Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Do Ostravy se v sobotu vrátí František Josef I. Tentokrát s císařovnou Sissi a stráví zde celé odpoledne

Do Ostravy se v sobotu vrátí František Josef I. Tentokrát s císařovnou Sissi a stráví zde celé odpoledne

31.5.2017 00:02 Atd.

Mimořádnou kulturní akcí nazvanou Návštěva císaře v Ostravě aneb tentokrát přijde i Sissi!!! se v sobotu 3. června zapojí Národní divadlo moravskoslezské k 750. výročí od první písemné zmínky o městě Ostrava. Akce pro celou rodinu začne v 15 hodin na Hlavním nádraží v Přívoze, kam císař a jeho doprovod přijede a kde zahájí svou pouť městem. Hlavní inspirací pro tuto akci je také divadelní hra Viliama Klimáčka Sissi (Útěky Alžběty Rakouské), která bude v české premiéře uvedena 8. června v Divadle Jiřího Myrona.

Zvětšit obrázek

Masarykovo náměstí v roce 1906, kdy bylo vše připraveno na příjezd císaře Františka Josefa I.
Foto: Archiv

Je všeobecně známo, že rakousko-uherský císař František Josef I. navštívil za svého života Ostravu, a to dokonce dvakrát. Poprvé – pouze nakrátko – 20. října 1880 a podruhé 28. června 1906. Tato druhá návštěva již proběhla s veškerou možnou pompou a zapsala se do dějin Ostravy také díky dochované fotodokumentaci.

František Josef I. v roce 1906 zavítal do Ostravy. (Foto: Archiv)

„Naším cílem však není tuto návštěvu historicky věrně rekonstruovat, nýbrž se jí nechat inspirovat a nabídnout Ostravanům možnost přenést se na jedno odpoledne do časů habsburské monarchie a pokusit se proměnit současnou Ostravu v Ostravu přelomu 19. a 20. století, Ostravu císařovny Sissi, která naše město sice nikdy nenavštívila, ale svou stopu v něm zanechala dodnes,“ říká dramaturgyně činohry Sylvie Rubenová.

Akce tedy začíná v 15 hodin na Hlavním nádraží, kde společně s Ateliérem pro děti a mládež při NDM organizátoři přivítají Františka Josefa I. Díky Dopravnímu podniku Ostrava se pak budou moci Ostravané projet s císařem historickou tramvají, poté bude následovat oficiální přivítání císaře a jeho doprovodu u katedrály Božského Spasitele za účasti Klubu českých velocipedistů v Hrabové a Operního studia NDM. Následovat bude menší zastavení v klubu Atlantik, jenž se na jedno odpoledne promění ve vídeňsky laděnou kavárnu z přelomu století a kde také proběhne soutěž o nejlepší vídeňský štrůdl.

Krátce po šestnácté hodině se z kavárny Atlantik vydá průvod s císařem Františkem Josefem I. a jeho doprovodem do Husova sadu. Průvod se zastaví u kaple sv. Alžběty v Husově sadu, kterou nechali vystavět občané Ostravy na památku zavražděné a všemi milované císařovny.

„Pak budeme očekávat příjezd arcivévodkyně Žofie z Jiráskova náměstí v doprovodu Klubu vojenské historie Ostrava a vydáme se směrem k Nové radnici na Prokešovo náměstí,“ doplňuje program manažerka mimořádných projektů NDM Andrea Dortová.

Zastavení u Nové radnice se uskuteční přibližně v 17 hodin. Zde zazní oslavná salva vojáků a slavnostní předání dekretu velocipedistům k výročí založení jejich klubu.  „Poslední přesun průvodu bude do Komenského sadů, kde přibližně v 17.30 celá akce vyvrcholí,“ dodává Dortová.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.