Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Kulturní deník Ostravan.cz změnil vydavatele. Jako spolek budeme silnější

Kulturní deník Ostravan.cz změnil vydavatele. Jako spolek budeme silnější

1.1.2017 19:33 Atd.

Novým vydavatelem unikátního kulturního deníku Ostravan.cz, který vychází už déle než tři roky, se 1. ledna 2017 stal nově vzniklý Spolek pro kulturní deník Ostravan.cz. Transformace bude ukončena v několika následujících dnech bezplatným převodem internetové domény a veškerého obsahu na nového vlastníka. Změna nebude mít žádný dopad na kvalitu obsahu, který bude i nadále připravovat stejný tvůrčí tým.

Důvodů pro rozhodnutí, aby provozování internetových stránek Ostravan.cz zastřešil spolek, je více. Jedním z nejdůležitějších je snaha o zachování kontinuity projektu, který má ambice stát se trvalou a respektovanou součástí kulturního života nejenom v Ostravě, ale i v celém Moravskoslezském kraji.

V situaci, kdy z denního tisku a dalších médií v podstatě vymizela systematická kulturní publicistika, jsme si vědomi významu, jaký má Ostravan pro zviditelnění kulturních aktivit na severovýchodě České republiky i pro vytvoření zpětné vazby pro samotné umělce.

„Není rozumné, aby médium s tak zásadním dopadem na kulturní scénu v Moravskoslezském kraji bylo v podstatě závislé na jediném člověku, tedy aby jeho vydavatelem byla fyzická osoba,“ říká zakladatel Ostravanu Aleš Honus, který byl na ustavující schůzi Spolku pro kulturní deník Ostravan.cz zvolen jeho prvním předsedou.

Důvodů pro změnu vydavatele je ale více. „Spolek jako právnická osoba a nezisková organizace má o něco větší možnosti pro získávání finančních prostředků z veřejných zdrojů. Kvalitní publicistika není zadarmo, a pokud chceme nejen udržet, ale i zvyšovat nastavenou laťku, musíme dobré autory za jejich práci platit. I přes vysokou návštěvnost, která se nyní pohybuje kolem 1.200 čtenářů denně, není možné každodenní aktualizaci stránek financovat pouze prostřednictvím inzerce. To by bylo možné pouze v případě změny orientace obsahu, což by přineslo znásobení návštěvnosti. To ale není našim cílem. Nechceme konkurovat velkým médiím, stejně jako ona nekonkurují nám. I nadále budou naše stránky věnovány pouze poctivé reflexi kulturního dění v Ostravě a v Moravskoslezském kraji, jak stojí ve stanovách našeho spolku,“ dodává Aleš Honus.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.