Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Kapela Ahard drtí speed i klavírovky a dobročinnost pro ni není cizí slovo

Kapela Ahard drtí speed i klavírovky a dobročinnost pro ni není cizí slovo

21.12.2016 06:00 Hudba

Skupina Ahard si nestaví žádné vzdušné zámky. Jde svou vlastní cestou bez megalomanských očekávání a krůček po krůčku se snaží rozšiřovat vlastní posluchačskou základnu. Kytarista kapely Ivan „Jeki“ Jekielek však v rozhovoru pro Ostravan.cz nehovoří pouze o aktuálním CD Freestyle. Řeč se stočí také na dobré skutky spojené s metalovou komunitou, a jelikož členové Ahardu tvořili doprovodnou skupinu zpěvačky Tanji, nechybí ani jeho vyjádření ke kauze Citron versus Limetal.

Zvětšit obrázek

Orlovská kapela Ahard v aktuální sestavě. Ivan Jeki Jekielek zcela vpravo.
Foto: Archiv kapely

Nedávno jste vydali nové album Freestyle. Co by o něm měl vědět posluchač, který se s vaší tvorbou dosud nesetkal, respektive na co byste nalákali potencionální zájemce o vaši tvorbu?

Jedná se o naše již třetí řadové CD, které je zajímavé tím, že je nahráno v nové sestavě, jež funguje od roku 2015. Na baskytaru zde hraje Petr Galambica (ex-Bastard) a zpívá Honza Bernátek (ex-Salamandra).

Dobrá, to máme nějaké základní představovací info, nicméně jaké vidíš největší rozdíly mezi aktuálním a předchozím albem, třeba po kompoziční nebo hudební stránce?

Na novém albu jsme díky pěveckému rozsahu našeho zpěváka více pracovali s melodiemi. Hudebně jsme se dostali do většího žánrového rozpětí. Od „klavírovky“ až po speed metal.

Každopádně ony klávesové příspěvky jsou pro vaši tvorbu charakteristické, což pro jiné kapely vašeho ražení nebývá obvyklé…

Koncepce Ahardu byla vždy založena na obsazení kláves a jedné kytary. Klávesy mají své kouzlo v melodii a nepřeberném množství zvukových rejstříků.

Ačkoliv se pohybujete převážně v heavymetalových vodách, tak právě zmíněná variabilita je pro toto album příznačná. Byl to záměr už od počátku, anebo tato rozmanitost začala krystalizovat až posléze, co začaly přibývat další a další písně pro nový počin? 

Vše krystalizovalo postupně. S přibývajícími nápady a aranžemi jsme zjistili, že umíme složit skladby i na více způsobů.

Už jsi také zmínil, že jednou ze změn je nový zpěvák Jan Bernátek, který působil i ve formaci Salamandra. Co konkrétně do vaší kapely přinesl?

Určitě jsou přínosem jeho dlouholetá praxe a zkušenosti. Navíc skládá hudbu i texty. Jo, a líbí se ženským!!!

Tak to musí být jistě potěšující…Hned se mi totiž vybavila pasáž z knihy Nebe pod Berlínem od Jaroslava Rudiše, kde se uvádí: „Nikdo to nepřizná, ale všechny důležité kapely byly založené kvůli píchání. (…) A jen ti, kdo to dělají s opravdovou vášní, doběhnou do cíle.“ Jak tomu v souvislosti se založením kapely bylo ve vašem případě?

Všichni jsme ženatí, či máme své přítelkyně a rodiny. Před holkami jsme s kytarou machrovali tak před třiceti lety.

Producentem alba se stal Miloš „Dodo“ Doležal, v jehož studiu Hacienda probíhal finální mix a mastering. Proč padla volba právě na něj, v čem byl jeho největší přínos?

No, producentem nebyl, spíše spoluproducentem, přičemž prováděl finální mix a mastering. Jsme dlouholetí kamarádi a vím, že je precizní a pedant. Jeho zkušenosti jsou neoddiskutovatelné a má suprově vybavené studio. Vsadili jsme prostě na kvalitu.

Tak, či onak, album jste pojmenovali poněkud mnohoznačně Freestyle… K čemu titul odkazuje, jaký „freestyle“ máte na mysli?

Je to hudební „freestyle“ – rychlé i pomalé věci, trochu speed, trochu klavír, klasický heavy metal i hard rock. Ke skladbě Čas jsme pak natočili i videoklip, který je k vidění na našem Youtube kanále.

jeki-2015-3

Kytarista Jeki. (Foto: archiv kapely Ahard)

Ke které písni na albu máš nejbližší vztah a proč?

Je to skladba Vůle buldoka, kterou jsem napsal pro svou ženu Martu!!!

… to je zrovna skladba, která napoprvé není nijak výrazná, ale při důkladnějším poslechu je patrný její hluboký podtext… Vnímám to správně?

Ano, je to tak. Má žena vyhrála boj se zákeřnou nemocí, protože se rvala jako buldok!!!

Preferujete písně v češtině. Myslíš si, že je to vaše výhoda? Neuvažovali jste o angličtině? Nebo se chcete soustředit výhradně na tuzemské posluchače?

Zpíváme tak, abychom tomu rozuměli. Nikdo z nás angličtinu dokonale neovládá. Pokud by však přišel podnět, nabídka, či zajímavá možnost určitě bychom šli i do anglických textů. Vždyť Honza v Salamandře anglicky zpíval.

Jakým směrem se chcete v dalších letech vyvíjet? Přece jenom heavy metal má omezené pole působnosti…

Chceme dále tvořit a bavit lidi. Pokud budou nápady a motivace, dáme do toho veškerý náš potenciál. A hrát pro lidi nás baví!

Co byste označili za smysl vašeho snažení? Co je cílem vašeho hraní? Máte nějakou vysněnou metu, na kterou byste se rádi dostali s tím, že byste to považovali za úspěch?

Chceme, aby se naše hudba líbila lidem, což se nám zatím daří. Netlačíme příliš na pilu a nemyslíme si, že budeme NEJ kapela v České republice. Žádné mety si nestanovujeme, jdeme krůček po krůčku, ale poctivě.

Ve vašem hudebním portfoliu najdeme i (spolu)organizování festivalu Rocktherapy, který má i charitativní podtext. Můžeš prozradit více?

Festival Rocktherapy jsem začal organizovat před osmi lety. Dnes je to již vyhlášený rockový festival v České republice. A proč charita? V životě si má rodina prošla „peklem“ a musela překonávat nástrahy zákeřných nemocí. Já chci lidem pomáhat a dokázat, že i rockeři a jejich hudba mohou vydělat peníze, které pak pomohou nemocným či handicapovaným spoluobčanům. Za osm let trvání festivalu jsme mezi tyto lidi rozdělili přes 600 000 korun.

Členové Ahardu působili také jako doprovodná kapela zpěvačky Tanji. Ta dnes patří do sestavy Citronu. Nemůžu si tedy odpustit otázku na téma Citron versus Limetal, jaký je tvůj názor na tuto kauzu?

No, to je těžké komentovat, znám muzikanty z obou kapel osobně. Myslím si, že je fajn, že teď máme dvě kapely, které mají mnoho fanoušků a posluchačů, a že „žabomyší války“ budou zapomenuty a kapely si v budoucnu zahrají na stejném pódiu.

Jaké jsou vaše plány do budoucna? Jestli se nepletu, tak příští rok oslavíte deset let vaší existence…

Přesně tak, Ahard oslaví deset let, a to hned několika způsoby. Na jaře plánujeme společné Rockové narozeniny s kapelou Motorband, která slaví příští rok třicet let. Společně zahrajeme v Třinci (klub Barrocko), v Ostravě (klub Barrák), v Krnově (klub Kofola) a ve Frýdku-Místku (klub Stoun). Na Rocktherapy (26. 8. 2017) pak chystáme speciální narozeninový koncert, kde s námi zahrají a zazpívají bývalí členové kapely a také hosté. Koncert se bude skládat z písní ze všech tří CD. A dále nás čekají letní festivalové koncerty. Bližší informace fanoušci získají na našich internetových stránkách a na Facebooku.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.