Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ceny Thálie i letos putují do Ostravy. Uspěli Lenka Pavlovič a Thomas Weinhappel

Ceny Thálie i letos putují do Ostravy. Uspěli Lenka Pavlovič a Thomas Weinhappel

25.3.2017 21:41 Divadlo

Prestižní Ceny Thálie byly v sobotu večer vyhlášeny v Národním divadle v Praze. Ve dvou kategoriích zvítězili umělci z Ostravy. Cenu v kategorii opera-muži získal Thomas Weinhappel za titulní roli v opeře Hamlet v Národním divadle moravskoslezském. Laureátkou ceny v kategorii muzikál a opereta se stala Lenka Pavlovič za roli Hortensie v operetě Ples v opeře.

Zvětšit obrázek

Lenka Pavlovič jako Hortensie v inscenaci Ples v opeře.
Foto: Martin Popelář

V kategorii muzikál/ženy získala cenu Lenka Pavlovič za roli Hortensie v muzikálu Ples v opeře. Při přebírání ceny zpěvačka doslova zářila štěstím. „Za tu cenu jsem moc vděčná a děkuji ostravskému divadlu, že mi dalo možnost se na inscenaci podílet. Všechny vás zvu, abyste se na ni přišli podívat, protože opravdu stojí za to,“ řekla Lenka Pavlovič. Nominační zdůvodnění znělo v této kategorii jednoznačně: „Mladá pěvkyně Lenka Pavlovič na sebe upozornila již v mnoha operních i operetních inscenacích. Služebnou Hortensii, dobrého ducha operety Ples v opeře, opatřila nejen brilantním a jiskřivým zpěvem, ale také nezbytnou dávkou temperamentu, spontaneity a šibalství.“

V kategorii muzikál/muži byl sice za Ostravu nominován Roman Tomeš, který vynikajícím způsobem ztvárnil roli Jidáše v ostravském nastudování Jesus Christ Superstar, bohužel ale nominaci neproměnil. Cenu místo něj získal populární rocker Josef Vojtek za Mefista v pražské Hybernii.

V kategorii opera/muži získal Cenu Thálie Thomas Weinhappel, a to za titulní roli v inscenaci Hamlet uváděné v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. Děkovnou řeč pronesl v angličtině. Mimo jiné použil slova Rilkeho o tom, že Bůh byl v dobré náladě, a poděkoval ostravským inscenátorům i své učitelce zpěvu. „Ostravské opeře se podařilo v Rakušanovi Weinhappelovi najít ideálního představitele Hamleta, který detailním odstíněním významů slov, hudby i jejich podtextů vyjádřil složitost postavy mladíka drceného temnými rodinnými vztahy. I díky jeho výkonu působilo vyústění v tzv. francouzském konci Thomasovy opery drtivě – Hamlet sice vražednou hru o moc přežije a stane se králem, ale je to pro něj větší prokletí, než kdyby (tradičně) zahynul,“ píše se v odůvodnění nominace. Ve stejné kategorii byl nominován i David Szendiuch za roli Attily ve stejnojmenné opeře, kterou nastudovalo Slezské divadlo Opava.

V kategorii opera/ženy putuje tentokrát Cena Thálie do Brna, získala ji Pavla Vykopalová za hlavní roli v opeře Káťa Kabanová v Národním divadle Brno. V této kategorii byla přitom nominovaná i Jana Sibera za roli Ophelie v opeře Hamlet, uváděné v NDM Ostrava, a také Babora Polášková za Carmen ve Slezském divadle Opava.

V kategorii činohra/muži byl za Ostravu nominován Šimon Krupa za postavu Pulce v Lidské tragikomedii, kterou uvádí Komorní scéna Aréna Ostrava. Krupa tuto nominaci neproměnil. Cenu nakonec získal Milan Kňažko za roli Jona v inscenaci Shylock v pražském Divadle Na Jezerce.

V kategorii činohra/ženy neměl Moravskoslezský kraj žádnou z nominací. Cenu získala Hana Tomáš Briešťanská za roli Štěpky v inscenaci Petrolejové lampy nastudované na prknech Národního divadla Brno.

Speciální cenu pro mladého činoherce do 33 let získala Veronika Lazorčáková, která ještě v nedávné minulosti mimo jiné působila v Národním divadle moravskoslezském.

Ani v kategorii balet neměla divadla v Moravskoslezském kraji žádnou z užších nominací. V kategorii balet-muži získal cenu Radim Vizvári za titulní roli v inscenaci Sólo v produkci Mime Prague a v kategorii balet-ženy uspěla japonská sólistka Moravského divadla Olomouc Yui Kyotani, a to za roli Kitri v baletu Don Quiote.

V průběhu ceremoniálu byly rozdány i ceny za celoživotní mistrovství. V oboru opera ji dostala šestaosmdesátiletá pěvkyně Marcela Machotková, v oboru činohra cenu převzala populární, již 84letá herečka Alena Vránová. Ocenění převzala i 67letá operetní zpěvačka Pavla Břínková, která je členkou pražského Hudebního divadla v Karlíně. V oboru balet, pantomima a jiný výrazový tanec obdržela cenu za celoživotní mistrovství 66letá Marcela Martíníková.

Do užších nominací se v letošním ročníku dostalo celkem 24 umělců, kteří své mimořádné výkony realizovali loni na 17 jevištích mateřských scén či soukromých produkcí. Nejvíce nominací – čtyři – získalo Národní divadlo moravskoslezské z Ostravy.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.