Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Kluby zblízka, část 8: Ten prostor má genius loci, říká Jiří Macíček z novojičínské Galerky

Kluby zblízka, část 8: Ten prostor má genius loci, říká Jiří Macíček z novojičínské Galerky

14.9.2017 06:02 Hudba

Seriál o klubovém dění v Moravskoslezském kraji pokračuje návštěvou novojičínské Galerky. Tento klub sice vzhledem ke své kapacitě nemůže překonávat rekordy v divácké návštěvnosti, přesto zde nabízejí několik dílčích projektů, jež by mohly být inspirující také pro jiné kulturní instituce. S Jiřím Macíčkem, zodpovědným za chod Galerky, jsme však také poukázali na některé neduhy týkající se Galerky, přičemž pozitivní je, že si zde tyto nedostatky uvědomují a chtějí je řešit.

Zvětšit obrázek

Dramaturg novojičínského klubu Galerka Jiří Macíček.
Foto: Archiv

Můžete na úvod našeho povídání objasnit název klubu Galerka?

Přiznám se, že i přesto, že se v klubu pohybuji více než dvacet let, nikdy jsem po původu názvu nepátral, tudíž ani nevím, jak vznikl. (smích)

Dobrá, jaká je historie klubu?

Pokud já vím, tak klub patřil vždy pod město, to znamená pod Městské kulturní středisko Nový Jičín. Galerka má kapacitu přibližně padesát lidí, což není mnoho. Smutné na tom je to, že je to jediný hrací prostor ve městě, pokud nepočítám Beskydské divadlo. Nový Jičín je sice okresní město, ale nemá doposud multifunkční kulturní dům, který by si občané zasloužili. Byly zde jakési pokusy o vybudování kulturáku, ale ty vždy skončily na financích. Galerka se proto snaží tento nedostatek jaksi kompenzovat, což vzhledem ke kapacitě není úplně možné.

Galerka je tedy součástí Městského kulturního střediska Nový Jičín. To znamená, že provoz klubu je zajišťován z městského rozpočtu… Co všechno tato podpora města zahrnuje a zasahují hodně představitelé města do organizace klubových akcí?

Ano, klub města je zajišťován z podpory města. Pokud se bavíme o financích, náš hospodářský výsledek je nula korun. Takže jsou akce, které omezené prostředky mohou získat, spíše je to tak, že vstupné pokryje honorář. Jsou ovšem typy akcí, které není možné zaplatit ze vstupu a musí se dotovat. Jde například o Jazzové večery, Open Mic a podobně. Jednoduše vzato, měli bychom nabídnout nekomerční, ale zato „kvalitní“ kulturu. Komerční akce typu party a podobně patří spíše do soukromých klubů. Galerka má ale ještě jeden zásadní problém…

Povídejte…

Jde o umístění klubu v centru města, navíc v prvním patře. Díky tomu, že naproti přes ulici se bydlí, jsme nucení končit ve 22 hodin, což je čas, kdy „normální“ akce prakticky začíná. Takže z důvodu kapacity a nutnosti dodržovat noční klid se zde snažíme vybírat typy akcí, které se zde hodí. Na druhé straně nejsou zde jen negativa. Galerka má úžasný prostor, kde bezesporu „má své genius loci“, kde na vás při vstupu dýchne atmosféra a kde si jak muzikanti, tak návštěvníci chodí tuto atmosféru užít. Většinou poté odjíždí spokojeni. A nejde jen o jazzové koncerty, ale třeba koncerty typu Zdeňka Bíny, ať sólo, nebo v triu, Vaška Koubka, Lenky Dusilové, ale i kapel, jako například Duende. Nebráníme se ani rockovějším projektům, které jsou na stání. V klubu hrály například kapely Vltava, Traband, Znouzectnost a mnozí další.

Jak vypadá váš pracovní den, pokud jde o zajištění provozu klubu? Co všechno máte na starosti? Jak moc, respektive málo jste představiteli města kontrolován, pokud jde o organizování akcí? Dostanete každoročně k dispozici nějakou sumu peněz s tím, že je pak jedno, jaké akce či koncerty připravíte, nebo organizace každého koncertu zahrnuje spoustu dílčích schvalování a neschvalování?

Tak toto je složitější otázka. Dá se říct, že klubem to jen začíná. Těch, řekněme, hracích míst je trochu více. Zajišťujeme program v klubu Galerka, část akcí děláme v kině Květen, což je prostor na sezení pro přibližně 450 návštěvníků, Coffemusicbaru a dále exteriéry: předvánoční a předvelikonoční trhy na náměstí a v neposlední řadě máme na starost letní sezónu, což znamená program pro Kulturní léto na náměstí, který zahrnuje hraní téměř každý pátek pro 500 až 2 000 lidí, přes zahradu restaurace Nové Slunce až po Slavnost města. Do toho jdou festivaly, jako například Jičínfest, Skalky Oldies Rock, Vítání prázdnin, letos nově EDM Fest a Open Mic fest, ale také divadelní dílna. Letní sezona je docela rozmanitá.

Podle tohoto výčtu tomu věřím…

A ještě jste se ptal, co mám na starosti? Do klubu jsem před asi dvaceti lety nastoupil jako zvukař a od roku 2001 jsem se stal také dramaturgem. Asi by nebylo v silách jednoho člověka zvládnout akce od dechovky po rockový fesťák, proto na to nejsem sám a mám kolem sebe lidi, kteří mi velkou měrou pomáhají ve výběru interpretů. Zajišťuji tedy akce coby dramaturg, organizátor a z větší části se přímo starám o technické zajištění. Dále o věci, které s tím souvisejí, tedy poplatky, ubytování, catering a podobně. Na propagaci máme propagační oddělení, to zase řeší převážně plakáty. A co se týká dotací? Ano, máme příspěvky z města, ale těch je několik. Je například na provoz klubu, zimní trhy, kulturní léto, slavnost města. Jsou různé k různým účelům a v různé výši. Město na nás samozřejmě „dohlíží“ na pravidelných rozborech, ale ve výběru interpretů v klubu nám nechává zřizovatel volnou ruku. Jiná situace je na akcích typu Slavnost města, kde jsou interpreti vybíráni v úzké spolupráci. Dále provádíme nebo technicky zajišťujeme akce pro město „na klíč“, na konkrétní zadání, jako jsou například trhy.

Už jste zmínil, že se v Galerce konají také akce typu Open Mic. Proč jste se rozhodli pořádat tento typ akcí? Kolik jich zatím bylo? S jakým se setkaly ohlasem, ať už diváků, či účinkujících?

Ano, Open Mic je přesně typ akce, které máme a chceme podporovat. A to z toho důvodu, že se snažíme všemožným způsobem pomoci místním muzikantům nebo jiným performerům, kteří chtějí něco sdělit nebo si jen vyzkoušet stát na pódiu. Open Mic je příležitost přesně pro ně. A nejen na pódium v Galerce. Jak jsem uvedl, mám kolem sebe různé lidi, kteří se nemalou měrou zapojují do těchto aktivit. Jeden z nich je například Martin Miki Zábranský, který loni na jaře vpadl do klubu se slovy: „Ahoj, já jsem Miki, tady je krásný klub, neuděláme tu Open Mic?“ Tak jsme je na podzim dělat začali. Od té doby proběhlo, tuším, pět večerů v Galerce a jakýmsi vyvrcholením byl dvoudenní festival v polovině srpna Open Mic Fest.

A pokud jde o zájem?

Ze strany kapel je zájem takový, že bychom mohli hrát klidně dvakrát do měsíce. Ze strany návštěvníků, jak už to bývá, je situace mnohem těžší. Tam to bude chtít trpělivost a hodně osobní invence, než nám lidé uvěří, že jim nabízíme sice neznámé, ale zajímavé muzikanty. Holt, není to mainstream! Podobně jsme dopadli i s festivalem. Ten, co se týká návštěvnosti, nedopadl dobře, ale ti, kteří tam byli, tedy asi 100 lidí, nebyli jen spokojeni, ale spíše nadšeni. Tak uvidíme, jestli se nám tuto důvěru podaří u návštěvníků získat nebo ne. Každopádně jdeme dál, a o to více do hloubky. Chceme také více spolupracovat s jinými pořadateli Open Mic a tím nabídnout zase jiné možností muzikantům a podobně.

To je rozhodně chvályhodné. Pojďme k dalšímu tématu, v klubu probíhal také jazzový cyklus, přičemž v Galerce koncertovali třeba Laco Deczi nebo Yvonne Sanchez band. Proč tento pořad skončil? Nebo chystáte jeho pokračování?

Toto trochu upřesním. Ano, v Galerce probíhá Jazz klub a probíhá už od roku 2004 a dál probíhat bude! Za tu dobu se tyto večery ustálily na posledním pátku v měsíci, a to od ledna do května a od září do listopadu. Vystupují zde různí jazzmani, z velké části z různých koutů světa. Proběhlo ale i pár večerů se zmíněnými jmény jako Laco Deczi, Yvonne Sanchez nebo i Peter Lipa, ale ty nebyly v Galerce, ale v kině Květen nebo klubu Drago. Pro tyto koncerty by byla Galerka malá. Jak jsem říkal, Jazzklub má v Galerce své pevné místo a také svou klientelu. Je to přesně ten typ akcí, kdy nám posluchači uvěřili a přišli i na to, co neznají. Navíc tyto večery nejsou jen o jazzu. Snažíme se každý večer pojmout jinak, jiným stylem: jazz, blues, swing a další. Co se moc neosvědčilo, byl takový standard jazz, který už je těžší na poslech a zaujme více vyhraněného posluchače. Volíme takovou spíše lehčí formu na poslech, ale v drtivé většině spojenou s top muzikanty. Nechceme Galerku proměnit v jazzový klub.

Už jste prozradil, že kapacita klubu je přibližně padesát míst, což popravdě řečeno není moc… Máte v plánu rozšíření klubu nebo hledáte třeba větší prostor? Byl by o to zájem? Uvažovalo se vůbec o těchto variantách?

Jak jsem už říkal, nevýhodou je absence kulturáku v Nové Jičíně a s tím spojený klub třeba pro 200 lidí. A nejde jen o klub či sál, jde také o zázemí pro muzikanty, pro ty, kteří chtějí něco tvořit. Je třeba mít a poskytnout například zkušebny…  Jsem ale v tomto směru spíše pesimista než optimista. V současné době se snažíme tuto situaci kompenzovat právě koncerty v kině, v Dragu nebo exteriérech. A není jich málo.

Music club Drago je další hudební klub, který v Novém Jičíně funguje. Berete tento klub spíše jako konkurenci, nebo si vzájemně vycházíte vstříc?

Jasně, že je Drago konkurence. Nemůžeme konkurovat klubu s kapacitou více než 100 míst. S místem, kde se dá hrát déle než do deseti večer. Ale na druhé straně se dá i s konkurencí spolupracovat. S Dragem jsme loni na jaře navázali spolupráci v koordinování termínů a také jsme dostali nabídku na využití jeho prostor. Takže v loňském a letošním roce jsme udělali pár různých koncertů, jako například Vltavu, Xaviera Baumaxu, Tomáše Kočka, Jiřího Schmitzera a další, abychom prostor trochu „otestovali“ a zjistili odezvu lidí, co na tento přesun řeknou. No a spolupráce pokračuje. Jen si teď musím zformovat typy akcí, které tam budeme dělat a dveře máme otevřené. Na oplátku zase poskytneme technické zázemí pro některé jejich akce. Za spolupráci jsme rozhodně vděčni.

Setkáváte se často s reakcemi hudebníků, že by si rádi u vás zahráli, ale vzhledem k nevelké kapacitě klubu to je nemožné? 

Jasně, když si projedete nabídky agentur, tak vesměs jsou koncerty pro 100 lidí a výše. Ale nejde jen o kapacitu jako takovou. Noční klid, tudíž nemožnost after party, případně posezení v klubu po koncertě u vína nebo piva. V Galerce máme sice improvizovaný bar, ale to jen pro to, aby návštěvník nemusel pro pivo o dvě patra výše.

Když se člověk podívá na webové stránky klubu, tak tam na úvodní straně objeví informace o akcích, které se v klubu konaly loni. Proč tyto stránky nejsou pravidelněji aktualizovány? 

Je to bohužel tak. Od jara řešíme nový web, který by splňoval současná kritéria, ale nemůžeme se dohodnout na tom, jak by web měl vypadat. A to ne po grafické stránce, ale po té funkční. Jde o to, že to teď vypadá, že se tam nic neděje, což je vlastně pravda, ale web je rozdělený na více částí a akce se odehrávají v této době jinde. Takže řešíme, jestli se máme snažit vyrobit čtyři samostatné, ale propojené weby, nebo jeden centrální… Co bude pro návštěvníka přehlednější a pro nás také dostupné. Vím, že v otázce nejde jen o podobu webu, ale taky jeho náplň. Popravdě, léto mi dává docela zabrat a začínám až teď zveřejňovat program na podzim. Byl bych rád, kdybychom do konce roku dali tyto věci do pořádku. Pokud se najde někdo, kdo bude ochotný se nad tím zamyslet a sdělit svůj názor, budeme rozhodně vděční.

Galerka nemá ani facebookový profil, případně účet na Twitteru a podobně… Nepovažujete propagaci prostřednictvím sociálních sítí za důležitou? Případně facebookový profil Městského kulturního střediska Nový Jičín je podle vás dostačující? 

Je to podobné jako u toho webu. Máme hodně široký záběr, co se týká typu akcí, což je, myslím si, v pořádku. Na druhé straně mám na profil klubu dávat pozvánku na dechový orchestr na zahradě ve Slunku? Nebo vytvořit dva až tři profily a spravovat je? V tomto jsme se shodli na tom, že necháme jeden facebookový profil pro Městské kulturní středisko Nový Jičín a tam bude vše. Samostatné profily mají jen Jičínfest a Open mic. Ostatní by nemělo pro nás smysl zřizovat. Twitter nebo Instagram chceme řešit s novým webem, kde by se například Instagram dal pěkně propojit s webem a tím web oživit. Snad se nám to do konce roku povede vymyslet a zrealizovat.

Máte pocit, že Nový Jičín je kulturní město?

Nový Jičín nemá kulturák, má Galerku, má Beskydské divadlo, má kino, má Drago. Tudíž v zimě je nabídka omezená, ale je. Znám města, a to i větší než Nový Jičín, kde není prakticky nic. V létě mám někdy pocit, že je kultury v Novém Jičíně víc než dost. Od koncertů na náměstí po akce na Skalkách a na dalších místech, kde se hraje prakticky každý pátek a sobotu a nezřídka nezůstává u jedné akce. Třeba 26. srpna byly minimálně tři open air akce ve městě. Což mi připadá více než dost.

Jaké jsou plusy a minusy klubu Galerka?

Jako plus vidím příjemné prostředí a dobrý zvuk. A minusy jsou kapacita, nutnost dodržet noční hodinu a absence baru a sociálního zázemí na patře.

Čtěte také:
1.  Hudební bazar Ostrava
2.  Stolárna Havířov
3. Kofola Music Club Krnov
4. Stará aréna Ostrava
5. Barrák Ostrava

6. Barrocko Třinec
7. Rock Café Southock Jablunkov

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.