Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Věřím, že změny ocení studenti i veřejnost, říká o Majálesu prezident SUS Ostrava Pavel Láhner

Věřím, že změny ocení studenti i veřejnost, říká o Majálesu prezident SUS Ostrava Pavel Láhner

14.4.2017 00:01 Atd.

Ostravský Majáles patří k vyhlášeným akcím, která směle konkuruje velkým hudebním festivalům. Letos se přitom koná už po třiadvacáté a opět zavítá do Dolní oblasti Vítkovic. Stavovská unie studentů (SUS) se jej letos poprvé rozhodla posunout na pátek, navíc do pozdějšího termínu, než bylo dříve zvykem. Může za to především nepřející počasí v minulých letech? O tom a také o specifikách největší studentské akce v Moravskoslezském kraji hovoří Pavel Láhner, prezident SUS Ostrava a hlavní organizátor akce.

Zvětšit obrázek

Prezident Stavovské unie studentů Pavel Láhner.
Foto: Archiv

Jste uveden jako hlavní organizátor největší studentské slavnosti Majáles Ostrava 2017. Co všechno spočívá na vašich bedrech? Jak byste představil svou úlohu a jak daleko sahají vaše pravomoci?

Mým úkolem je korigovat majálesový tým, který za akcí stojí. Pohybuji se někde mezi univerzitami, městem, vyhláškami a zákony, Dolní oblastí Vítkovic a desítkami dodavatelů a partnerů, kteří s námi na akci spolupracují. Ne vždy je to zrovna jednoduchá situace a mnohdy je to docela „punk“ a tak trochu i o nervy. Co ale v dnešní době není, že?

Kolikátý je to váš Majáles v roli organizátora?

Do Stavovské unie studentů Ostrava jsem se přidal na jaře roku 2014. Nejprve jsem měl na starosti drobné záležitosti, loni jsem pečoval o technické zázemí akce a letos, po třech letech, je to můj čtvrtý ostravský Majáles, ale první, jehož jsem hlavním organizátorem. Funkce hlavního organizátora automaticky spadá na prezidenta Stavovské unie studentů, do které jsem byl zvolen loni na konci května.

Čím je tato práce pro vás zajímavá a co vám přináší?

To se snad ani nedá přesně specifikovat. Pořádat akce mě odjakživa bavilo, a když se naskytla možnost stát za takovou obří akcí, nedalo se to odmítnout. Když totiž po několika měsících příprav vidíte plný areál šťastných lidí, kteří nemají ani tušení, kolik je za tím úsilí, to pak zahřeje u srdce a dá se říct, že to je velmi příjemná odměna.

Čím vás jednotlivé ročníky osobně nejvíce zaujaly a inspirovaly?

Každý byl jiný. S každým prezidentem přišla nějaká změna, novinka či krok kupředu. Mně osobně se líbí trend, jakým se ubíráme. Jsme věrni tradiční myšlence studentského majálesu a zároveň přinášíme návštěvníkům zážitek srovnatelný s vyhlášenými festivaly.

Majáles Ostrava slaví své 23. narozeniny, můžete ve stručnosti připomenout jeho historii.

Celou historii si pochopitelně osobně nepamatuji. Majáles původně probíhal odděleně pro každou univerzitu a v situaci, kdy se diskutovalo o spojení obou ostravských univerzit, došlo v roce 2011 ke spojení Stavovské unie studentů Ostravské univerzity spolu s tou na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava. Logickým následným krokem bylo i spojení obou majálesů, a tudíž na jaře roku 2012 proběhl na Slezskoostravském hradě první spojený Majáles Ostrava. Další rok došlo k jeho přesunutí do Dolní oblasti Vítkovice, a tam probíhá doposud.

Letošní ročník je ve znamení velkých změn. Akce se přesouvá na pátek, proslýchá se, že je to hlavně kvůli počasí…

Je i není. Již několik let se vyskytovaly otázky, zda mít majáles ve středu nebo v pátek, v Dolní oblasti Vítkovic nebo v centru, na jeden den nebo na více dní, ale nikdy nebylo potřeba cokoliv měnit, Majáles byl prostě oblíbený, a hlavně navštěvovaný. První signál vzešel s nově připravovanou vyhláškou města o nočním klidu a díky ní jsme se výrazně přiklonili k pátku. Následně jsme si dali tři a tři dohromady.

Bylo těžké rozhodovat se na jaký termín Majáles Ostrava přesunout? A proč se tomu tak nestalo už u dřívějších ročníků?

Snažili jsme se přizpůsobit státním maturitám a také průběhu akademického roku na vysokých školách. S blížícím se posledním týdnem školního roku, kdy studenti píší písemky a získávají zápočty, nebylo možné průběh školy jen tak narušit. Nakonec jsme zvolili pátek hned po zápočtovém týdnu, takže v pondělí po akci začíná studentům zkouškové období. Studenti tímto mohou oslavit zakončení letního semestru. Také věříme, že tyto změny ocení obzvláště bývalí studenti, absolventi univerzit a samozřejmě i široká veřejnost.

Oproti minulému roku, kdy se Majáles Ostrava konal na louce podél Jantarové stezky a Dolu Hlubina, se letos přesune zpět pod Vysokou pec č. 1. Proč ta změna? Loni se nové místo neosvědčilo?

Mnoho lidí si myslelo, že travnatá část areálu poblíž Jantarové stezky bude dotvářet tu pravou Majálesovou atmosféru. Jenže v reálu to vypadalo tak, že krátce před otevřením areálu zapršelo, celý areál byl najednou blátivý a lidé v něm chodili až do večera. Samotní studenti nám přes dotazníky každoročně sdělovali, že v drtivé většině mají raději areál pod vysokou pecí. My jsme přesunuli hlavní scénu na trochu jiné, otevřenější místo, a díky tomu jsme zajistili dostatek prostoru pod scénou na ty největší kapely.

Návštěvníci se mohou těšit na pět scén, přes 30 vystoupení a pestrý doprovodný program v rámci právě probíhajícího „majálesového měsíce“. Můžete uvést, jak dalece se program rozrostl v porovnání s minulými ročníky?

Program – ať už ten hudební nebo doprovodný – se každoročně mění, vyvíjí a přizpůsobuje. Letos tomu nebylo jinak. Záleží, který organizátor má zrovna na starost danou akci, co ho baví a co chce studentům přinést. Některé akce jsou stálé, například zahájení majálesového měsíce na Masarykově náměstí, jiné se konají poprvé, třeba Melody of Campus v areálu Vysoké školy Báňské – Technické univerzity Ostrava (19. dubna) nebo Grill Palace v nově zrekonstruovaném Kampusu Palace v centru Ostravy (24. dubna). Na své si letos přijdou nejen milovníci dobrých stejků, ale také sportovní nadšenci na akci v Trojhalí – Fitness session (25. dubna). Zkrátka nepřijdou ani hudebníci, kteří jsou zváni na majálesový jam Open Mic do Docku (3. května).

S jakým rozpočtem vlastně pracujete a podle jakého klíče sestavujete konkrétní program Majálesu?

Rozpočet celé akce se pohybuje v řádu několika miliónů korun, a to je na studentskou organizaci, která toto všechno pořádá pro zábavu a ve svém volném čase, poměrně velké číslo. Největší podíl nákladů z této částky má technika, zázemí akce a vystupující interpreti či další program. Právě třeba program má kompletně na starosti dramaturgyně, která má v tomto směru v podstatě volnou ruku.  Trochu podobně je na tom propagace, ale s tím rozdílem, že za ní stojí celý PR tým. Samostatný tým máme také na doprovodný program, který probíhá od počátku dubna a dotváří celý majálesový měsíc.

Jak velký tým se na přípravě Majálesu podílí? Mohou se do jeho tvorby zapojit i noví lidé z řad studentů?

Celý tým tvoří v podstatné většině členové Stavovské unie studentů Ostrava, kterých je v současné době něco mezi 15 až 20 členy. Celý tým se vlivem studia neustále obměňuje, a tudíž nových členů není nikdy dostatek. Po celý rok zajišťujeme spoustu akcí a aktivit pro ostravské studenty a Majáles Ostrava je tou největší z nich. Pokud by se chtěl kdokoliv přidat, budeme velice rádi. Stačí přijít za námi na nějakou akci na kus řeči nebo si najít kontakt na internetových stránkách Stavovské unie studentů Ostrava www.susostrava.eu nebo na těch majálesových www.majalesostrava.cz – anebo jednoduše napsat na Facebooku.

Máte nějaké osobní favority v letošním festivalovém programu?

Osobně se velice těším na kapelu No Name, která dokáže vždy pobavit a jejíž hity si pamatuji z rodinných cest na výlety. Chci během festivalu obejít co největší množství interpretů a sledovat reakce návštěvníků. Předpokládám však, že v ranních hodinách se budu pohybovat v okolí EDM scény.

Máte možnost srovnat ostravský Majáles s jinými studentskými akcemi v Česku? V čem podle vás spočívá jeho jedinečnost?

Ostatní majálesy jsou buď pořádány komerční formou za účelem zisku, nebo jsou o poznání menší. Ostrava měla pravděpodobně to štěstí, že zde došlo před pár lety ke spojení, z čehož se vyvinula studentská akce obřích rozměrů. Také je v Ostravě přeci jen větší množství studentů. Každopádně každý studentský majáles má něco specifického a jejich organizující studentské unie se vzájemně podporuji a navštěvují.

Máte nějakou osobní zajímavou zkušenost z historie ostravského Majálesu – a co byste jeho účastníkům doporučil?

Za těch pár let jsem zjistil spoustu věcí. Třeba to, že na studenty není nikdy dostatečná zima, že trocha deště hrůzu nedělá a že na Majáles Ostrava se dá dostat i Titanicem. Doporučuji snad jen pevnou obuv, pořádnou partu, vstupenku z předprodeje a všechny zvu do majálesového průvodu masek. Budeme se na vás těšit.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.