Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo NDM zveřejnilo program příští sezóny. Těšte se na nový muzikál B. Urbánka a J. Nohavici

NDM zveřejnilo program příští sezóny. Těšte se na nový muzikál B. Urbánka a J. Nohavici

1.3.2017 00:00 Divadlo

Národní divadlo moravskoslezské zveřejnilo seznam premiér příští, v pořadí již 99. sezóny. Divadlo nabídne celkem 12 premiér na jevištích Divadla Antonína Dvořáka nebo Divadla Jiřího Myrona a také čtyři studiové premiéry. Připraveny jsou například dvě opery Giuseppe Verdiho, ‚Zeměplocha‘ Terryho Pratchetta, balet Don Quijote v choreografii Michala Štípy a Cats (Kočky) A. Lloyda Webbera, které zazní v Ostravě poprvé. Očekávanou událostí bude také nový muzikál Romeo a Julie, pod kterým jsou podepsáni Ostraváci Boris Urbánek a Jaromír Nohavica.

Zvětšit obrázek

Divadlo Antonína Dvořáka v centru Ostravy.
Foto: Archiv Národního divadla moravskoslezského

Již tradičně představuje NDM na počátku jara dramaturgické plány všech čtyř souborů – nyní tedy odtajňuje premiéry pro sezónu 2017/2018. Její vizuál už po čtvrté navrhnul výtvarník Jiří Šigut. Letos je jeho vizuál spojen i s velkou soutěží pro diváky! „Letošní rok připomíná 110. výroční od otevření naší druhé divadelní budovy – Městského divadla, které již 27 let nese název Divadlo Antonína Dvořáka! Tentokrát je symbolem krásné červené jablko, do kterého máte chuť se s radostí zakousnout a které provází slogan Svěží už od roku 1907!,“ popisuje vizuál sezóny ředitel Jiří Nekvasil.

A proč je symbolem právě jablko? Co vedlo Jiřího Šiguta k tomuto obrazu, k této (pro mnohé) hádance? Zkuste zapátrat! Vyhrát můžete premiérové předplatné za symbolickou cenu. Své odpovědi zasílejte do 31. května 2017 na soutez@ndm.cz. Slosování proběhne v měsíci červnu před jedním z představení v Divadle Antonína Dvořáka, výherce bude informován e-mailem.

Prvním operním titulem se stane vášněmi protkaná tragédie Otello s hudbou Giuseppe Verdiho, a to v mimořádném obsazení hlavních rolí. Ale to nebude jediný titul Giuseppe Verdiho: „Po čtrnácti letech a po více než šedesáti reprízách jsme se rozhodli vytvořit novou inscenaci jedné z nejhranějších oper světa, Verdiho La traviaty. Těšit se můžete na tradičnější režijní zpracování, jakož i na opulentní výpravu, kterou si toto dílo bezpochyby zaslouží!“ říká hudební ředitel Jakub Klecker. Dále je pro operní fanoušky připravena Ifigenie v Aulidě, která jistě zaujme nejen netradiční Wagnerovou úpravou klasicistního díla Christopha Willibalda Glucka, ale také inscenací progresivního polského týmu. Na linii Operních hitů 20. století navazuje soubor skvostem Dmitrije Dmitrijeviče Šostakoviče s provokativní Lady Macbeth Mcenského újezdu, která zde naposledy zazněla v roce 1971. „V nové sezóně se budeme snažit orientovat nejen na velké tituly a vánoční galakoncert, ale také na mimořádné projekty přibližující operní aktivity jak nadšeným posluchačům v chystaných předpremiérových besedách a v cyklu Operní sirény, tak i dětem! Ve výjimečném pořadu inspirovaném dílem Leoše Janáčka budeme prezentovat hodnotnou práci našeho Operního studia,“ dodává Jakub Klecker.

V nadcházející sezóně nabídne činohra NDM kvalitu klasických divadelních textů (Henrik Ibsen – Peer Gynt, Eugène Labiche – Šťastni ve třech), dramatizace bestsellerů světové literatury (Gustave Flaubert – Paní Bovaryová, Terry Pratchett – Maškaráda čili Fantom opery), ale také několik komorních představení: autobiografický příběh velikánů psychologie Freuda a Junga (Christopher Hampton – Řeči léčí), i nejnovější sugestivní, interaktivní divadelní texty ze současnosti (Christian Lollike – Obyčejný život neboli Tělo a bitevní pole, Ferdinand von Schirach – Teror, Eric Bogosian – Sex, drogy a rock’n’roll). „Připravovaný repertoár je tematicky zaměřený na všechny generace diváků. Novinkou budoucí sezóny je i tzv. typ rodinného představení, na kterém velmi rádi uvítáme všechny milovníky fantasy literatury Terryho Pratchetta,“ uvádí šéf činohry Peter Gábor.

První baletní premiéra nazvaná All That Jazz, Rock, Blues v choreografii Itzika Galiliho nevypráví žádný příběh a soustředí se jen na vlastní podstatu tance. Kompozice večera dává vyniknout vzájemně odlišným přístupům k tanečnímu umění. „Jednotlivé části inscenace nás zavedou do různých dob a míst. Choreografie Itzika Galiliho Balcão de amour připomene nástup kubánského mamba, zazní také charakteristický hlas Toma Waitse, jehož šansony a blues mají někdy až industriální zvuk, nevynecháme ani rock a dostaneme se i k dalším žánrům a hudebním prostředím,“ doplňuje šéfka baletu Lenka Dřímalová. Další připravovanou baletní premiérou bude Don Quijote v choreografii Michala Štípy. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Balet NDM také divákům nabídne již tradiční Balet gala.

Milovníky hudebního divadla potěší premiéra výpravného romantického muzikálu Romeo a Julie na základě slavné tragédie Williama Shakespeara. Za novým projektem stojí hvězdný ostravský tým Borise Urbánka a Jaromíra Nohavici. Scénická novinka s libretem a v režii Šimona Cabana využívá překlad původní hry z pera Jiřího Joska. „Chceme, aby na nás v této nádherné a poetické muzikálové fresce dýchnul svět dávné lásky, která přetrvala věky,” říká šéf souboru Patrick Fridrichovský.

V nové sezóně pak fanoušky operetně-muzikálového souboru jistě potěší překvapení sezóny – muzikál Andrewa Lloyda Webbera Cats (Kočky) – který vznikl na motivy básnické sbírky „Praktická příručka o kočkách“ amerického básníka a nositele Nobelovy ceny T. S. Eliota. Tento světový muzikálový hit zazní v Ostravě úplně poprvé!

Větší část 99. sezóny Národního divadla moravskoslezského připomene svými extra projekty také výročí 750 let existence Ostravy. Na programu zůstávají rovněž již tradiční akce – Galavečer k zahájení sezóny, Noc divadel, Noc s Andersenem, oblíbené debaty a besedy a také festivaly Ostrava v Praze, OST-RA-VAR, 4. bienále festivalu NODO (Dny nové opery Ostrava) a řada dalších projektů.

Prodej nového předplatného bude zahájen 20. dubna 2017.

Zdroj: Tisková zpráva NDM

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.