Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Mezinárodní folklorní festival ve Frýdku-Místku úspěšně bojoval s průtrží mračen

Mezinárodní folklorní festival ve Frýdku-Místku úspěšně bojoval s průtrží mračen

17.6.2017 00:35 Atd.

Letošní již 23. Mezinárodní folklorní festival Frýdek-Místek sice běží již od úterý 13. června, hlavní festivalový program ale organizátoři umístili do tří závěrečných dnů týdne. V předtuše zhoršení počasí pak rozhodli v pátek před zahájením třídenního folklorního maratónu a po poradě s vedením města, že se celý festival přestěhuje z náměstí v Místku do haly Polárka. Přesto si počasí vybralo svou daň a ČSAD Frýdek-Místek musela nasadit evakuační autobus, aby se někteří účinkující dostali přes ulice zatopené proudy vod z průtrže mračen v krojích bez úhony na místo vystoupení.

Zvětšit obrázek

Na festival do Frýdku-Místku dorazil i soubor z amerického Utahu.
Foto: Ladislav Vrchovský

Vše bylo nakonec zvládnuto na jedničku a diváci, kteří postupně během odpoledne a večera zcela zaplnili improvizované hlediště na ploše sportovní haly, mohli prakticky bez zdržení sledovat program nabitý atraktivními vystoupeními souborů z České republiky i ze zahraničí.

Začátek téměř pětihodinového programu patřil domácí Ostravičce – folklornímu dětskému souboru, který založili před pětatřiceti lety manželé Marie a Stanislav Novákovi. Soubor, který ve své kategorii patří k tomu nejlepšímu v celé České republice, pozval svým vystoupením diváky na výroční pětatřicátý koncert, který proběhne letos v listopadu. A pozvánka to byla více než lákavá: sólové i sborové zpěvy velmi talentovaných dětských zpěváčků a taneční výkony několikrát roztleskaly publikum.

Děti ze souboru Ostravička. (Foto: Ladislav Vrchovský)

Následující vystoupení slovenského mládežnického folklorního souboru Malý vtáčnik z Prievidze přineslo obvyklý slovenský temperament ve dvou pásmech. Kosci, taneční a pěvecké číslo, bylo o kosení trávy. Následující Jurko Jánošík už se pohyboval někde mezi divadlem a folklorem – tancem a písničkami v dramatické choreografii. Tanečnící a zpěváci Malého vtáčnika v podstatě převyprávěli celou pověst o slavném zbojníkovi.

První páteční festivalový blok pak doplnila vystoupení polského souboru Lubuski ze Zelene Gory, Žerotín ze Strážnice a Jiskra z Plzně. Celý blok byl důmyslně uspořádán: střídání pomalejších honosných polských tanců se strážnickými verbuňky a západočeskými mateníky včetně odlišných charakteristických hudebních doprovodů typických pro každou oblast bylo velmi poutavé.

Hlavní část pátečního večera patřila zahraničním hostům. Zahajovací vystoupení proslaveného souboru Stavbár ze Žiliny potvrdilo neutuchající oblibu slovenského folklóru v Čechách a na Moravě.

Vrhači vlajek z Itálie. (Foto: Ladislav Vrchovský)

Italský soubor Sbandieratori Ducato Caetani je ojedinělým zjevem mezi všemi, kteří do zahraničí vyvážejí italské tradice. V tomto případě jde o šest set let staré umění „vrhačů vlajek“. V dávných dobách toto umění sloužilo coby signální soustava pro bojující ve středověkých bitvách. Dva trubači, šest bubeníků a deset vlajkonošů v historických kostýmech předvedlo mimořádně poutavou podívanou, která publikum provedla kompletním vývojem bitvy a umožnila vcítit se do historického kontextu a atmosféry dávných časů.

Až z Velikonočního ostrova v Tichém oceánu přijel do Frýdku-Místku soubor Here Ma ´Ohi. Tanečníci předvedli Tanec ptačího muže, který patří k místní tradici: dospívající mladíci musí na Velikonočním ostrově přeplavat záliv plný žraloků, aby z protějšího ostrova přinesli vzácné ptačí vejce a tím potvrdili svoji dospělost. Součástí vystoupení byl i bojový tanec Hoko, prapůvodní tanec známého tanečního projevu novozélandských ragbistů Hoko-haka.

Členové souboru Here Ma ´Ohi. (Foto: L. Vrchovský)

Předposledním číslem programu bylo vystoupení dagestánského tanečně-hudebního seskupení Ozvěna hor z Machačkaly. Tradiční taneční umění všech národnostních skupin žijících v dagestánských horách nadchlo publikum vysokou úrovní tanečního projevu plného akrobatických i poetických prvků.

Z amerického Utahu přijel American Rhythm z města Provo, jeden z celku deseti amerických folklorních souborů, které ve Spojených státech amerických existují. Mladí muzikanti a tanečníci roztančili halu Polárka – country tance, dřeváčkové tance, které jsou základem stepařského umění, a písně známé na celém světě, to všechno dohromady bylo výborným úvodem pro noční taneční lidovou veselici.

Sobotní program je z důvodu přestěhování festivalu do haly Polárka upraven. Všechno začne ve 13.15 hodin koncertem dechové hudby Javořinka. Od 14 hodin poběží v hale výtvarná dílna pro děti spolu s vystoupením dětských souborů Ondrášek, Malá Ostravica a Ostravička. V 15.30 se v pořadu Děti od sousedů představí dětští tanečníci a zpěváci z Polska a Slovenska. Od 16.30 je na programu přehlídka nejlepších zpěváčků z regionu. V 17.30 zazní písně ze Slezska, Moravy  a Čech v provedení souborů Slezan Český Těšín, Žerotín a Jiskra. Velkým lákadlem je vystoupení souborů Ostravica a Stavbár, které pod názvem Z obou stran Beskyd začne v 19 hodin. Od 20 hodin pak návštěvníci opět uvidí všechny již vyjmenované zahraniční hosty z celého světa, tentokrát včetně souboru z jihoamerické Kolumbie. Festival pokračuje i v neděli 18. 6. ve 14.15 koncertem Šuba Duba Bandu před halou Polárka, v 15 hodin Galakoncertem  a v 19 hodin slavnostním zakončením v Národním domě.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.