Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Lidskou pyramidu před Novou radnicí vytvoří 150 Katalánců, říká ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová

Lidskou pyramidu před Novou radnicí vytvoří 150 Katalánců, říká ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová

21.6.2017 05:41 Atd.

Velkolepý festivalový průvod na nové trase zahájí v Ostravě v pátek 30. června nevídanou přehlídku katalánského umění, která bude součástí Festivalu v ulicích i oslav 750 let od první písemné zmínky o městě. K vidění budou katalánské tradice zapsané na listinu kulturního dědictví UNESCO, zejména proslulé lidské pyramidy dosahující výšky i více než deseti metrů. Novinkou je rozšíření Festivalu v ulicích až na Slezskoostravský hrad a k jeho okolí. O tom, jak bude netradiční přehlídka koncipována, hovoří Petra Hradilová, ředitelka a dramaturgyně Festivalu v ulicích.

Zvětšit obrázek

Ředitelka ostravského Festivalu v ulicích Petra Hradilová.
Foto: Festival v ulicích

Festival v ulicích sice začne až v pátek 30. června, ale katalánská výprava přijede prý už o několik dní dříve. Bude to znamenat i nějaké rozšíření programu?

V podstatě začneme už ve čtvrtek večer. Den před Festivalem v ulicích se v centru PANT uskuteční přednáška, beseda a výstava na téma Katalánska. Pozvání přijali zástupci Katalánců, kteří představí svůj ostravský program a budou připraveni odpovídat na otázky. Kdo bude chtít, může se od nich dozvědět konkrétní informace s jakým programem a proč do Ostravy přijíždějí.

V jaké fázi jsou přípravy akce, co je momentálně na pořadu dne?

Momentálně dotahujeme detaily, aby všechno klaplo. Ladíme vše společně s městem, protože jde o součást oslav 750 let Ostravy. Pilujeme zdánlivé drobnosti, ale pro nás velmi důležité záležitosti ohledně organizace, například k doprovodnému programu anebo i k samotnému průvodu, který bude pro Festival v ulicích stěžejní.

V čem bude festivalový průvod jinačí než ty v předchozích letech?

Bude mít novou trasu, povede z Prokešova náměstí na Masarykovo náměstí. Dříve se chodilo jen po centru, vždy po pěší zóně, což nebylo až tak složité. Nyní půjdeme po silničních komunikacích, navíc je trasa komplikována rekonstrukcí Českobratrské ulice. K tomu se připojí obří loutky, které s námi v průvodu půjdou. Jsou velmi vysoké a ani přes veškeré úsilí se nám nepodařilo najít trasu, po které bychom se všemi společně prošli. Některé z nich měří přes čtyři a půl metru a pod trolejemi si s nimi neporadíme, takže nás budou muset čekat na nějakém strategickém místě.

V kolik hodin průvod vyrazí?

Výchozí bod je stanoven na pátek 30. června v 16 hodin přímo od Nové radnice na Prokešově náměstí, ale už zhruba hodinu předtím budou loutky nebo draci vystaveni, aby se na ně návštěvníci mohli přijít s předstihem podívat, sáhnout si a vyfotit se s nimi. Ve foyer radnice lidé uvidí výstavu katalánské kultury, která bude přivezena přímo z Barcelony z tamního muzea. Kromě toho, že už tady pod střechou proběhne úvodní tanec, tak hlavní signál k zahájení průvodu nastane okamžikem stavění lidské pyramidy. U této události by nikdo neměl chybět, protože půjde o stavění první z věží tohoto typu. Bude provedena v celé své kráse, za použití sto padesáti lidí. Ve chvíli, kdy bude hotova, srotíme se do průvodu a vyrazíme na trasu. Pomalu za rytmu bubnů půjdeme na Masarykovo náměstí. Odtud po určité chvíli návštěvníci vyrazí na Černou louku nebo pod hrad, kde se bude konat program v celé své šíři.

Samotný průvod bude v režii katalánských umělců? A s jak velkou účastí na něm počítáte?

Nikoliv, půjde především o společnou oslavu Festivalu v ulicích a 750 let od první písemné zmínky o Ostravě. Základ vytvoří na 300 Katalánců, možná i více, protože s sebou vezou hosty, přijedou s nimi i španělští novináři. Ostravy má už v těchto dnech v Katalánsku velkou publicitu, lidé se tam dovídají, kam jejich přátelé pojedou. Minulý rok jsme měli na tři tisíce lidí a letos jich očekáváme i více, lákadlo stavění věže je podle mne opravdu velké.

Jak se mezi sebou doplní obě aktivity, nebude některá z nich na úkor druhé?

Festival v ulicích a Oslavy 750 let budou probíhat paralelně. Nikdo nebude ochuzen. Lidé by měli mezi scénami plynule přecházet. Budeme mít dvě významné scény, na Černé louce a na Slezskoostravském hradě. Program bude gradovat v sobotu, ve večerních a nočních hodinách návštěvníci uvidí, co k nám Katalánci přivezli, včetně takových atrakcí jako je hořící rum v kádích. Chceme, aby lidé korzovali mezi Černou loukou a areálem hradu podobně, jako to bylo za starých časů, když se tady konal festival Colours of Ostrava.

Jak podle vás dva hlavní festivalové dny promění centrum Ostravy?

Nejde jen o samotný program, myslím, že už jen svou přítomností před samotným festivalem Ostrava pocítí určitou změnu. Tři sta Katalánců, kteří přijedou, to už je nějaká masa, nejde o ten typ umělců, kteří se zavřou na pokoj a poté vyjdou na pódium, je to celá komunita, která k nám přiváží své tradice, na kterou jsou neskutečně hrdi. Přijedou rodinné klany, které neustále pilují stavby lidských věží, chlubí se tím a pak soutěží a jsou známi vzájemnou rivalitou. Pocházejí z různých oblastí Katalánska, jednotlivých vesnic, které mezi sebou soupeří, nemají se rádi, protože každá svou věž považuje za tu lepší. Myslím si, že by mohli změnit atmosféru v Ostravě a přiblížit ji Katalánsku jako takovému.

Zmiňte prosím na závěr, jaká bude kromě katalánské kultury další hlavní náplň Festivalu v ulicích…

Minule to bylo koncertní vystoupení Jaroslava Uhlíře, při kterém zpívaly malé děti a bavili se i senioři. Letos sázíme na pana Ondřeje Havelku s Melody Makers, protože i to je hudba, která přitahuje různé generace napříč věkovým a sociálním spektrem. Máme taháky pro mladé, jako jsou Lenny, Thom Artway nebo Xavier Baumaxa. V rámci Festivalu v ulicích se uskuteční také druhý ročník hudební supersoutěže Jump Into Colours, tentokrát se jí zúčastní čtyři vítězové hudebních soutěží. Další dvoudenní program organizuje Campus Palace na Smetanově náměstí a kromě toho se chystá mnoho samostatných programů v Domě umění či v klubu Fénix na Masarykově náměstí. Přivítáme i kohokoliv dalšího – kdo bude chtít přijít, může si stoupnout na nároží a hrát, jsme festival otevřený všem a věříme, že se k nám připojí celá řada dalších lidí, i kdyby hráli třeba jen na ulici do klobouku.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.