Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Minikino připravuje dvoudenní maraton Filmového klubu, vrcholem bude Bílá nemoc z 35mm pásu

Minikino připravuje dvoudenní maraton Filmového klubu, vrcholem bude Bílá nemoc z 35mm pásu

19.1.2017 00:00 Atd.

Irský animovaný film Píseň moře zahájí v sobotu v 15 hodin speciální Filmový klub v ostravském Minikině. Na víkendovém maratonu artových filmů se během dvou dnů vystřídá sedm titulů. Nepůjde jen o novinky, ale ke slovu se dostane i skutečná nestárnoucí klasika jako je Haasova Bílá nemoc z roku 1937. Dramaturg přehlídky Tomáš Zetek ji v kině nechá promítnout z dnes už raritního 35 mm filmového pásu, tedy z techniky, která v kinech už bývá málokde a dnešní mladé generaci je prakticky cizí.

Zvětšit obrázek

Záběr z filmu Bílá nemoc.
Foto: ČSFD

V bájné krajině starých Keltů žije na osamělém majáku otec s dcerou a synem, tak začíná děj irského animáku Píseň moře. Život celé rodiny se od 15 hodin v Minikině obrátí vzhůru nohama ve chvíli, kdy se ukáže, že malá dcerka je poslední z tuleních víl. Jedině ona totiž může písní moře zachránit všechny pohádkové bytosti, které proměnila v kámen čarodějnice Macha. Film jak stvořený pro příznivce fantasy ukazuje, že i Filmový klub nemůže odolat vlně teenagerovské tématiky, však je také plánován na oddechové víkendové odpoledne, které se pomalu přehoupne v „evropské kino“. Maďarská černá komedie Líza, liščí víla už bude navzdory názvu hraný film, jak se patří. Zavede diváka do osidel zlého démona, ženy, které záhadným způsobem umírají všichni nápadníci. Naštěstí je tady podporučík Zoltan.

Novinka Jima Jarmushe Paterson o řidiči autobusu, který brázdí ulice v Patersonu, někdejším městě básníků, je připravena na hlavní promítací čas od 19.30 hodin. Stejně jako Ostrava vzkvétá, tak Paterson upadá, jenže ještě je tady onen zvláštní jmenovec. Má kolem třiceti a vede spořádaný život po boku ženy, která ho miluje, a hlavně má plnou hlavu nápadů. Dokonale ovládá svůj mikrosvět a jako básník amatér si denně zapisuje své verše do sešitu. Má jej stále u sebe, a tak neustále sledujeme každodenní rytmus života dvou nenápadných lidí. Ano, i tak málo stačí k vyprávění poutavého příběhu.

Zvláštní pozici v sobotním programu zaujímá vyumělkovaná „upířina“ z dílny íránské režisérky pod názvem Sama nocí tmou. Toulavá upírka si to rázuje po Zkaženém městě, domově pasáků, dealerů a prostitutek.  Nastoluje vlastní pořádek a utápí se v rutině. Naštěstí je tady mladý muž, který je posledním obyvatelem města, jenž si uvědomuje rozdíl mezi dobrem a zlem. Černobílý moderně laděný debut íránské režisérky Any Lily Amirpour vznikl v americké produkci. Podle kritiky se v tomto snímku zrcadlí vliv klasiků jako je Sergio Leone nebo David Lynch, a protože díla těchto velikánů v dnešní době už kina nepromítají, nezbývá než vzít za vděk i touto bizarní pop-koláží. Noční projekce slibuje snad i účast opravdového upíra a rozhodně poutavý úvod samotného dramaturga Tomáše Zetka. Možná přijde i Nosferatu.

Po stylizovaném upířím ataku přichází teprve ta pravá nedělní dávka filmové poezie: francouzský animovaný film Červená želva (15.00), Normální autistický film Miroslava Janka a hlavně Bílá nemoc, zlatý hřeb filmového maratonu v 19.30 hodin. Příběh podle předlohy Karla Čapka nezestárnul. Maršál vyzývá muže své země k útočné válce proti sousední zemi. Obyvatelé přijímají jeho plány s nadšením, neboť ve válce podle maršálových slibů získají slávu a prospěch. V zemi ale zatím šíří nevyléčitelná choroba, zvaná bílá nemoc. Chudinský lékař dr. Galén objeví lék a zkouší jej na klinice dr. Sigelia, maršálova oblíbence. Výsledky jsou skvělé a dr. Sigelius přijímá bezostyšně za Galénův lék vyznamenání. Galén však postup výroby léku chce vydat jen pod podmínkou, že budou zastaveny přípravy na válku. Jak tohle asi může dopadnout?

Přijďte si osvěžit paměť do jednoho z mála ještě osobitých kin v Ostravě. Všechny filmy by navíc měly být uvedeny odborným proslovem, který je zasadí do širšího kontextu místa a doby.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.