Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Letos se rozšíříme až k Loděnici pod hradem, říká pořadatel Slezskoostravského Rock-Festu Marcel Pažický

Letos se rozšíříme až k Loděnici pod hradem, říká pořadatel Slezskoostravského Rock-Festu Marcel Pažický

12.5.2017 05:52 Hudba

Jubilejní Slezskoostravský Rock-Fest čekají drobné inovace. Nikoliv po dramaturgické stránce, ale zásadní je termínová změna. Letos totiž tato rock-metalová přehlídka obsadí areál Slezskoostravského hradu už v sobotu 3. června. Navíc se jedna ze scén přemístí do nedaleké Loděnice pod hradem. Další podnětné informace týkající se desátého ročníku tohoto oblíbeného festivalu prozrazuje za organizátorský tým Marcel Pažický.

Zvětšit obrázek

Pořadatel Slezskoostravského Rock-Festu Marcel Pažický.
Foto: Petr Bidzinski

Jaké jsou vaše aktuální pocity, co se týká příprav? Probíhá vše podle plánu? 

Aktuální pocity jsou velmi pozitivní. Celý letošní ročník hudebního festivalu Slezskoostravský Rock-Fest je v podstatě připraven a finančně zajištěn. Přípravy pochopitelně probíhají poctivě a velmi intenzivně, aby jubilejní desátý ročník festivalu proběhl ke spokojenosti všech návštěvníků.

Chystáte ve srovnání s předchozími roky nějaké změny? Odmyslíme-li fakt, že po dramaturgické stránce je vše „při starém“, v dobrém slova smyslu… Vedle osvědčených a řekněme populárních kapel, dostanou šanci i mladí (většinou regionální) muzikanti… 

Ve srovnání s předchozími ročníky dojde k jedné zajímavé změně, a tou je skutečnost, že doprovodný program festivalu se uskuteční na soutoku řek Ostravice a Lučiny na Loděnici pod hradem, kde se budou konat různé zajímavé aktivity a také zde bude umístěna třetí festivalová hudební scéna. Ta bude pro příchozí zcela zdarma. Dramaturgie festivalu se ani letos výrazně nemění. Představí se několik populárních rock-metalových kapel celorepublikového významu, ale na festivalu vystoupí také mnoho zajímavých hlavně regionálních klubových účinkujících, kteří opět dostanou šanci představit se na větší akci.

Obecně platí, že každý festival zápasí s tím, že jeho organizátoři mají nějakou představu, následně dochází k různému debatování, ladění termínů, kompromisům. Bylo tomu tak i ve vašem případě, anebo se dá říci, že většina kapel, na které jste si ukázali, nakonec přijede?  

Termín festivalu je jasný už od léta minulého roku, kdy jsme se rozhodli posunout termín na první sobotu v červnu a tím i „otevírat“ bohatou festivalovou sezonu v Ostravě i okolí. Představy o vystupujících jsou po celý rok živé. Ale jediná změna, na kterou jsme byli nuceni přistoupit, byla, že Tublatanka odřekla v lednu vystoupení z osobních rodinných důvodů zpěváka Maťa Ďurindy. Poté jsme se hned domluvili na vystoupení kapely Alice v čele se skvělým Danem Bártou a jsme za to moc rádi vzhledem k tomu, že vystupují opravdu exkluzivně jen na několika málo akcích v rámci festivalové sezony. Takže všechny kapely, které jsme oslovili, přijedou.

Je pro vás výhodou fakt, že festival se koná v areálu hradu, což není úplně typické koncertní prostředí? Je tato skutečnost pro kapely lákavá? 

Nevím, jestli je to výhoda. Jaké je typické venkovní koncertní prostředí? Hudební koncerty se můžou konat snad všude a prostředí Slezskoostravského hradu velmi mile zaujalo zatím snad všechny účinkující v historii festivalu. Navíc pro návštěvníky je v tomto areálu zajištěn veškerý servis, možná by se mohlo říct, že dokonce komfort pro strávení příjemného zážitku.

Každopádně letos nemáte v programu žádnou zahraniční hvězdu, jakou v minulosti byli například Blaze Bayle nebo třeba Dog Eat Dog. Proč? Zkoušeli jste vůbec někoho oslovit, anebo jste tentokrát chtěli vsadit pouze na domácí kapely? 

V letošním roce jsme žádné zahraniční hvězdy neoslovovali. Na zahraniční kapely se soustředily jiné festivaly a my si myslíme, že je v Česku ještě pořád spousta skvělých formací, které naše návštěvníky zaujmou. Je to vidět i na zvýšeném zájmu o festival v tomto roce.

Zavedené regionální kapely budou reprezentovat Doga, Limetal, Salamandra, jinými slovy kapely spíše melodického ražení… Je to záměr?

Jsou to skvělé a příznivci rockové hudby velmi žádané kapely. Proto u nás budou hrát a některé ne poprvé. Kapela Limetal má úspěšné nové CD a k Ostravě chlapci neodmyslitelně patří. Na to jsme hrdi a moc se na ně těšíme.

Výrazné zastoupení mají také mladé, respektive ne zas tak známé regionální kapely jako Nahum, Cocaine Party, Up!Great, Animal Rock, Public Relations, Element, Sækədʒəwiːə… Proč jste tentokrát vybrali zrovna tyto? 

Výběr byl těžký… Jedna z nosných myšlenek hudebního festivalu Slezskoostravský Rock-Fest je od samého počátku podpora regionální mladé rockové klubové hudební scény a v tomto hodláme pokračovat i v budoucnu. Máte se na co těšit, myslím si, že tyto kapely mnohé překvapí a přesvědčí o své kvalitě.

Po delší době zahrají v Ostravě také brněnští Root, což by mohlo být velké lákadlo… Měli jste k této volbě nějaký speciální důvod?   

Nic zvláštního v tom nehledejte. Je to prostě skvělá, dá se říct, že již legendární kapela, která na tento rock-metalový festival patří.

V úvodu jste už zmínil, že oproti loňskému roku se nebude třetí festivalová scéna nacházet před areálem hradu, ale v areálu nedaleké Loděnice pod hradem. Můžete objasnit, co vás k tomuto kroku vedlo?

Propojení Slezskoostravského hradu s Loděnicí pod hradem v rámci festivalu nám přišlo jako velice zajímavé řešení pro všechny, ať už návštěvníky samotného festivalu nebo ty, kteří se přijdou podívat na doprovodný program k řece. Ten bude zcela zdarma. V rámci tohoto doprovodného programu umístíme hudební scénu přímo v meandru řeky Ostravice, kdy přímo před vystupující kapelou bude řeka a sledující návštěvníci budou moci dění na podiu sledovat z druhého břehu nebo také ze zapůjčených lodiček.

Mimochodem 3. června se koná také hojně sledované finále fotbalové Ligy mistrů… Neuvažujete tedy o instalaci televizního plátna s tím, že by byla možnost také sledovat přímý přenos tohoto zápasu?  

Takových finále fotbalové Ligy mistrů ještě bude…Ale jubilejní 10. ročník hudebního festivalu Slezskoostravský Rock-Fest je jenom jednou. Ale až bude jednou ve finále Ligy mistrů Baník Ostrava, určitě to zvážíme.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.