Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Letos v Porubě postavíme opravdové šapitó, říká šéf festivalu Cirkulum Václav Pokorný

Letos v Porubě postavíme opravdové šapitó, říká šéf festivalu Cirkulum Václav Pokorný

20.4.2017 00:54 Atd.

Ostrava opět ožije pouličním uměním a stane se na několik dní evropským centrem nového cirkusu a pouličního divadla. Od 9. do 11. června 2017 se v kulisách městské památkové zóny v Ostravě-Porubě uskuteční v pořadí již druhý ročník mezinárodního festivalu Cirkulum. Ten opět přinese bohatý program, plejádu účinkujících z celého světa i několik výrazných novinek. K rozhovoru jsme oslovili strůjce této přehlídky Václava Pokorného.

Zvětšit obrázek

Ředitel a dramaturg festivalu Cirkulum Václav Pokorný.
Foto: Martin Grobař

Jako každý významnější festival přicházíte po roce s řadou novinek. Jednou ze zásadních bude vybudování nové scény, a to ve tvaru klasického šapitó. Bylo její vybudování skutečně nezbytné?

K novému cirkusu šapitó patří, takže je to pro nás zadostiučinění. Zvláště proto, že můžeme hrát cirkusová představení v opravdovém prostoru, který s ním neodmyslitelně souzní. Přestože univerzitní aula, kde byla loni hlavní scéna, nám nabízí nádherné divadelní prostředí a je také mnohem jednodušší na přípravu, šapitó je šapitó. Už jen pro tu jedinečnou atmosféru, kdy máš kolem sebe tři sta lidí a jsi s nimi v přímém kontaktu. Zážitek je to nepopsatelný a nic jej nenahradí. Nová scéna zabere přímo na Hlavní třídě prostor o průměru 30 metrů a se svou výškou 11 metrů bude nejvýraznější dominantou festivalu.

Loni byl program postaven na vystoupení cizinců téměř ze všech kontinentů, jak to bude letos?

Program je každoročně postaven na pestrosti uměleckých produkcí a mixu kultur celého světa, dramaturgii proto máme nastavenou obdobným způsobem jako loni. Přijedou k nám umělci a uskupení z celého světa, zastoupena bude například Kanada, Itálie, Finsko, Německo, Makedonie, Izrael nebo Argentina. Poprvé tak přivítáme zástupce jihoamerického kontinentu.

Od prvního ročníku festivalu Cirkulum uplynul necelý rok, je to dlouhá doba ve vývoji nového cirkusu?

Co se týče Česka, tak pokud se nedělají festivaly, tak se myšlení lidí nezmění. Nikdo pořádně neví, co je to nový cirkus, i když v Praze se jedná o fenomén, tam je Mekka této kultury díky zahraničním návštěvníkům a společnostem jako La Putyka a CIRQUEONU.

Jak se tento časový úsek promítne do festivalu CIRKULUM v Porubě, vznikají za ten necelý rok nějaké nové inscenace a projekty, které na něm nesmí chybět?

Gró v tomto směru pro nás vytváří inscenační projekt Cirkus Younak. Jedná se o multižánrový projekt, na kterém se podílí Češi, Slováci a Španělé. Už mají všechny vizualizace a myslím, že to bude velká novinka, pro kulturu obecně, protože jde o představení postavené z neakrobatů, spíše parkuristů, kteří se cirkusu věnují okrajově. Vychází se tak s dostupných možností. Z toho, co je po ruce, protože u nás nejsou cirkusové školy, a na Slovensku už vůbec. Režii představení inspirovaného legendou o Jánošíkovi dělá věhlasný choreograf a jeden z nejlepších režisérů v oblasti nového cirkusu, Španěl Adrian Schvarzstein. Premiéra bude nejdříve v květnu na Slovensku a následně u nás v Ostravě.

Jánošík, není to ta historická postava plná mýtů?

Je to tak, stejně jako jsme my, tedy Cirkus trochu jinak, udělali svůj inscenační projekt MILUJ podle předlohy Romea a Julie, tak tady to bude také nový pohled na klasickou záležitost.

Na prvním ročníku festivalu Cirkulum patřil k vrcholům provazochodec, připravujete podobnou atrakci?

Prozatím ještě nemáme uzavřený program, takže je to tajemství. Uvidíme, kolik získáme financí, protože velkou část rozpočtu jsme uvolnili na stavbu šapitó, které bude stěžejní záležitostí i pro další ročníky. Takže zatím řešíme, jak bude program sestaven a zda se do něj vejde i podobně atraktivní zahájení. Ale už nyní víme, že v rámci páteční zahajovačky vystoupí Ugo Sanchez Jr., Italský performer, který reprezentuje scénu nového cirkusu. Přejeme si toto vystoupení doplnit o velkou choreografii, ale zda a jak ji zrealizujeme, je zatím ve fázi vývoje.

Říkáš, že v Česku chybí cirkusová škola, ale v Ostravě přece provozujete UmCirkum?

UmCikrum, to je škola, kterou vedeme a kde máme sídlo, je to akrobatická průprava. Snažíme se o školu nového cirkusu, bohužel tyto prostory, kde sídlíme, se nám zatím nepodařilo uzpůsobit pro velké trampolíny, což je pro nový cirkus podmínka. Zvláště vysoké stropy, ať si nerozbiješ hlavu, a ty nám tady zatím chybí. Ale už dva roky provozujeme workshopy, akrobacii na šálách, cyr wheel, párovou akrobacii a další cirkusové disciplíny.

Změnil se nějak za to období od prvního ročníku festivalu Cirkulum tvůj život? Původně si zamýšlel, že se tady v Ostravě usadíš?

Paradoxně se vše formovalo do mnoha zajímavých cest, myslím si, že v Česku uděláme zanedlouho jednu z vůbec největších show, jaká tady kdy byla uskutečněna. V Praze na budově Philadelphie, což je velký mrakodrap. Vytvoříme na něm vertikal dancers, akrobacii na šálách a na rychlonavíjácích, za účasti provazochodců. Na budově, která je vysoká kolem sedmdesáti metrů.  Za ten rok jsme vypilovali varietní čísla, nové představení Elvis Presley, máme novou akrobatku Bětku Moravcovou, která pracuje s kruhem, myslím si, že postoupila hodně daleko. Stejně tak i další naši umělci se posunuli v tom, co dělají, takže jsme se snažili naše vystoupení dotahovat do dokonalosti.

Co se týká programu festivalu Cirkulum, dozná ještě nějakých zásadních změn?

Cirkulum scéna se přesouvá na Alšovo náměstí. Na jejím bývalém místě, na kruhovém objezdu, vznikne scéna Kreativní Evropa a ČEZ Family Park s relax zónou. Na Kreativní zóně představíme mladé talenty z rozmanitých společností a spolků, které se věnují nejen disciplínám nového cirkusu, ale třeba i poezii. Budou se prezentovat a mohou si hlavně vyzkoušet reakce lidí na ulici. Kdokoliv se přihlásí, tak může projít naším výběrovým řízením, počítáme s účastí studentů uměleckých škol, zájmových kroužků nebo různých spolků zabývající se uměním.

Objevují se podobně zaměřené festivaly také jinde v Česku?

Nějaké vlaštovky tady jsou, zvláště ve formě buskingu, ale spojení busking, nový cirkus, pouliční divadlo, tak v tom jsme jedineční. V tomto směru bouráme všechny předsudky a lidé se u nás budou nezapomenutelně bavit.

U vystoupení na Cirkulum již nyní v programu uvádíte, že u všech účinkujících půjde o českou premiéru, není to omyl?

Není, nikdo z nich tady ještě nebyl, kromě členek Cirkusu Younak, které už tady hrály. Ovšem žádné interiérové představení, které na Cirkulum bude, se ještě v Česku neobjevilo.

Existuje vazba nový cirkus a kouzelnictví? Jde to k sobě?

Nový cirkus je propojení čehokoliv kýmkoliv kamkoliv. Nonverbální divadlo, patří k tomu komedie i hluboké zamyšlení, emoce, pocity.  Kouzelnictví si dnes opět získává prestiž od doby, kdy zanikala varieté a tento obor se neměl kde rozvíjet. Má to jedinou nevýhodu, kouzelník nemůže počítat s mikromagií, tu by publikum moc nevnímalo, je zapotřebí ukazovat velké věci. Viděl třeba jsem úžasné francouzské představení propojující akrobacii nového cirkusu s kouzelnictvím.

Jste připraveni na to, aby do Ostravy mohlo přijet publikum odjinud?

Snažíme se takto rozšířit. Jsme zaměřeni hlavně na Moravskoslezský kraj. Čím více lidí Cirkulum uvidí, tím to bude lepší, chceme, aby se do povědomí lidí dostal nový druh kultury. Nový druh zážitku pro lidi. Chceme, aby je to motivovalo k dalším kreativním věcem. Myslím, že v umění neexistuje konkurence a jde o to, abychom se navzájem motivovali.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.