Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Pořadatel Sweetsen Festu: Takový koncert, jaký uspořádáme na řece Ostravici, ještě Frýdek-Místek nezažil

Pořadatel Sweetsen Festu: Takový koncert, jaký uspořádáme na řece Ostravici, ještě Frýdek-Místek nezažil

10.4.2017 07:41 Hudba

Jeden z největších benefičních festivalů v kraji, frýdecko-místecký Sweetsen Fest, vstupuje do čtrnáctého ročníku. Stane se jedním z vrcholů oslav 750. let města Frýdek-Místek. Akci, která se svým konceptem vymyká běžné festivalové produkci, letos zahájí velkolepý koncert přímo na řece Ostravici. Ani letos koncert nebude chybět koncert frýdecko-místeckých symfoniků, kteří tentokrát zahrají v bývalé textilce. O festivalových překvapeních, jeho stálých hostech i nových tvářích informuje člověk nejpovolanější, duchovní otec přehlídky Petr Korč.

Zvětšit obrázek

Petr Korč je zakladatelem a dosavadním hybatelem festivalu Sweetsen Fest.
Foto: Tomáš Václavek, ov-kluby.net

Rok s rokem se pomalu schází a Sweetsen Fest vstupuje do své čtrnáctky, jaký bude?

Stejný bude v tom, že pořád platí všechny tři nosné myšlenky benefice. Program je postaven pouze na umělcích s vazbou na Frýdek-Místek, všichni účinkující se vzdávají nároku na honorář a veškerý výtěžek z finančních sbírek probíhajících během akce putuje na regionální dobročinné projekty společností ADRA, Charita a Podané ruce. Jiný bude v tom, že letos nebudeme tradičně zahajovat koncertem Symfonického orchestru Frýdek-Místek v hale Polárka, ale na středu 21. června připravujeme zahájení pod širým nebem, které bude, pokud se proti nám nepostaví přírodní živly, neopakovatelné a unikátní.

Proč jste se rozhodli doslova vstoupit do koryta řeky Ostravice?

Věříme, že na zahájení Sweetsen Festu zažijí naši diváci neopakovatelný a zcela výjimečný koncert. Okolí řeky a přilehlé Smetanovy sady ožijí aktivitami pro všechny věkové kategorie. Vrcholem pak bude odpolední a večerní program na obří scéně přímo na řece Ostravici. Navíc na něm představíme unikátní program. Poprvé v historii akce vystoupí místní umělci spolu s řadou velkých hostů. Diváci však z břehů i řeky samotné uvidí tyto hosty ve zcela nové roli, jako doprovod místních hvězd a jejich repertoáru. Kromě toho můžu již teď zmínit další novinkou, kterou bude ve čtvrtek 22. června interaktivní koncert frýdeckých symfoniků v jedné z bývalých textilek Slezan.

Využití motivu řeky má i jiné souvislosti?

Volba místa letošního slavnostního zahájení festivalu reaguje i na nový jednotný vizuální styl města, jehož autorem je vítěz veřejné soutěže, frýdecko-místecký rodák Štěpán Holič. Motiv řeky, tentokrát v roli pomlčky, použil ostatně pro letošní ročník i dvorní grafik festivalu a zároveň jeden ze členů komise, která nový styl města vybírala, Lukáš Horký. Bude zajímavé sledovat, jak se oba přístupy podaří během zahájení propojit.

Nebojíte se velké vody?

Pokud nepřijde stoletá voda, čeká Frýdek-Místek neopakovatelná událost, na kterou se bude ještě hodně dlouho vzpomínat. Už teď je jisté, že nás letos čeká díky velkorysé podpoře města a nových partnerů opravdu mimořádný ročník. Koncert na vodě bude jistě nejzajímavější překvapení, které nás čeká v první den festivalu. Obří scéna vyroste na místě, na kterém se ještě nikdy nic podobného neudálo a troufám si říct, že hodně dlouho zase ani neuděje…

Už máte uzavřen festivalový program? Koho přivítáte?

Jména interpretů zveřejníme začátkem června. Ale můžete si být jisti, že nás opět čekají všechna osvědčená jména místní scény. Letos kromě toho připravujeme poměrně velkou proměnu festivalu a přeházíme snad všechny scény, areál bude o dost vzdušnější. Šest tradičních scén zůstávane během pátku a soboty zachováno, ale změní své umístění. Stadion a jeho okolí budou vypadat jinak.

O festivalu se traduje, že na něm můžou vystupovat jenom místní, popřípadě přespolní, ale s místní zkušeností, jako je třeba Tomáš Kočko, dnes bydlící v Brně. Bude tomu i stejně i letos

Ano, celá akce s touto myšlenkou stojí a padá. Letos se ale zhmotní poprvé nápad, se kterým si zahráváme léta. V pásmu během zahajovacího koncertu se představí frýdecko-místečtí hudebníci s velkými hosty. Ale pozor, ti nebudou vystupovat s vlastním repertoárem, ale jako „doprovod místních hudebníků v jejich programu“. Myslím, že nás čeká neopakovatelná událost…

Máte z minulosti zprávy, že se na festivalu přeci jen nějaká cizí celebrita vyskytla inkognito? Je možné, že přijede někdo takový i letos?

Jasně. Zpočátku si klepali na čelo, co si to tady v tom Frýdku-Místku vymýšlíme, pak se na nás chodili dívat jako do zoo a teď už jen tiše závidí a ptají se, co mají udělat, aby se něco podobného mohlo odehrávat i v jejich rodném městě (smích).

Jako jeden z vůdčích duchů festivalového týmu máš povinnost sledovat, co se doma na scéně urodí. Jaká byla úroda? Popřípadě jak jsou na tom aktuálně kapely spjaté se Sweetsen Festem? Jsou i takové, které připravují speciální festivalový program jen pro tuto událost? Ideální je, kdybyste měli kapelu, která byla založena jen pro potřebu Sweetsen festu, ale nakonec začala žít svým vlastním životem.

Stále se objevují nové talenty, v tom je naše město dost výjimečné. I letos vystoupí muzikanti, které uvidíme poprvé. Ale na druhou stranu dost kapel, které stály u vzniku akce nebo vznikly během ní, už mají svůj život a fanoušky daleko za hranicemi města, kraje a někteří i republiky. Ale jsem moc rád, že se vracejí. Tak je to vlastně i s námi pořadateli. Například Kamil Rudolf, dnes pořadatel největšího tanečního festivalu ve střední Evropě Beats For Love i s celou partou z klubu Stoun. Organizačně už je Sweetsen Fest jen zlomek jeho profesního života, ale je to pořád srdcová záležitost.

V minulosti se Sweetsen Fest dočkal i adrenalinových peripetií ze strany města, které jej střídavě zakazovalo a vyhošťovalo. Nechystá se zase něco podobně vzrušujícího? Myslím to v dobrém, sám jsi někde řekl, že je dobře, když je něco kontroverzní, protože se o tom více mluví.

Musím říct, že město za ty roky dost změnilo svůj přístup, v dobrém slova smyslu. Dnes je největším spolupořadatelem. Je už to společné dítě nás všech. Díky podpoře města festival může expandovat do nových prostor bývalé textilky Slezan a může si dovolit takovou lahůdku, jakou jistě bude nevšední zahájení festivalu. Ale na druhou stranu, Sweetsen Fest nikdy nebude ta poslušná holčička, co má samé jedničky. Myslím, že tvůrčí nezávislost a umělecká a organizační autonomie, kterou si festival udržuje a jeho partneři mu ji dopřávají, je tím nejlepším, co festival udrží v dobré formě ještě hodně dlouho.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.