlouhém kabátě bez košile, sedne si k pianu a začne zpívat. Diváci včetně moderátora úžasem oněmí - naléhavý sametový tenor, minimalistický klavír, silná melodie, to vše vyvolává mrazení v zádech... Takhle se do hudebního světa uvedl britský soulový zpěvák, pianista, autor a básník Benjamin Clementine, který je další oznámenou hvězdou Colours of Ostrava 2016.

Zvětšit obrázek

Benjamin Clementine přijede v roce 2017 do Ostravy.
Foto: Colours of Ostrava

Začínal jako busker v pařížských ulici, na klavír se naučil sám, přesto po vydání debutového alba At Least for Now posbíral v roce 2015 prestižní Mercury Prize i cenu Victoires de la Musique, francouzskou obdobu cen Grammy. Vůbec poprvé se Benjamin Clementine tuzemským divákům představí na festivalu Colours of Ostrava 2017, který proběhne od 19. do 22. července v unikátním industriálním areálu Dolních Vítkovic v Ostravě. Benjamin Clementine doplňuje sestavu dosud oznámených hvězd – Norah Jones, Imagine Dragons, Birdy a Moderat.

„Benjamin Clementine bývá sice přirovnáván k Nině Simone, Antony and the Johnsons, Edith Piaf nebo Leonardu Cohenovi, ale jde o velmi originálního a ojedinělého hudebníka. Jeho procítěný, přesvědčivý hlas určitě nezapomenete,” láká ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Benjamin Clementine cenu Mercury Prize věnoval obětem pařížských atentátů, část peněz daroval potřebným v duchu textu: „Nikdy nezapomenu, že jsem vzešel z ničeho.“ Nemá rád, když jeho příběh zastiňuje hudbu, bez něho by ale lidský obrázek zčistajasna slavného Benjamina Clementine nebyl úplný.

Narodil se v londýnské čtvrti Edmonton v nábožensky přísné rodině původem z Ghany. Školu opustil v šestnácti a rodinu s Anglií o tři roky později, kdy za poslední peníze odjel do Paříže. S kytarou si vydělával na ulici, kde žil a zpíval, „jakoby šlo o stadion”. Čirou náhodou ho objevili hudební skauti z nezávislého francouzského labelu a v roce 2014 zpět v Londýně podepsal smlouvu s EMI na debutové album At Least for Now. To vyšlo v roce 2015 a ihned získalo nadšené kritiky mnoha médií. Do Paříže se Clementine pak vrátil, aby tu vyprodal slavnou Olympii.

Clementine se hlásí k minimalistovi Eriku Satiemu a romantickým klasikům, vypomáhá si citacemi od Abrahama Lincolna, Jimiho Hendrixe, Winstona Churchilla, Williama Blakeho nebo pařížských šansoniérů. „Písně jsou má křídla. Díky nim létám,” tvrdí Benjamin.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.