Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Největší evropské diskusní fórum Meltingpot po roce slavilo úspěch. Máme z toho až husí kůži, říká jeho ředitel

Největší evropské diskusní fórum Meltingpot po roce slavilo úspěch. Máme z toho až husí kůži, říká jeho ředitel

23.7.2017 10:03 Atd.

Paralelně s vyprodaným hudebním festivalem Colours of Ostrava probíhalo mezinárodní diskusní fórum Meltingpot. Přijelo na něj přes 190 osobností, často světoznámých, z mnoha končin planety. Lidí si mohli vyslechnout třeba i příběhy známých hudebních hvězd, a to často v bezprostřední blízkosti tváří v tvář. Někdy nebylo k hnutí, což byl případ debat s rockovými a popovými zpěváky, třeba zpěvačkou LP a zpěvákem Midnight Oil Peterem Garettem, ale také s evengelickým knězem Markem Gungorem, který hovořil v zaplněné vítkovické hale Gong.

Zvětšit obrázek

Z přednášky Marka Gunkora v Gongu.
Foto: Michal Berger

O známé tváře přitom nebyla nouze po celé čtyři dny, například Tomáš Hanák zaplnil sál se svou přednáškou o Vietnamu, kdy podal expresivní hodinový výkon, přesto měl dle svých slov málo času na to, co chtěl říci. K divákům se dostala i méně známá fakta z totalitního režimu v rámci ostravské historie, což byl případ odsouzených umělců za činnost v Divadle Waterloo. Za čtyři dny osmi scénami podle pořadatelů proteklo přes dvacet tisíc návštěvníků.

„Pocitově zájem návštěvníků o Meltingpot zatím hodnotíme jako úspěch, ale celkové zhodnocení chceme provést až v klidu za jistou dobu. Každopádně, a to říkám s velkou pokorou, když jsme pořád na začátku a musíme se naučit spoustu věcí, v tuto chvíli jsme největší diskusní fórum minimálně v Evropě. Občas z toho máme husí kůži. Je zvláštní vidět v okamžiku, když hrají velké a slavné kapely, narvané sály Meltingpotu, kde se často řeší palčivá a náročná témata. Mladí lidé jim naslouchají, což je určitě velký úspěch, sály byly plné,“ uvedl Antonín Parma ředitel Meltinpotu.

Některé sály byly občas zaplněny méně, jiné ale zase přetékaly zájemci natolik, že se do nich prakticky nedalo vstoupit. „Bodů s obrovským zájmem publika bylo hodně, už jen třeba úvodní diskuse ekonoma Tomáše Sedláčka s knězem Zbigniewem Czendlikem vzbudila obrovský ohlas. S nadšením byl přijat panel, který řeší možnosti Youtube a záležitosti internetu, obrovský úspěch měl i válečný zpravodaj Ben C. Solomon. Evangelický pastor Mark Gungor vyprodal Gong, slavný český cestovatel Miloslav Stingl měl také zaplněný Gong. Ind Sugata Mitra měl téměř tisíc lidí na prezentaci své školy v Cloudu, byl to doslova fascinující příspěvek k tématu vzdělávání. Každý, kdo může ovlivnit kvalitu vzdělávání v České republice, by měl slyšet to, co pan Mitra říkal,“ popisuje některé z největších úspěchů fóra Antonín Parma.

Pozoruhodná byla také scéna Reflex Music Alarm, kde se střídaly hudební osobnosti, zpěvačka LP, zpěvák Peter Garret, bubeník Sola Akingbola, ale také čeští Michal Hrůza nebo Jaroslav Švejdík, lídr kapely Priessnitz. Hrůza se přitom nebál velmi otevřeně hovořit o svém mediálně sledovaném úrazu na Stodolní ulici. Spisovatel Ivan Binar, hudebník Edvard Schiffauer a režisér Petr Ulmann přišli vypovědět o příběhu svého uvěznění za normalizace, když je komunistický režim odsoudil k žaláři za parodii v kusu Syn pluku.

O jisté drama se postaral neznámý zloděj, který v pátek večer odcizil Reflexu oficiální matrici k novému filmu známého režiséra Igora Chauna pod názvem Nepřesaditelný o kontroverzním reportérovi Jiřímu X. Doležalovi. Naštěstí se podařilo sehnat záložní kopii. Následná diskuse byla velmi živá s ukázkou, jak opravdu originálně reagovat na dotazy diváků. Igor Chaun se třeba neváhal zeptat, zda je dotazující s odpovědí spokojen.

Tomáš Hanák na Meltingpotu. (Foto: Martin Jiroušek)

Herec Tomáš Hanák na Meltingpotu odpovídal někdy tak, že se k podstatě dotazu dostal až po sáhodlouhé peripetii a mnohdy nechal dotazujícího v nejistotě k tématu, na které se vlastně ptal. Což svým způsobem patří k Hanákovu stylu, takže divák i tak mohl být spokojen. Michal Hrůza svou talk show pojal zase tím způsobem, že za každou jemu položenou otázku se na oplátku on sám ptal publika a dával mu hádanky, které odměňoval předáním svého CD.

Ostrava participovala také na scéně nazvané symbolicky Voices of Freedom, umístěné vysoko v podkroví. „V sále nebylo k hnutí, šlo o scénu věnovanou vysvětlení historických souvislostí a všeho, co se děje dnes. Je to jedna z cest, jak se dá kultivovaně edukovat mládež,“ vysvětluje Antonín Parma. Debaty nebylo jednoduché ukočírovat, například disidentka Petruška Šustrová mělo co dělat, aby v roli moderátorky přiměla své hosty Martina C. Putnu a Pawla Kowala z Polska, aby se k tématu o carském Rusku vyjadřovali v přijatelné časové posloupnosti, což se sice nedařilo, ale na dramatičnosti tématu to spíše přidalo.

Vařící se mozky v sálech Meltinpotu přinesly i své oběti. V závěrečný den odpadnul jeden z nejvíce žádaných moderátorů, s Ostravou spjatý Tomáš Etzler. Podle informací měl naloženo tolik povinností, že z důvodu velkého nasazení ztratil hlas. Kromě něj se diváci na fóru nedočkali také známého filozofa Václava Bělohradského, který si ještě před jeho začátkem zranil nohu.

Zpěvačka LP na fóru Meltingpot. (Foto: Michal Berger)

Spousta lidí se na některé diskuse vůbec nedostala.  „Stalo se to třeba u zpěvačky LP. Šlo o případ obecně známých jmen. Prostorové možnosti jsou omezené, ale má to své kouzlo. V momentu, když by někteří z tak známých lidí vystoupili ve větším sále, tak by setkání s nimi přišlo o autenticitu. Unikátní je, že jejich příznivci mohou pobýt v jejich blízkosti, takže místo tři tisíc lidí se na ně dostanou třeba jen tři stovky zájemců,“ popisuje unikátnost Meltingpotu jeho ředitel.

Každopádně Meltingpot v areálu Provozu Hlubina šlo i přes jisté výjimky brát jako klidovou, oddechovou zónu, kde se dalo v pohodlí posedět nebo i poležet a v případě zájmu sledovat své vyvolené i z balkonu Music Alarm scény.

V porovnání s tlačenicí před hvězdami na scénách Colours of Ostrava si Meltingpot vyslouží ocenění za kvalitní servis, kde občas haprující mikrofony nebo škvrčící překladače jsou víceméně kosmetickou vadou. Kdo nechtěl poslouchat, mohl kdykoliv odejít, anebo se účastnit polosoukromé debaty po oficiální části, hosté byli většinou více než sdílní. A kdo tuto jedinečnou událost nestihnul, možná nemusí až tolik zoufat, protože, jak říká Antonín Parma, „klíčové debaty budeme zpracovávat během léta a určitě je veřejnosti zpřístupníme na internetu.“

Ovšem už bez jedinečné atmosféry procítěné na vlastní kůži, která v Dolní oblasti panovala a před kterou se všichni účastníci hluboce klaněli.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.