Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Nové album nám pokřtí robot, říká frontman havířovské kapely Nebe Petr Harazin

Nové album nám pokřtí robot, říká frontman havířovské kapely Nebe Petr Harazin

11.4.2017 20:20 Hudba

Havířovská pětice Nebe se netají svými ambicemi vystoupat až na vrchol tuzemského mainstreamového rocku. Zda se jí to podaří už s aktuálním albem Souřadnice, které právě vychází, je otázka. Nicméně je třeba uznat, že netradiční myšlenky chlapcům z kapely v žádném případě nescházejí. Stačí zdůraznit skutečnost, že křest nového alba proběhne na docela pozoruhodném prostranství. Celá sláva se totiž 6. května uskuteční v areálu Planetária Ostrava. A nezůstalo pouze u jedné zajímavosti v rámci této události, jak v následujícím rozhovoru pro kulturní deník Ostravan.cz nastíní kytarista a zpěvák kapely Petr Harazin.

Zvětšit obrázek

Havířovská kapela Nebe pokřtí nové album.
Foto: Archiv kapely

Pro křest vašeho alba jste si vybrali poměrně specifické místo. Proč jste zvolili Planetárium Ostrava?

Celé to má návaznost na vše kolem naší nové desky. Jmenuje se Souřadnice a celý koncept kolem alba je laděný do vesmírné tematiky. Řekli jsme si, že když už máme na sobě vesmírné hadry, přebal desky a odkazy v nových písních, tak budeme pokračovat v symbolice dál a vesmír použijeme i v koncertním provedení.

Jak bude tento křest probíhat po technické stránce?

Hlavním tahákem budou 360stupňové animace, kde si divák bude moci vychutnat průlety asteroidů, vznik vesmíru a jiné kulišárny. Všechno nám to připravili pánové z Planetária Ostrava a my jsme jim za to moc vděční. Navíc každá zakoupená vstupenka bude platit na prohlídku všech expozic v planetáriu. V jedné z těchto expozic je i robot, který nám album pokřtí.

To budete asi první kapela v České republice, ne-li na světě, které její album pokřtí robot…

Nevím, jestli první… Každopádně nás to napadlo na první schůzce s pány z Planetária Ostrava a přišlo nám to jako taková třešnička na dortu. Ten křest bude opravdu jedinečný a každý, kdo na něj přijde, bude mít opravdu velký zážitek.

Jak byste svou novinku představili těm, kteří ji ještě neslyšeli?

Je to deska plná energických písní, v jejíchž textech se odráží poslední tři roky našich životů a je ze své části inspirována zahraničními kapelami, které nás baví. Jsou to například Biffy Clyro, Mumford & Sons a další.

S jakým cílem jste nové album nahrávali? Chtěli jste spíše navázat na vaši předchozí tvorbu, anebo jste si dali za cíl posunout se směrem do hudebních končin, v nichž jste se dosud nepohybovali? Máte pocit, že se vám váš záměr vydařil?

Myslíme si, že ano. Určitě jsme nechtěli skočit do vod, které by byly našim dosavadním fanouškům neznámé. Spíš jsme chtěli vytáhnout a rozjasnit kontury ksichtu naší kapely. To znamená nepoužívat až tolik metafor, ale zároveň nechat si v textech i trochu času pro přemýšlení. Nepoužívat desítky navrstvených nástrojů, ale vybrat a dostat do popředí ty, které budou hrát stěžejní a snadno zapamatovatelné melodie.

Co bys označil za aktuální přednosti nového alba?

Ta deska je pravdivá. Není to hledání hitu, ale hledání sebe sama, samotné podstaty naší party. Věříme, že díky tomu budeme s touto deskou slavit úspěch.

Úspěch je široký pojem. Můžeš konkretizovat, jak vy sami si onen pověstný úspěch představujete?

Největší úspěch je, když před tebou stojí lidé, kteří si zpívají tvoje písničky. To znamená, až budeme vyprodávat prostory, které si vybereme pro své vlastní koncerty, a lidi tam přijdou a budou si ty písně zpívat s námi. To beru já osobně jako největší úspěch.

V jaké fázi z pohledu tvůrčího, popularity, hudební invence a podobně se podle vás kapela nyní nachází?

My si pořád říkáme, že jsme na začátku, že cesta je ještě strašně dlouhá. Bylo by naivní myslet si o sobě, že se nacházíme někde výš.

Velmi efektně vypadá obal alba Souřadnice, jemuž dominuje jednoduchý motiv plachetnice, který je zasazen do působivé nebeské momentky? Má pro vás tato zdánlivě nesourodá kombinace nějaký skrytý smysl?

Má a velký. My jsme se za poslední tři roky ve spoustě ohledech hledali. Ta lodička tam původně nebyla, napadla nás až poté, co Ecson Valdez (zvukový inženýr, který desku míchal) řekl, že tomu přebalu chybí jasný, zapamatovatelný prvek. Napadla nás loď, protože jsme si to zase vztáhli k tomu našemu osobnímu příběhu hledání sebe sama.

Ve vašich textech je patrná určitá hravost. Je tato hravost pro vás typická i ve vašich civilních životech, anebo právě proto že nikoliv, tak se jí snažíte věnovat aspoň v rámci textů?

Určitě je typická i v osobních životech. Je nás v kapele osm, když počítám i technický tým a všichni spolu jezdíme v jedné dodávce, kde každý víkend zažijeme spoustu srandy.

Určitě jste zaregistrovali, že jste pro mnohé kapela, která „pouze“ kopíruje Kryštof… Jaká by byla vaše reakce na tyto názory?

Tak tohle je až moc expresivní výraz, se kterým jsme se setkali pouze párkrát. A každý má na svůj názor právo, ale my jsme nikdy Kryštof cíleně nekopírovali, na druhou stranu nebudeme nikdy zastírat, že tam je určitá podobnost, protože Kryštof je kapela ze stejného města jako my a kapela, která pro nás bude vždycky velkou inspirací.

Ano, vliv skupiny Kryštof na vaši tvorbu je zřejmý… Nemáte proto pocit, že těch kapel, které se drží této linie, je v tuzemsku už docela dost? V čem jste podle vás odlišní?

Myslím si, že naší hlavní výsadou jsou koncerty, které jsou energické a spojené s kontaktem s našimi fanoušky, za kterými jdeme hned po našem vystoupení.

Videoklip Bezvědomí má (navzdory chvilkovému veselí) docela pochmurnou atmosféru… Můžete naznačit, jakým způsobem by měl divák tento videoklip vnímat?

Je to videoklip o lásce. Ten příběh je docela pochmurný, ale končí happy endem. Každý si v tom klipu může najít svůj vlastní příběh.

Na základě písně Pláštěnky víme, co děláte v sobotu ráno („…tančíme v pláštěnkách, každé sobotní ráno, jsme vodou v kalužích…“)… Nicméně určitě by vaše fanoušky zajímalo, jak obvykle probíhají vaše další dny… 

Vlastně se poslední dobou věnujeme práci kolem kapely a pak našim koníčkům, což je nejlepší, čeho v životě můžeš dosáhnout – dělat každý den to, co tě baví a živit se tím. Hodně sportujeme, chodíme na fotbal, tenis, pinec, běhat. Já osobně jsem letos byl v Itálii a ve Francii na lyžích, to mě hodně baví.

Křest nové desky skupiny Nebe se koná v Planetáriu Ostrava v sobotu 6. května 2017. Naplánované jsou dva koncerty, a to v 17:00 a ve 20:30 hodin.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.