Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Dalším velkým důvodem, proč jít na Colours, jsou čtyři písmena: alt-J

Dalším velkým důvodem, proč jít na Colours, jsou čtyři písmena: alt-J

29.11.2016 03:00 Hudba

Další potvrzenou hvězdou festivalu Colours of Ostrava 2017 je britské indie-rockové trio alt-J, které za svůj debut obdrželo řadu hudebních cen jako Mercury Prize nebo Ivor Novello Award a bylo nominováno na Brit Awards a Grammy. Kapela doplňuje dosud oznámené hvězdy festivalu jako Imagine Dragons, Norah Jones, Birdy, Moderat a Benjamin Clementine. Šestnáctý ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 19. do 22. července 2017 opět v unikátním industriálním areálu Dolních Vítkovic.

Zvětšit obrázek

Skupina alt-J přijede na Colours of Ostrava.
Foto: Archiv

„alt-J se vymykají z jednoduchého žánrového zařazení, protože jejich hudebním východiskem zůstávají melodické, rytmicky ztišené kompozice, proplétající v krásném labyrintu zvuků art rock, folk, elektroniku, trip hop a pop,” charakterizuje jejich hudbu ředitelka festivalu Zlata Holušová.

„Lidé neumí přesně definovat naši hudbu nebo náš zvuk, díky tomu si hrajeme s jejich nejistotou. Můžeme si dělat, co chceme a co máme rádi, což je vlastně nejlepší situace. Nemusíme totiž nikomu nic dokazovat,” tvrdí bubeník Thom Green.

S pouhými dvěma alby a několika singly dosáhli takové přízně recenzentů a posluchačů, že se tomu až nechce věřit: ceny Mercury Prize, Ivor Novello Award, nominace na Brit Awards a Grammy, a když debut An Awesome Wave Radio BBC vyhlásilo albem roku 2012, publicistka Jen Long přišla se zdůvodněním: „Jejich debut je silný, návykový a fascinující. Skvělý doprovod pro jakoukoliv náladu, jakýkoliv moment, jakékoliv místo.“

Na druhém albu This Is All Yours v roce 2014 alt-J prokázali, že nadšení z debutu nebylo dílem náhody. „Úspěch první desky podpořil naše sebevědomí, aniž bychom se stali namyšlenými. Pomohl nám k tomu, že hrajeme ještě lépe. Vylepšili jsme naši hudební chemii, což nás vedlo k nahrání druhé desky. Už jsme totiž věděli, že lidé mají rádi to, co děláme,” vysvětlil klávesák Gus Unger-Hamilton.

Zdroj: Tisková zpráva Colours

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.