Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Překvapení? Možná, ale ne moc velké. Komorní scéna Aréna je opět Divadlem roku

Překvapení? Možná, ale ne moc velké. Komorní scéna Aréna je opět Divadlem roku

20.3.2017 22:03 Divadlo

Komorní scéna Aréna opět přepisuje dějiny divadelnictví. Jako jedinému tuzemskému divadlu se jí podařilo již potřetí v hlasování kritiků získat titul Divadlo roku. Tento titul navíc nikdy předtím nezískalo žádné jiné ostravské, ale ani moravské či slezské divadlo. Ceny divadelní kritiky, dříve pojmenované po Alfrédu Radokovi, byly vyhlášeny v pondělí v Praze.

Zvětšit obrázek

Pohled na budovu, uvnitř které sídlí Komorní scéna Aréna.
Foto: Archiv

V 25. ročníku ankety časopisu Svět a divadlo hlasovalo 89 kritiků. „Je to doma, je to hattrick, se kterým jsem nepočítala. No, nepočítala… Říkala jsem si, že to možná přijde až obrok, protože v předchozích letech jsme cenu Divadlo roku dostali za léta 2013 a 2015. Upřímně – musím to napřed vstřebat, než začnu uvažovat, co dál,“ marně nachází slova ředitelka Arény Renáta Huserová, kterou zpráva zastihla na dovolené v zahraničí.

„Je to perfektní! Ocenění Divadlo roku je mou nejoblíbenější cenou, protože je to cena pro celý tým, pro všechny, kteří divadlo dělají. Proto bych rád poděkoval nejen kritikům za cenu samotnou, ale především všem kolegům, kteří naše divadlo tvoří,“ doplnil umělecký šéf divadla Ivan Krejčí. V minulém roce přitom Komorní scéna Aréna proměnila všech pět nominací v těchto cenách.

Letos byli za herecké výkony oceněni Pavlína Štorková za hlavní roli v inscenaci Olga/Horrory z Hrádečku pražského Divadla Letí a Stanislav Majer za roli v projektu Studia Hrdinů s názvem Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny. Nejlepší inscenací loňského roku se stal projekt opery brněnského Národního divadla a Opery v Göteborgu .V režii Davida Radoka a v hudebním nastudování Marka Ivanoviče scény uvedly Bartókův jednoaktový Modrovousův hrad a Schönbergovo Očekávání. Cenu za hudbu dostal Jiří Vyšohlíd z královéhradeckého Divadla Drak za inscenaci O bílé lani. Talentem roku se stal herec a režisér Tomáš Dianiška z pražského Divadla pod Palmovkou.

Nejlepší poprvé uvedenou českou hrou se stala již zmíněná hra Olga/Horrory z Hrádečku autorky Anny Saavedry a režisérky Martiny Schlegelové.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.