Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Jak kapela The Truth Is Out There o Velikonocích zbořila ostravský Barrák

Jak kapela The Truth Is Out There o Velikonocích zbořila ostravský Barrák

16.4.2017 17:53 Hudba

Nu metal, crossover, post hardcore, electro a tak dále. V ostravském klubu Barrák se v sobotu večer sešli příznivci kapel Unaffected Evolution, The.Switch a především domácích The Truth Is Out There. V osm hodin večer se klub na Havlíčkově nábřeží začal plnit fanoušky v čepicích s rovným kšiltem a s úsměvy na tvářích. Poklidný zástup pravověrných posluchačů se těšil na zcela nepoklidnou smršť muziky, která v ten večer smetla vše, co jí stálo v cestě.

Zvětšit obrázek

The Truth Is Out There v ostravském klubu Barrák
Foto: Tereza Gonsiorová

Kapela Unaffected Evolution přijela z České Lípy a kdo čekal nějaké zahřívací kolo, byl od prvního úderu do nástrojů těžce na omylu. Styl crossover-progressive, k němuž se kapela hlásí, okamžitě rozhoupal všechny, kteří už v klubu stáli nebo zrovna vcházeli dovnitř. Groove, který odkazoval k časům Rage Againts The Machine se postupně prolínal s velmi vkusně vyrobenými samply a kapela šlapala jako hodinky. Angličtina je v tomto žánru asi nutností, jde především o ten „groove“, na který se fanoušci těší nejvíce.

Dynamika je velkou předností Unaffected Evolution a v tišších pasážích se kapela nadechovala jen k dalším salvám. Doslova ikonou kapely je skvělý a nepřehlédnutelný muzikant s velkými vlasy JFK_II_III, který kromě samplerů obsluhuje klávesy a analogové syntezátory.

Unaffected Evolution pro mě bylo velké překvapení. Hlavy, kývající se v rytmu jsou důkazem toho, že kapela nepřijela z Čech jen proto, aby zahřála místo dvěma slavnějším kapelám.

Sobotní pohoda v klubu Barrák. (Foto: Tereza Gonsiorová)

„Svič maš naposlouchane?“ Zaslechnutý rozhovor dvou lidí v ten večer odkazoval na pražskou kultovní crossover kapelu The.Switch. Už během krátké zvukovky se ozval hutný a nekompromisní tón baskytary a všichni se natěšili na další koncert. The Switch v čele s frontmanem Štěpánem Šatopletem odstartovali svůj koncert a dav pod pódiem začal okamžitě vařit.

Šatopletův hlas během prvních písní zanikal ve skvělém zvuku kytar a celého aparátu. Je to škoda, jelikož The.Switch zpívají česky, a pokud „nemate naposlouchane“, tak máte bohužel smůlu. Naštěstí je mezi fanoušky dost skalních, kteří si se srozumitelností hlavu nelámou a texty znají. The.Switch jsou ještě plní dojmů z nahrávání nové desky. Podařilo se jim splnit sen a odjet do Seattlu, kde novinku natočili. V Barráku tak zazněly skladby jako Tvář a hlavně Kam vedou naše kroky.

Je škoda, že jejich živé hraní je hlavně o „skákání“ , velmi rád bych slyšel více harmonických detailů a nápadů. Postupem času se riffy hrané na dokonalé kytary omrzí. Posluchač, který nezná texty, je odkázaný na odezírání ze rtů fanoušků. Ale živé hraní je především o energii a pražští The.Switch předvedli obdivuhodný výkon. Šatopletovi patří velké uznání za to, jak koncert utáhnul a jak komunikoval s kotlem. Navíc, člověk každý den nevidí kytary tak proklatě vysoko nad pasem!

The Truth Is Out There v klubu Barrák. (Foto: Tereza Gonsiorová)

Jako poslední se v sobotním trojkoncertu představili TTIOT ( The Truth Is Out There). Tato mimozemská formace představuje pro mnohé stále léčbu šokem: Ostrava? Cože, tihle jsou z Ostravy? Ano, jsou.

Je málo kapel v Moravskoslezském kraji, o kterých se dá říct, že mají evropské parametry. A TTIOT mezi ně určitě patří. Od začátku až do konce sobotního setu se z pódia valila naprostá jistota a radost z hudby. Pod pódiem se vytvořil slušný „mosh pit“ a „circle“. Pro kapelu důkaz, že je vše v pořádku.

Už zvuk samotný se od The.Switch lišil barevností a teplým zvukem kytar. Zvuk je to, co je pro kapelu stejně důležité jako projev, jako skladby. Od prvních tónů nás muzikanti brali někam do jiného vesmíru. Ale myslím, že každý z fanoušků se rád nechal unášet pryč, vždyť večer je tak krátký. Z aparátu se valil naprosto nekompromisní crossover, nu metal, post hardcore, post cokoliv…

The Truth Is Out There v klubu Barrák. (Foto: Tereza Gonsiorová)

Skladby z poslední desky vyznívají živě o několik tříd výše než ze studiové nahrávky. Lighthouses, Indigo, What Have We Done byly v ten večer vrcholem koncertu. Příjemným oživením byl i hostující hráč na klapky JFK_II_III z kapely Unnafected Evolution. S TTIOT si zahrál v čerstvé skladbě, kde vystřihl parádní sólo na klavír! Takovou jazzovou vsuvku asi čekal málokdo.

Zpěvák Hanzi si už ke konci koncertu opravdu sahal na dno, ale jeho celkový výkon byl jinak bezchybný. Skvělé byly jeho hlasové modulace s efektem, které použil jako koření a v pravou chvíli. Myslím, že jejich album Lighthouses svým názvem mluví za vše. Majáky jsou vidět a TTIOT jako maják přečnívá a svítí někam do dálky. Je jasné, že Česko už je této formaci dost těsné.

Sobotní trojkoncert v Barráku splnil všechna očekávání a přinesl i příjemné překvapení v podobě Unnafected Evolution. Myslím, že fandové crossover kapel si opravdu museli přijít na své.

Zazněla tvrdá hudba, která nevyvolává v lidech agresi, ale ve zvláštní komunitní harmonii spojuje. Ten člověk, který pak v noci v Ostravě demoloval tramvaj, určitě nebyl na koncertě Unnafected Evolution, The.Switch a TTIOT.

Tomáš Rossi | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.