Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Básníci a muzikanti vzpomenou na Butterfly Effectu na oběti drog i další zesnulé kamarády

Básníci a muzikanti vzpomenou na Butterfly Effectu na oběti drog i další zesnulé kamarády

3.5.2017 00:00 Obraz & Slovo

Obnovená punková kapela Roleta někdejšího bubeníka Kazachstánu Jirky Geršla, básník Petr Hruška, poeta a písničkář Jura Veska, kapela Empty Pipen, karlínský spisovatel a hudebník Jan Čumlivski s projektem Banana Split a Jeho Moralisté a mnozí další účinkující jsou očekáváni na VII. ročníku Butterfly Effectu. Akce startuje v pátek 5. května v 19 hodin v ostravském Hudebním bazaru.

Zvětšit obrázek

Miroslav Chudej na minulém ročníku akce Butterfly Effect.
Foto: Jan Baka

Ta paní je pořád nablízku. A tam, kde jsou múzy, kmotřička Smrt kosí nějak v předstihu, letos už si vzala mimo jiné ostravské spisovatele Jaroslava Žilu (1961-2017) a Hnáta Daňka (1959-2017), a také na ně se bude vzpomínat na pátečním Butterfly Effectu. Celá akce ovšem vznikla již v roce 2011, aby připomněla devatenáctiletou studentku Dorotu, oběť předávkování heroinem.

„Od počátku byl Butterfly Effect koncipován jako vzpomínka na oběti drog a jiných závislostí. Předčasně ale odcházejí další kamarádi, které jsme vídávali v Hudebním bazaru. Letos to byli právě literáti Jarda Žila a Hnát Daněk, takže budeme rádi, když diváci vzpomenou i na ně. Respektive i na všechny další zesnulé kamarády a přátele, prostě na své mrtvé, každý z nás se se smrtí nějak potkává,“ říká spoluorganizátor akce Ivan Motýl, mimo jiné spolupracovník kulturního deníku Ostravan.cz.

Na předchozích ročnících Butterfly Effectu spisovatel Jaroslav Žila nikdy nescházel. Čítával básně, jednou i povídku, vždy však byla v textu přítomna smrt, jak si to žádalo téma celého setkání. Vše totiž souvisí se vším, neviditelné nitky spojují jednotlivé osudy. Když 6. května 2010 zemřela devatenáctiletá Dorota, její tehdejší spolužačkou ve třídě zábřežského gymnázia byla začínající básnířka Natálie Paterová. Ta posléze vydala velmi inspirativní prvotinu Uvnitř kosti duhy, stala se uznávanou poetkou, a když se dozvěděla o nečekaně rychlé smrti Jaroslava Žily, napsala tyto verše:

Včera se dozvíš – má půl roku života
dneska se dozvíš – zemřel.
V Berlíně se vrabčák koupe v kaluži
Jaroslav Žila zemřel.

Báseň Natálie Paterové samozřejmě zazní i na Butterfly Effectu a z pódia se bude linout i spousta dalších veršů (a některé vizualizace básní Egona Bondyho či Magora promítne Monika Horsáková). Čtenáři Petra Hrušky pak očekávají, že zazní básně z jeho nové sbírky s názvem Nevlastní, jejíž vydání je na spadnutí. Poeta a kardiochirurg Radovan Jursa se zase se smrtí potkává téměř denně v práci, což je v jeho poezii víc než patrné. A také básník Vladimír Jaromír Horák často přemítá o druhém břehu, verše budou číst i Petr Szyroki, Monika Kubicová či Ondřej Hložek.

Trumpetista Bohuš z valašské kapely Ležérně a vleže si mimo jiné vezme na starost „pietní sólo“ na úvod celého programu, po němž se ujme fujary legendární ostravsko-kysucká mánička Mirek Chudej. Majitel nakladatelství Protimluv Jiří Macháček zase připravuje hudební vzpomínku na Jaroslava Žilu, jemuž jen krátce před smrtí vydal knihu povídek Nikdo tady není.

Diváci uslyší i kapelu Prýskač založenou Františkem Hruškou či poetickou improvizaci a básně Martina Dytka.

Z Valašska přijede i Marek Holík a Duševní otřes čili exkapela legendárního uskupení Spytihněv. „Se Spytihněvem hrál loni na Butterfly Effectu i baskytarista Nejez, který už také nežije. Bohužel, srazil ho vlak a na místě zemřel. Architekt a vynikající člověk,“ vypráví Marek Holík, s jakým smutkem v duši letos přijede do Ostravy. Jakoby nestačilo, že býval přítelem předávkované Doroty.

Butterfly Effect tak opět bude akční obdobou zatím veřejně nevystavené sochy Padlý anděl sochaře Stefana Milkova, která je rovněž poctou obětem závislostí. Seznam těchto obětí je ale nekonečný a hlavně denně se ohromně rozšiřující. A slavná jména se na něm střídají s těmi zcela neznámými, s „vojíny XY“: Jimi Hendrix, XY, Janis Joplin, XY, Jim Morrison, Brian Jones, XY, Keith Moon, XY, Kurt Cobain, XY, Petr Kalandra, XY, Jiří Schelinger, XY, Ivan Wünsch, XY, Pavel Ambrož Homér, XY, Stanislav Cigoš, XY, Jan Balabán, XY, Pepa Streichl, XY, Miroslav Sabev, XY, Hnát Daněk, XY…

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.