Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Bubeník Phil Rudd z AC/DC vystoupí poprvé v ČR. Přijede i do Ostravy

Bubeník Phil Rudd z AC/DC vystoupí poprvé v ČR. Přijede i do Ostravy

19.12.2016 06:00 Hudba

Bubeník označovaný fanoušky i odbornou veřejností za duši a srdce kapely AC/DC odstartuje se svým bandem na konci března Head Job European Tour 2017. Vypraví se i do České republiky, kde proběhne série koncertů, který nemine ani Ostravu. V momentě, kdy se originální sestava AC/DC fakticky rozpadla a není jisté, zda ještě vůbec vystoupí, zahraje Rudd se svou partou naživo všechny proslulé hity v kombinaci se svou vlastní tvorbou, což slibuje zcela unikátní zážitek.

Zvětšit obrázek

Bubeník Phil Rudd odehraje sérii sólových koncertů v ČR a na Slovensku.
Foto: Archiv

V letech 1975 až 2014 byl základním stavebním kamenem australské formace a je považován za rock’n’rollovou modlu a zhmotnění klasického příběhu o mladém muzikantovi, který to dotáhl až na úplný vrchol světové hudební scény.

Nedávno vydal své první sólové album Head Job s Allanem Badgerem a Geoffrey Martinem. „Abych pravdu řekl, nejde ani vyslovit, jak jsem na tu desku pyšný. Je to prostě pecka! Kluci zaváleli fantasticky a bicí nemají chybu,” podělil se o radost charismatický hudebník. Armáda skalních fanoušků skupiny včetně renomovaných hudebních novinářů dokonce zavedla tzv. „Rudd Factor“, tedy jakýsi hodnotící standard, který Phil Rudd svým stylem hry na bicí a přínosem do kapely AC/DC nastavil.

A co říkají o Philovi kolegové z branže? „Je mi absolutním hrdinou a vzorem. Přestože zní rytmika AC/DC jednoduše, bylo pro mě vždycky těžké zahrát jako Phil Rudd,” říká Christoph Schneider z Rammstein. Basák Cliff Williams dokonce uvedl, že už dál nechce v kapele pokračovat, protože postrádá jeho styl a zpěvák Brian Johnson doplňuje: „Nelze nalézt solidnějšího bubeníka a člověka, než je on.”

Životní zkouškou pro něj byly soudní tahanice kolem obvinění z přípravy vraždy a přechovávání drog, které vyhrál. Na tuto etapu nevzpomíná rád. „Dny mého životního pekla jsou sečteny. Do budoucna koukám s optimismem, poctivě navštěvuju cvokaře, svým dětem jsem blízko jako nikdy dřív, ale tvrdá muzika? Ta mě neomrzí nikdy. A s auty je to stejné,“ ujišťuje majitel velkorysého vozového parku, jehož výstavou vydělal neuvěřitelné 3 miliony dolarů, které putovaly na pomoc obětem zemětřesení na Novém Zélandu.

Zastávky Phila Rudda v ČR a na Slovensku

středa 10. 5. 2017 – Praha / Lucerna Music Bar
čtvrtek 11. 5. 2017 – Brno / Semilasso
pátek 12. 5. 2017 – Litvínov / Attic music club
sobota 13. 5. 2017 – Jablonec nad Nisou / Eurocentrum Jablonec
úterý 16. 5. 2017 – Bratislava / Rock Café
středa 17. 5. 2017 – Ostrava / Barrák
čtvrtek 18. 5. 2017 – Žilina / Event House
pátek 19. 5. 2017 – Prešov / PKO Prešov – Čierny orol
sobota 20. 5. 2017 – Pardubice / Žlutý pes

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.